Uutisarkisto: 2022

22.06.2022

Näyttelyhaku vuodelle 2023 on auki

Pohjoisen valokuvakeskuksen (PVK) näyttelyhaku vuodelle 2023 on auki 2.8.2022 klo 23:59 saakka. Näyttelyt valitsee PVK:n näyttelytyöryhmä. Vuodelle 2023 haettavana on kolmesta viiteen näyttelyaikaa. Näyttelyt ovat kestoltaan 5–8 viikkoa.

Pohjoinen valokuvakeskus on profiloitunut korkeatasoisen ja ajankohtaisen valokuvataiteen esittämiseen. Keskuksen maine perustuu tinkimättömään ja pitkäkestoiseen työhön laadukkaan valokuvataiteen esille tuomiseen pohjoisessa. Pohjoinen valokuvakeskus painottaa toiminnassaan ja valinnoissaan pitkäjänteisyyttä, ekologisuutta ja edistää aktiivisesti nykytaiteen kentän vastuullista toimintakulttuuria. Se uskoo toiminnan läpinäkyvyyteen ja tietopääoman vapaaseen jakamiseen.

Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria sijaitsee Kulttuuritalo Valveella Oulun keskustassa ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Galleriassa vierailee vuosittain yli 35 000 kävijää ja galleria on avoinna joka päivä klo 10-20. Galleriassa on seitsemän huonetta ja sen kokonaispinta-ala on noin 135 m2. Tiloissa on kiviseinät ja punainen tiililattia. Kahdessa huoneessa on valkokangas ja videotykki videoteosten esittämiseen. Galleriatila soveltuu hyvin myös työryhmien näyttelyille. 

Voit tutustua tilaan tarkemmin täällä.

Pohjoinen valokuvakeskus tarjoaa tuotannollista tukea sekä maksaa kahden kuukauden palkkaa vastaavan taiteilijapalkan/-palkkion osana Koneen säätiön erityisavustusta. Palkkio on näyttelykohtainen ja yhdenvertainen kaikille. 

Pohjoinen valokuvakeskus organisoi teosten edestakaiset kuljetukset, teosten vakuutukset kuljetuksen ja näyttelyn ajalta, matka- ja majoituskulut näyttelyn avajaisiin, tiedotuksen sekä avajaiset. 

Pohjoinen valokuvakeskus kannustaa hakijoita tarjoamaan laajasti valokuvan mediumia haastavia ja linssipohjaiseen mediaan perustuvia teoskokonaisuuksia, jotka ovat  tuoreita tai ajankohtaisia. Tilan hyödyntäminen osana näyttelykokonaisuutta katsotaan eduksi. Pohjoinen valokuvakeskus toivoo näyttelyehdotuksia valokuvaajilta, jotka kuuluvat kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin ja kannustamme kaikenikäisiä ja -sukupuolisia lähettämään hakemuksia.  Kaikki näyttelyehdotukset arvioidaan luottamuksellisesti.

 

Näyttelyhakemuksen tulee sisältää:

1.    Näyttelysuunnitelma, joka sisältää kuvauksen näyttelyn teemasta (statement).

2.    Hakemusta tukevaa kuva-aineistoa. 

3.    Ansioluettelo/t (taiteilijaryhmät liittävät jokaisen taiteilijan cv:n)

Näyttelyyn haetaan Artorion hakualustan kautta.

Voit tutustua pohjapiirrokseen täällä.

Lisätiedot:
Taija Jyrkäs
taija@photonorth.fi
+358 40 1281 150 

03.05.2022

Kunta-alan lakko vaikuttaa gallerian aukioloaikoihin

Pohjoinen valokuvakeskus ja Kulttuuritalo Valve ovat avoinna tavallista lyhyemmillä aukioloajoilla 3.–9.5. Aukioloajat ovat: ti 3.5.–pe 6.5. ja ma 9.5. klo 13–21, la 7.5. klo 10–16 ja su 8.5. klo 15–21.

