Uutisarkisto: 2013

29.11.2013

Muotokuva- Portrait

Muotokuva – Portrait 30.11.2013 – 6.1.2014 Noora Isoeskeli, Maria Mäki, Clas-Olav Slotte, Jaana Rannikko, Aki Roukala, Leena Ylä-Lyly ja Myllytullin yläkoulun oppilaat

Mikä  on valokuvamuotokuva?

Henkilövalokuva vai valokuvamuotokuva?

 

Näyttelykokonaisuuteen on valittu kuuden taiteilijan teoksia, jotka joko antavat vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin tai herättävät uusia kysymyksiä. Olemme myös kutsuneet näyttelyyn mukaan Myllytullin yläkoulun oppilaat, jotka ovat valmistaneet näyttelyyn oman kuvasarjansa.

Lue lisää

14.11.2013

Rantagalleriassa Ravintola Barbe-Q-Babes & Bad Hog

Lauantaina 16.11. Klo 14 - 18 Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa Ravintola Barbe-Q-Babes & Bad Hog

Ravintola Barbe-Q-Babes & Bad Hog rokkaa Ameriikan herkut keskelle Oulua. Tarjolla parasta BBQ:ta mitä Anghoragen itäpuolelta on mahdollista löytää! Myös suun saa makeaksi, ja jälkiruuan voi syödä myös alkupalaksi!
Menu:
- Pull pork burgers & coleslaw - Maalaisleivän välissä revittyä possua & kaalimajosalaattia
- Happy Seitans burger - Onnellisen seitanin burgeri, kuten pull pork mutta ilman ainuttakaan eläinkunnan edustajaa.
- Sweat hole Donuts & Milkshake - Poikamiesten suosikki, makea reikä ja ravistettua maitoa eli donitsia ja maitopirtelöä.
- Rainbow warrior cake - Antaa kaikkien kukkien kukkia, tätä kakkua syömällä tuet suvaitsevaisuutta ja voit pelastaa maailman!

Barbe-Q-Babes & The Bad Hog on vuoden 2013 MasterChefistä tuttujen Ailan, Juulin, Piian ja Teijon Ravintolapäivä-projekti.

Rantagalleriassa  on samaan aikaan esillä Karoliina Paatoksen The American Cowboy-valokuvanäyttely ja taiteilija on itsekin paikalla. Teemaan sopivaa musiikkia myös tarjolla.

Tervetuloa

05.11.2013

Week 37 - Pohjoismainen valokuvataidetapahtuma 12-14.9.2014

Week 37 - Pohjoismainen valokuvataidetapahtuma 12-14.9.2014 Pohjoismainen kulttuurirahasto myönsi 100.00 DKK avustuksen Pohjoiselle valokuvakeskukselle Pohjoismaisen valokuvataidetapahtuman järjestämiselle Oulussa 12- 14.9.2014.

Week 37 - Pohjoismainen valokuvataidetapahtuma 12-14.9.2014

Pohjoismainen kulttuurirahasto myönsi 100.00 DKK avustuksen Pohjoiselle valokuvakeskukselle Pohjoismaisen valokuvataidetapahtuman järjestämiselle Oulussa 12- 14.9.2014.

 

Tapahtuma  sisältää pohjoismaisen valokuvataidenäyttelyn What's Up North? 12.9.-19.10.2014. Näyttelyn ”What’s Up North?” lähtökohtana on se miten Pohjoinen esitetään nykyvalokuvataiteessa ja miten valokuvataiteilijat kokeva Pohjoisen. Näyttelyteema keskittyy pohjoisen ympäristön ja kulttuurin monimuotoisuuteen.

Seminaarin "Pohjoismaisen valokuvataidekentän yhteistyön haasteet" teemana on pohjoismaisten valokuva-alan toimijoiden erilaiset kansalliset toimintakulttuurit ja  taiteen rahoitusjärjestelmät. Miksi valokuvataiteilijat  Suomessa maksavat itse näyttelykustannuksensa mutta eivät muissa Pohjoismaissa? Miksi  valokuvataiteilijat Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa saavat näyttökorvauksen näyttelystään, mutta eivät Suomessa?   Seminaarissa  pohditaan miten valokuvataiteilijoiden ja – toimijoiden yhteistyötä tulisi kehittää?  Luennoitsijat kutsutaan eri pohjoismaista. Seminaari on yleisölle avoin ja maksuton.

