Kuukauden kuvat ohjelmisto on valittu

13.01.2021

Vuonna 2020 Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat näyttelyhaussa etsittiin näyttelyehdotuksia erilaisilta kuvaajilta ja kannustettiin kuvaajia testaamaan uusia teemoja. Pohjoisen valokuvakeskuksen Aulagalleria toimii loistavasti debyyttinäyttelytilana.

Näyttelyhakemuksia saapui yhteensä 37, joista vuodelle 2021 valittiin seitsemän sekä yksi yhteistyönäyttely Muhoksen Koivu ja Tähti kulttuurikeskukseen.

Hakemukset olivat äärettömän monipuolisia ja hakijat niin valokuvauksen ammattilaisia kuin harrastajiakin. Korona-arki näkyi osittain näyttelyehdotusten teemoissa mutta teossarjojen käsittelemät teemat vaihtelivat fiktiosta, luontokuvan kautta dokumentaariseen valokuvaan. Yhteisenä teemana korostui kuvaajille itselleen tärkeät paikat ja nousussa on selkeästi hitaan kuvaamisen tekniikat kuten filmikuvaus.

Vuodelle 2021 valituissa näyttelyissä oululaisen Päivi Tuomaalaan Rehun kylä on tekijänsä debyyttinäyttely, jossa päästään kurkistamaan pienen perheyhteisön maailmaan kaupungin kupeessa. Yhtenä kokonaisuutena nähdään turkulainen Pleasure Room -kollektiivin Room 2 -teossarja, joka pohjautuu identiteetin kerrostumiin ja intuitioon. Rovaniemeläinen Mari Mäkiranta on kuvannut kotikatunsa miehiä Korona-arjessa ja tuo esille heidän tarinoitaan muotokuvin. Reetta Berilinin muhkeat ja yltäkylläiset vihreät vesistöt vievät katsojan lähteeltä sinileväjärveen. Kolarissa työskentelevä Tanja Koistisen Potential partnership on valokuvainstallaatio ja dokumentoitu performanssi tutkimuksesta, jossa käsitellään öljy-yhtiöiden suhteita paikallisväestöön ja oululaisen Teija Soinin Kulkijat -valokuvaprojektissa tutkitaan kuinka naisen liikkuminen luonnossa on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Lisäksi Kuukauden kuvissa nähdään Oulun kameraseuran kanssa totetutettu yhteistyönäyttely, jossa nähdään kuratoitu kokonaisuus katuvalokuvauksesta Oulussa.

Kuukauden kuvat ohjelmiston valitsee vuosittain vaihtuva kuraattoriduo. Vuoden valinnat toteutti Pohjoisen valokuvakeskuksen hallituksen jäsen Juuso Haarala yhdessä tuottaja Taija Jyrkäksen kanssa.

« Takaisin uutisarkistoon