11.03.2022

Aino Väänäsestä Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilija 2022

Valokuvataiteilija ja visuaalinen tarinankertoja Aino Väänänen on valittu 25. Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin vuoden kuvataiteilijaksi. Väänänen asuu ja työskentelee Hailuodossa, johon hän muutti Lontoosta vuonna 2020. Hänen Vanishing Point -näyttelynsä on esillä Oulunsalon kirjastossa 10. 8.–29.9.2022. Festivaalin visuaalista ilmettä koristaa tuttuun tapaan vuoden kuvataiteilijan teos. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Väänäsen töissä yhdistyy inhimillisyys, rosoisuus ja herkkyys. Hän työskentelee pitkäkestoisten dokumentaaristen valokuvaprojektien parissa, joiden aiheita ovat muuttuva ympäristö pohjoisen reuna-alueilla, elämä huumeriippuvuuden kanssa Bukarestissa sekä samansukupuolisten tanssi Venäjällä. Väänänen työskentelee myös freelance-lehtikuvaajana ja opettaa valokuvausta.

Vuonna 2021 Väänänen julkaisi We Shall See -nimeä kantavan taidevalokuvajulkaisun. Samana vuonna Väänänen valittiin Nikon-NOOR-akatemian masterclass-ohjelmaan. Väänäsen töistä on järjestetty näyttelyitä sekä kotimaassa että kansainvälisesti Lontoossa, Moskovassa ja muualla Venäjällä.

Kaikki muuttuu, jopa maa jalkojemme alla

Vanishing Point (‘Pakopiste’ tai ‘Katoamispiste’) viittaa napapiirin koordinaatteihin, jotka ovat jatkuvassa muutoksessa maamassojen ja merivirtojen liikkeistä johtuen. Vanishing Point kasvaa allegoriaksi elämälle pohjoisessa, jossa perinteiset elämäntavat ja ympäristö ovat murroksessa. 

Vanishing Point lähti Väänäsen halusta visualisoida tätä muutosta, joka on sekä ulkoista että sisäistä. Hän on kuvannut kotiseuduillaan Hailuodossa sekä eri puolilla Pohjois-Skandinaviaa, ja häntä on kiehtonut kontrasti hauraan luonnon ja ihmisten luomien koneistojen ja infrastruktuurien välillä. Väänäsen työtapa on ollut poukkoilevaa ja epämääräistä vaeltamista; napapiirin koordinaattien epämääräisyys on heijastunut työmetodeissa. ”Päällimmäisenä mielessäni on pyörinyt kysymys: miltä tulevaisuus näyttää pohjoisen reuna-alueilla?”

Oulunsalo Soi -festivaalia vietetään 10.–14. elokuuta Oulun seudulla osana Oulun juhlaviikkoja. Ohjelma julkaistaan toukokuussa.

11.03.2022

Pohjoinen valokuvakeskus osallistuu Islannin valokuvataidefestivaaleille maaliskuussa 2022

Pohjoinen valokuvakeskus vie Mike Watsonin kuratoiman ​​Hérna - näyttelyn puitteissa neljä Pohjois-Suomalaista taiteilijaa Islannin valokuvataidefestivaaleille maaliskuussa 2022. Valokuvakeskus osallistuu Islannin valokuvataiteen museon, joka toinen vuosi järjestettävään, valokuvataiteen festivaaliin.

Näyttely on osa Pohjoisen valokuvakeskuksen hallinnoiman vuonna 2012 perustetun Pohjoismaisen valokuvataiteen verkoston toimenpiteitä. 

Pohjoisen valokuvakeskuksen yhteistyössä Físlin, Islannin nykyvalokuvataiteen yhdistyksen, kanssa tuottama ja Mike Watsonin kuratoima Herna-näyttely tuo esiin neljän Pohjois-Suomalaisen valokuvataitelijan sekä yli kahdenkymmenen islantilaisen taiteilijan teoksia SÍMn Korpúlfsstaðir tilassa osana Islannin valokuvataiteen museon järjestämää valokuvataidefestivaalia 25.3.–3.4. Pohjois-Suomesta mukaan kutsutut taiteilijat ovat Anni Kinnunen, Arttu Nieminen, Janne Körkkö sekä Teija Soini.

