Näyttelypalkkio taiteilijoille Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2019

20.08.2018

Pohjoinen valokuvakeskus on vuonna 2019 päättänyt toteuttaa pilotin 400 euron (+ 24 % alv) suuruisen näyttelypalkkion maksamisesta Pohjoisen valokuvakeskuksen gallerian vuoden 2019 näyttelyohjelmistoon valituille taiteilijoille. Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria on jo parin vuoden ajan ollut taiteilijoille maksuton. Keskus on kustantanut valituille taiteilijoille teosten edestakaiset kuljetukset, teosten kuljetus- ja näyttelyvakuutukset, matka- ja majoituskulut näyttelyn avajaisiin, markkinoinnin sekä avajaiset. 

Näyttelypalkkioista ja taiteilijan oikeudesta korvaukseen näyttelyn yhteydessä on viime aikoina käyty keskustelua niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Useissa maissa on jo julkaistu erilaisia suosituksia näyttelypalkkiosta tai taiteilijan työtunneista maksettavista palkkioista.  Suomessa Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää avustuksia päätoimisesti taidenäyttelytoimintaa harjoittaville museoille näyttelypalkkioiden maksamiseen. Taiteen edistämiskeskuksen kautta valtionavustusta saaville taiteilijoiden, yhdistysten ja liittojen gallerioille ei toistaiseksi ole erillistä avustusmuotoa näyttelypalkkioiden maksamiseksi.

Näyttelypalkkiopilotilla Pohjoinen valokuvakeskus tukee taiteilijoiden oikeutta saada korvaus tehdystä työstä. Museoiden ohella ammattimaista ja päätoimista taidenäyttelytoimintaa harjoittavien yleishyödyllisten yhdistysten tulisi saada riittävästi tukea toimintaansa, jottei taiteilijoiden tarvitse maksaa teostensa esittämisestä yleisölle. Tuen avulla voidaan taata laadukkaan kuvataiteen saavutettavuus kaikkialla Suomessa.

Näyttelyhaku vuodelle 2019 järjestetään syyskuussa 2018.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja

Alla Räisänen, 0407272135 

alla(at)photonorth.fi

« Takaisin uutisarkistoon