PBFF Sanomalehtiautomaatti on nähtävillä Oulussa 1.2.–4.7.2021

01.02.2021

PBFF (Photobooks from Finland) -yhteisö on kutsunut laaja-alaisesti Suomessa toimivia taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä tutkimaan sanomalehtiformaatin mahdollisuuksia taiteen julkaisualustana. Yhdeksän eri lehteä julkaistaan kahden viikon välein PBFF -yhteisön sanomalehtiautomaatissa, joka vierailee Oulussa heinäkuun alkuun saakka. Ensimmäisenä lehtenä nähdään Milja Havaksen Community of Useless Tools. Lehti on kokoelma käsittämättömiä ja hyödyttömiä työkaluja, joita Havas on työstänyt vuosina 2016-2020. Havaksen valmistamia työkaluja voi nimittää keskeneräisiksi, puutteellisiksi tai vajavaisiksi, mutta ne yhdessä muodostavat työkalujen yhteisön, jonka kautta avautuu teemoja koskien luonnon ja kulttuurin välistä suhdetta, ihmisen muistia sekä todellisuuden esineluonnetta. Havaksen taiteellinen työ herättää kysymyksiä myös käsityötaidon ja taide-esineiden valmistamisen luonteesta.

Julkaisu koostuu Havaksen työkaluja käsittelevistä teoskuvista sekä Joonas Pulkkisen koostamasta haastattelumateriaalia ja esseistiikkaa yhdistävästä tekstistä. Havaksen oma ääni ja taiteellisen työn reflektointi käy tässä dialogia Pulkkisen pohdintojen välillä, luoden Havaksen työkalujen yhteisön ymmärtämiseen erilaisia näkökulmia. Milja Havas on helsinkiläinen taiteilija, joka opiskelee Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Aikaisemmalta koulutukseltaan Havas on puuartesaani, jonka takia puu on ollut hänelle lähivuosina ensisijainen materiaali sekä inspiraatio taiteellisen ajattelun syventämiseen. Havaksen työskentely on materiaalilähtöistä, mutta myös erilaisia tekniikoita yhdistävää leikkiä, joka nyrjäyttää todellisuutta koskevia vakiintuneita tarkastelutapoja.

Yhtenä julkaisuna nähdään Pohjoisen valokuvakeskuksen kuratoima lehti, joka julkaistaan kesäkuussa 2020. Niin valokuvia, tekstiä, maalauksia kuin veistoksia esitteleviä lehtiä on mahdollista hankkia automaatista ympärivuorokautisesti neljän euron hintaan 1.2–4.7.2021 välisenä aikana. Automaatti sijaitsee Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Kulttuuritalo Valveen sisäänkäynnin läheisyydessä. 

PBFF on vuonna 2014 perustettu yhteisö, joka tunnetaan lähtökohdastaan edistää suomalaista ja/tai Suomessa tehtyä valokuvataidekirjallisuutta arkistoimalla ja esittelemällä sitä kansallisesti ja kansainvälisesti (mm. Fotobok Festival Oslo 2016, Unseen Amsterdam 2015). Vuonna 2018 PBFF -yhteisö julkaisi ensimmäisen kustanteensa fin.land.. Siihen liittyvä näyttely oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa, Helsingissä. 

Sanomalehtiautomaatti -hanke on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella sekä yhteistyössä Pohjoisen Valokuvakeskuksen kanssa.

« Takaisin uutisarkistoon