Zinet ja pienlehdet: mitä ne ovat ja miten niitä tehdään?

01.09.2020

Pohjoisen valokuvakeskuksen gallerianäyttelyiden oheisohjelmisto sukeltaa syvemmälle näyttelyn sisälle luentojen, työpajojen ja keskustelujen kautta.

Marja Salevan Family Album on sarja 60–80 sivuisia zinejä. Niissä yhdistellään perheen kotialbumikuvia, passikuvia, valokuva-automaattikuvia, kännykkäkuvia, lapsuuden aikaisia piirroksia ja tekstiä kollaasinomaisesti. Pohjoisessa valokuvakeskuksessa nähtävä näyttely, Playing Like A Flower In A Red Sea While Building A Long New Dress kokonaisuus on installaatio, yksi otos näistä kaikista neljästä zinestä.

Mutta mikä näyttelynkin pohjalla oleva zine oikeastaan on?

Paikallisia alakulttuurilehtiä tutkinut ja pienlehtinäyttelyitä järjestänyt FM Marlene Hyyppä käsittelee Pohjoisessa valokuvakeskuksessa lauantaina 12.9. klo 14 järjestettävällä avoimella luennolla zinejen, eli pienlehtien kulttuurihistoriaa. Hyyppä esittelee erilaisia lehtityyppejä ja valottaa lehdistä löytyviä sisältöjä ja tyylejä. Keskiössä etenkin oululaiset pienlehdet ja zinet 80-luvulta nykypäivään. Pienlehdissä Hyyppää kiehtoo erityisesti niiden sensuroimaton ja vapaa ilmaisu sekä riippumattomuus virallisista julkaisukanavista.

Paikalla myös harvinaisia näytekappaleita lehdistä. Hyyppä on toteuttanut monitaiteellisia, luovia projekteja mm.Tahdonvoimala-ryhmässä. Nykyisin Marlene toimii tuottajana ja tanssijana perustamassaan Underground Moves -yhteisössä sekä kirjoittaa kulttuuriaiheisia lehtijuttuja aikakauslehti Kaltioon. 

Avoimelta luennolta voi jäädä klo 15 alkavaan yleisölle avoimeen zinetyöpajaan, jossa luodaan yhteinen pienlehti old school tyyliin perinteisillä menetelmillä. Työpajaa vetää valokuvaaja Juuso Haarala. Haarala nauttii niin taiteesta kuin tekniikasta ja viihtyy sekä tapahtumien sykkeessä että luonnon syleilyssä. Juuson motto valokuvaajana on: "Joka paikassa on kuvan mahdollisuus ja ihan kaikki on kiinnostavaa". Tällä hetkellä hänen mieltään innostaa erityisesti polaroidit, filmikuvauksella nostalgisointi, erilaiset zinet ja hyväntuoksuiset pimenevät syysillat.

Työpajaan pyydetään ilmoittautumaan lauantaihin 12.9. klo 12 mennessä sähköpostitse osoitteeseen tai WA viestillä 040 1281 150


Lisätietoa:
Taija Jyrkäs
tuottaja, Pohjoinen valokuvakeskus
taija@photonorth.fi
040 1281 150

Linkkejä:
Linkki Hyypän pienlehtiä käsittelevään graduun:
http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201410161936.pdf

Valokuvaaja Juuso Haarala
www.juusohaarala.fi
www.instagram.com/juusoshoo

 

« Takaisin uutisarkistoon