Suomalainen korona-arki näyttäytyy Irlantilaiselle kuraattorille tyhjänä maisemana

26.01.2021

Tyhjiä katu, tyhjiä polkuja, yksinäisyyttä, koti. Suomalaisten kuvaajien taltioima korona-arki näyttäytyy Irlantilaiselle kuraattori Trish Lambelle autiona maisemana ja lohdullisena yhdessäolona. “Mass Isolation Finland esittelee laajan ja ainutlaatuisen tunnekirjon. Monet meistä ovat kokeneet eristyneisyyden, yksinäisyyden ja kyllästyneisyyden näinä erikoisina ja ennen kokemattomina aikoina. Olemme läpikäyneet tunneskaalan itsensä tutkiskelun hetkistä aina vahvaan kumppanuuteen, iloon, kiintymykseen ja huumoriin saakka.” Trish Lambe, kuraattori.

Luovan valokuvakeskuksen galleria Ratamossa avautuu keskiviikkona 3.2. #massisolationfi näyttely klo 17. Näyttelyyn ja julkaisuun valitut kuvat tallentavat aikaa, jonka odotettiin kestävän muutamia kuukausia mutta omaehtoinen eristäytyminen on tänäkin päivänä äärimmäisen ajankohtainen. 

#massisolationfi Instagram-kampanja sai alkunsa maaliskuussa 2020 Photography Gallery Irelandin aloitteesta tallentaa koronapandemian aiheuttama poikkeustila. Arjen taltiointiprojektilla haluttiin tallentaa, miten arkea elettiin keskellä odottamatonta kriisiä kaikkien kuvaajien silmin. Hanke laajeni nopeasti Suomen lisäksi Englantiin ja Australiaan. Suomen taltiointihanketta ovat koordinoineet Pohjoinen valokuvakeskus, Luovan valokuvauksen keskus ja Valokuvakeskus Nykyaika. Kampanjaan osallistui yli 1000 kuvaa, joista kuraattori Trish Lambe on kuratoinut 100 kuvan kokonaisuuden yli 60 kuvaajalta. Kokonaisuudesta julkaistaan kirja sekä näyttely.

Näyttely kiertää hankkeeseen osallistuvissa valokuvakeskuksissa sekä Vetelin Taidekartanossa vuoden 2021 aikana. Näyttelykiertue alkaa Jyväskylästä 4.2. ja on nähtävillä Galleria Ratamolla 21.2. saakka. Näyttelyn avajaisia ja kirjan julkistamista juhlitaan virtuaalisesti Zoomissa osoitteessa https://zoom.us/j/94347688445 3.2. Klo 17. Paikalla on taiteilijoiden lisäksi kuraattori Trish Lambe. Seuraavaksi näyttely jatkaa Pohjoiseen valokuvakeskukseen Ouluun ajalle 1.–30.5. ja siirtyy Tampereelle Valokuvakeskus Nykyaikaan 10.7–2.8. väliseksi ajaksi. Kiertue päättyy Vetelin Taidekartanoon elo-syyskuussa. 

Näyttelyn on kuratoinut Trish Lambe Trish Lambe toimii kuraattorina ja johtajana Irlannin kansallisessa valokuvakeskuksessa, Gallery of Photographyssa, jossa hän vastaa näyttelyiden kuratoinnista ja suunnittelusta yhdessä kollegansa Tanya Kiangin kanssa.

« Takaisin uutisarkistoon