Tapahtumaviikonloppuna järjestetään myös  erilaisia valokuva-alan toimijoiden tapaamisia ja yleisötapahtumia.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Alla Räisänen,p. 040 72 72 135, e-mail: alla(at)photonorth.fi

05.11.2013

Haku Suomi-Ranska valokuvataiteilijoiden vaihto-ohjelmaan avattu

HAKU SUOMI-RANSKA VAIHTO-OHJELMAAN VALOKUVATAITEILIJOILLE 2014
 
Suomi – Ranska valokuvataiteilijoiden vaihto-ohjelma tarjoaa vuosittain yhdelle suomalaiselle ja yhdelle ranskalaiselle valokuvataiteilijalle yhden kuukauden työskentelyjakson Ranskassa ja Suomessa.
 
Nyt haettavana oleva kuukauden residenssijakso keväällä 2014 on Clermont-de-l'Oise’ssa Association Diaphanen vieraana, jota johtavat Fred Boucher and Adriana Watel.

Vaihto-ohjelmaan valitulle taiteilijalle maksetaan matkat Ranskaan, majoitus Ranskassa
 sekä elin– ja materiaalikustannuksia n.  1.000 €.
 
Hakuaika päättyy  perjantaina 30.11.2013. (postileiman päiväys riittää). Valinnasta ilmoitetaan  joulukuussa  2013.
 
Hakemuksen liitteet:

1.     A4 portfolio

2.      Ansioluettelo (englanniksi tai ranskaksi)


3.     Vapaamuotoinen hakemus ja englannin/ranskankielinen selostus residenssiajan kuvaussuunnitelmasta. Mainitse myös toivottu residenssiajankohta.

 
Hakemukset lähetetään:
Pohjoinen valokuvakeskus, PL 42 90015 Oulun kaupunki.
Hakemusasiakirjat voi lähettää myös sähköpostilla yhtenä pdf- asiakirjana. 
E-mail: alla@photonorth.fi
 
Vaihto-ohjelma perustettiin Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Pôle Image Haute-Normandien aloitteesta v.2003. Suomalaisina yhteistyökumppaneina ovat Valokuvataiteilijoiden Liitto, Valokuvakeskus Peri ja Suomen Pariisin lähetystö.  Ranskalaisina yhteistyökumppaneina ovat Pôle Image Haute-Normandien ohella Ranskan kulttuurikeskus, Centre Photographique d'Ile de France ja Association Diaphane.
 
 
Vaihto-ohjelmaa koordinoi Suomessa Pohjoinen valokuvakeskus ja Ranskassa Pôle Image Haute-Normandie.
 
Lisätietoja: Alla Räisänen, Pohjoinen valokuvakeskus, toiminnanjohtaja, 040-7272135,
alla@phononorth.fi

01.09.2013

PVK hakee vuoden kuvataiteilijaa

Pohjoinen valokuvakeskus hakee yhdessä Oulunsalon musiikkijuhlien kanssa Vuoden kuvataiteilijaa 2014.

Pohjoisen valokuvakeskuksen yhteistyö Oulunsalo soi -tapahtuman kanssa käynnistyi vuonna 2008. Tuolloin järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden kuvataiteilijaksi valitun valokuvataiteilija Susanna Majurin näyttely. Vuoden 2009 kuvataiteilija oli Joonas Brandt, 2010 Jaakko Heikkilä, 2011 Sami Parkkinen, 2012 Kati Leinonen ja 2013 Mari Hokkanen.

Lähetä hakemuksesi 30.9.2013 mennessä sähköpostilla
Vapaamuotoinen hakemusteksti, jossa selotus näyttelyn teemasta sekä PDF- portfolio.

30.08.2013

Rendezvous with Nature avaa uuden remontoidun Rantagallerian avajaiset

Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriatilat ovat olleet remontissa kesän ajan ja avautuvat syyskuussa.

Lilibeth Cuenca Rasmusseum Artist’s Song 2007

Uusien tilojen ensimmäisenä näyttelynä avautuu  pe 13.9. klo 18:00 Galleri Imagen johtaja Beate Cegielskan kuratoima Rendezvous With Nature, joka esittelee kuuden tanskalaisen nykyvalokuva- ja videotaiteilijan teoksia. Näyttely esittelee suomalaiselle yleisölle seuraavat taiteilijat: Adam Jeppesen, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Maja Ingerslev, Michelle Eistrup, Mette Bersang and Søren Dahlgaard.
 

 

30.08.2013

Näyttelyhaku vuodelle 2014

Näyttelyhaku Pohjoiseen valokuvakeskukseen vuodelle 2014 Haku päättyy 30.9.2013. Pohjoisen valokuvakeskuksen uusi remontoitu Rantagalleria avautuu syyskuussa 2013. Uudessa tilassa on 7 huonetta, joista kahdessa on valkokangas videotöiden esittämistä varten.

