Valokuvia ilman kameraa-kurssi 12-15-vuotiaille kesäkuussa

17.04.2018

Tällä kesäisellä valokuvauskurssilla unohdetaan digikamerat ja kuvankäsittelyohjelmat ja kokeillaan kuvien tekemistä vanhoilla menetelmillä. Teemme itse valoherkkää syanotypiapaperia ja valotamme auringossa fotogrammitekniikalla syanotypiavedoksia. Syanotypia on vanha valokuvien jalovedostustekniikka 1800 luvulta.

Menetelmä perustuu rautasuoloihin (ammoniumferrisitraatti ja kaliumferrisyanidi*) jotka yhdistettynä liuoksena muodostavat paperille siveltynä UV-valolle herkän pinnan. Kuvat valotetaan auringossa tai YV-valossa, ja kehitetään vedessä. Lopputuloksena on sinisävyinen kuva. (*Hurjasta kauppanimestään - kaliumferrisyanidi - huolimatta aineella ei ole mitään tekemistä syanidin kanssa, vaan kyseessä on kaliumheksasyanoferraatti(III), joka ei ole myrkyllistä eikä erityisen vaarallista ainetta.)

Fotogrammitekniikassa asetetaan valoherkälle paperille esineitä, valotetaan ja saadaan aikaan kuva, jossa esineen varjostama kohta on valkoinen ja valoa saaneet kohdat tummuvat kehitteessä. Syanotypiaa käytettäessä valottuneet osat paperia muuttuvat tumman ja vaalean sinisiksi ja täysin valolta suojassa olleet kohdat jäävät valkoisiksi.

Ajankohta ja paikka: 11.–14.6. klo 12–15, Kulttuuritalo Valve

Kurssille mahtuu 10 osallistujaa. Osallistumismaksua ei peritä.

Opettajana toimii valokuvaaja Pirjo Lempeä.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Julia Heikkinen p. 040 128 1150 tai julia(at)photonorth.fi

« Takaisin uutisarkistoon