Pohjoinen valokuvakeskus osallistuu Islannin valokuvataidefestivaaleille maaliskuussa 2022

11.03.2022

Pohjoinen valokuvakeskus vie Mike Watsonin kuratoiman ​​Hérna - näyttelyn puitteissa neljä Pohjois-Suomalaista taiteilijaa Islannin valokuvataidefestivaaleille maaliskuussa 2022. Valokuvakeskus osallistuu Islannin valokuvataiteen museon, joka toinen vuosi järjestettävään, valokuvataiteen festivaaliin.

Näyttely on osa Pohjoisen valokuvakeskuksen hallinnoiman vuonna 2012 perustetun Pohjoismaisen valokuvataiteen verkoston toimenpiteitä. 

Pohjoisen valokuvakeskuksen yhteistyössä Físlin, Islannin nykyvalokuvataiteen yhdistyksen, kanssa tuottama ja Mike Watsonin kuratoima Herna-näyttely tuo esiin neljän Pohjois-Suomalaisen valokuvataitelijan sekä yli kahdenkymmenen islantilaisen taiteilijan teoksia SÍMn Korpúlfsstaðir tilassa osana Islannin valokuvataiteen museon järjestämää valokuvataidefestivaalia 25.3.–3.4. Pohjois-Suomesta mukaan kutsutut taiteilijat ovat Anni Kinnunen, Arttu Nieminen, Janne Körkkö sekä Teija Soini.

Hérna, tarkoittaa islanniksi tässä ja nyt, se sitoo yhteen valittujen kuvaajien näkökulmia pandemian ja eristyksen jälkeiseen maailmaan. Maailmaan missä pohjoisen ihmisen suoraa luontosuhdetta haastaa samanaikainen teknologinen läsnäolo ja yhteys. Näyttelyyn valituista teoksista nousee esiin ihminen muutoksen keskellä ja sen luoma mahdollisuus yhteisöjen jälleenrakantamiselle tässä ja nyt.

Näyttelyssä nähdään osa valokuvataiteilija Anni Kinnusen vuonna 2019 julkaistua The Great Escape I sarjaa. Kinnusen arkipäivän rajat ylittävät ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä kuvaavat teokset johdattavat katsojan maailmantilanteen absurdiin tilaan. Janne Körkön Yöjoki -sarjan erakoituneet hahmot hylätyissä rakennuksissa kertovat ihmisistä paikassa ja tilassa samanaikaisesti yksin ja osana yhteisöä. 

Teija Soinin N65°37′32″E27°36′16″ Syötteen kylässä kuvatun sarjan kuvat vievät meidät yhdessä koetun yliluonnollisen äärelle. Projekti on dokumentaatio ihmisistä jotka ovat kohdanneet luonnon uniikilla tavalla. Projekti nostaa esille myös 1970-luvulla esille nousseita yliluonnollisia valoilmiöitä ja pohtii ympäröivän luonnon ja ilmiöiden yhteyttä. Teokset muistuttavat meitä kosketuksesta johonkin yliluonnolliseen ja myös luonnon voimaan. Näyttelyn avajaisten yhteydessä on nähtävillä Arttu Niemisen videoteoksia, jotka kuvaavat ihmisen ristiriitaista  luontosuhdetta yhdistäen ikonisia maisemia ja ihmisen rakentamia ympäristöjä, musiikkivideoiden estetiikka  ja tietokoneella tuotettua kuvastoa.

« Takaisin uutisarkistoon