Näyttelymaksut (5 viikkoa):

Koko galleria (7 huonetta)                                700 €

3 huonetta ja putka (entinen Rantagalleria)      500 €

3 pienempää huonetta

(entinen Kummigalleria, + 2 huonetta)             400 €

Näyttelymaksu kattaa avajaiset, näyttelyteosten vakuutukset, teoskuljetukset sekä näyttelytiedotuksen.

Kustannamme myös kotimaisen taiteilijan matkat ja majoituksen ripustuksen ja avajaisten ajalta.

Näyttelyhakemuksessa tulee olla

1. Vapaamuotoinen hakemus

2. Selostus näyttelyn teemasta

3. Ehdotetun näyttelykokonaisuuden teoskuvia (pdf – tiedosto)

4. Ansioluettelo

Hakemus lähetetään sähköpostilla 30.9. mennessä osoitteeseen

Näyttelyohjelmiston vuodelle 2014 valitsee Pohjoisen valokuvakeskuksen hallituksen nimeämä näyttelytoimikunta.

HUOM: Uudet yhteystiedot syyskuun alusta. E-mail: alla(at)photonorth.fi


30.08.2013

Magic and Dreams – Mari Hokkanen, Anni Kinnunen, Kati Leinonen, Susanna Majuri

Pohjoinen valokuvakeskus Luxembourgissa Centre D’Art Nei Licht, Dudelangessa 4.5. – 15.6.2013 Pohjoinen valokuvakeskus on saanut kutsun osallistua Luxembourgissa European Month of Photography – tapahtumaan, jonka tämänvuotinen teema on

   Kati Leinonen, sarjasta Reflections (2013).

 

DistURBANces. Valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Alla Räisänen on kuratoinut  Magic and Dreams näyttelykokonaisuuden, johon hän valitsi teoksia neljältä suomalaiselta valokuvataiteilijalta: Mari Hokkaselta, Anni Kinnuselta, Kati Leinoselta ja Susanna Majurilta. Näyttelykokonaisuuteen valitut teokset luovat visuaalisen kuvakertomuksen mielikuvituksellisesta taikamaailmasta, jossa arjen lainalaisuudet eivät päde.

Luonto ja luonnon elementit ovat tärkeitä  kaikkien neljän taiteilijan tuotannoissa. Susanna Majuri kertoo  Imaginary Homeland -sarjan vedenalaisista kuvista, kuinka vesi maalaa yhdessä hänen kanssaan sulauttaen ihmisen ja maiseman toisiinsa.  Kati Leinosen sarjassa Reflections öljyyntynyt  lammen pintavesi, josta  ympäröivä luonto heijastuu, muuntuu  maagiseksi poluksi vedenalaiseen maailmaan. Anni Kinnusen  tutkii Personal Landscape – sarjansa teoksissa urbaanin- ja luonnonmaiseman leikkauspintoja, jossa katsojan huomio  kohdennetaan ihmisen jälkiin luonnossa. Mari Hokkasen  Flower Performance – sarjan teokset perustuvat narratiivisiin valokuvakertomuksiin, joissa leikitellään  erilaisilla symboleilla ja metaforilla.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Centre D’Art  Ville De Dudelange Nei Liicht kanssa ja  Suomen Kulttuurirahaston tuella. Kiitos Taiteen edistämiskeskukselle taiteilijoiden tuesta.

Kuraattori  FT Alla Räisänen, Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja.

Taiteilijat:

Mari Hokkanen (s. 1979) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen kuvansa ovat usein performatiivisia omakuvia. Hokkasella on ollut  yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa.

Anni Kinnunen (s. 1978) asuu ja työskentelee Oulussa.  Hän käyttää taiteellisessa tuotannossaan sekä valokuvaa että videota.  Hän on itse  performatiivisten kuviensa mallina. Kinnusella on  ollut useita  näyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla, mm. Kiinassa ja USAssa.

Kati Leinonen (s. 1974) asuu ja työskentelee Oulussa. Leinonen on tunnettu märkälevymuotokuvistaan ja hänellä on ollut useita näyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Susanna Majuri (s. 1978) on yksi sukupolvensa tunnetuimmista suomalaisista valokuvataiteilijoista ja kansainvälisesti maineikkaan Helsinki Schoolin jäsen. Majurilla on ollut runsaasti yksityisnäyttelyitä eri puolilla maailmaa ja hänen teoksiaan on useissa merkittävissä kokoelmissa.