Saamelaisten kansallispäivän juhlaa vietetään lauantaina 6.2.2021 klo 13-15:30 verkkoseminaarina Zoomissa.

27.01.2021

Pohjoisessa valokuvakeskuksessa avautuu valokuvataiteilija Marja Helanderin Davvi -teossarja ja osana näyttelyä nähdään Helanderin tuore lyhytelokuva Suodji. Davvi-teossarjassa Helander visualisoi saamelaisuuden perinteen ja nyky-yhteiskunnan välistä problematiikkaa ja Suodji on kertomus ohjaajan sukulaisesta Oula Iivari Helanderista (Ovllá-Ivvár Helander) ja hänen toimistaan Utsjoella espanjantaudin aikaan vuonna 1918.

Juhlapäivän ohjelmistossa kuullaan puheenvuoroja saamelaisilta luovien alojen tekijöiltä. Päivän vieraina ovat Helanderin lisäksi runoilija Inger-Mari Aikio, musiikintekijä-muusikko Heli Aikio ja runoilija, väitöskirjatutkija Helga West.

Päivän teemana käsitellään 1960-luvun lopulta alkanutta saamelaisrenessanssia, jossa perinteet yhdistyivät uuden ajan vaikutteisiin ja näkemyksiin. Millaista on tämän päivän saamelaistaide ja millaista taidetta saamelaiset tekevät

Linkki Zoomiin: https://zoom.us/j/94092545724

Kuva: Marja Helander, Hidden From The Day. Marja Helanderin Davvi -näyttely on nähtävillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa kulttuuritalo Valveen avauduttua 14.3.2021 saakka.

« Takaisin uutisarkistoon