Hérna, tarkoittaa islanniksi tässä ja nyt, se sitoo yhteen valittujen kuvaajien näkökulmia pandemian ja eristyksen jälkeiseen maailmaan. Maailmaan missä pohjoisen ihmisen suoraa luontosuhdetta haastaa samanaikainen teknologinen läsnäolo ja yhteys. Näyttelyyn valituista teoksista nousee esiin ihminen muutoksen keskellä ja sen luoma mahdollisuus yhteisöjen jälleenrakantamiselle tässä ja nyt.

Näyttelyssä nähdään osa valokuvataiteilija Anni Kinnusen vuonna 2019 julkaistua The Great Escape I sarjaa. Kinnusen arkipäivän rajat ylittävät ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä kuvaavat teokset johdattavat katsojan maailmantilanteen absurdiin tilaan. Janne Körkön Yöjoki -sarjan erakoituneet hahmot hylätyissä rakennuksissa kertovat ihmisistä paikassa ja tilassa samanaikaisesti yksin ja osana yhteisöä. 

Teija Soinin N65°37′32″E27°36′16″ Syötteen kylässä kuvatun sarjan kuvat vievät meidät yhdessä koetun yliluonnollisen äärelle. Projekti on dokumentaatio ihmisistä jotka ovat kohdanneet luonnon uniikilla tavalla. Projekti nostaa esille myös 1970-luvulla esille nousseita yliluonnollisia valoilmiöitä ja pohtii ympäröivän luonnon ja ilmiöiden yhteyttä. Teokset muistuttavat meitä kosketuksesta johonkin yliluonnolliseen ja myös luonnon voimaan. Näyttelyn avajaisten yhteydessä on nähtävillä Arttu Niemisen videoteoksia, jotka kuvaavat ihmisen ristiriitaista  luontosuhdetta yhdistäen ikonisia maisemia ja ihmisen rakentamia ympäristöjä, musiikkivideoiden estetiikka  ja tietokoneella tuotettua kuvastoa.

08.03.2022

Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat näyttelyohjelmisto on valittu vuodelle 2022

Vuonna 2022 Pohjoinen valokuvakeskus rohkaisi erityisesti vähemmistöön kuuluvia kuvaajia hakemaan Kuukauden kuvat -ohjelmistoon. Näyttelyn hakua levitettiin vahvasti englannin kielellä jotta haku olisi ollut saavutettavissa kaiken kielisten kuvaajien parissa. Hakuun saapuneissa ehdotuksissa oli havaittavissa kansainvälisyys ja miltein puolet haun hakemuksista saapui Suomen rajojen ulkopuolelta. Näyttelyjury kuitenkin pyrki korostamaan valinnoissaan paikallisuutta. Vuoden 2022 näyttelyhakuun saapui yhteensä 30 hakemusta.

Vuoden 2022 näyttelyohjelmistoon valittiin yhteensä kahdeksan ehdotusta. Mukana ovat oululaiset kuvaajat ja taiteilijat Inkeri Jäntti yhdessä Inka Kuivamäen kanssa tää ois -projektillaan, Mika Kiviniemi ja Sirpa Heikkinen. Etelä-Suomesta valikoitui mukaan valokuvaaja Susanna Selin sekä Ville Lehvonen Saari näyttelyllä.

Pohjoista Suomea edustivat rovaniemeläinen Anssi Jokiranta ja torniolainen Atte Tolonen. Kansainvälistä näyttelykavalkaadia edusti hollantilainen Charmaine de Heij.

Vuoden 2022 näyttelyohjelmistoa yhdistää teemallisesti henkilökohtainen kokemus ja dokumentointi.

Kuukauden kuvat -ohjelmiston kuvat valitsivat Fotonordicin operatiivinen johtaja Veera Uutinen, Pohjoisen valokuvakeskuksen tuottaja Taija Jyrkäs, toiminnanjohtaja Antti Tenetz  ja vieraileva kuraattori, taiteilija Eriz Moreno. Eriz Moreno on oululainen valokuvaaja, joka on kotoisin Espanjan Bilbaosta. Hänen taiteellinen työnsä liittyy pääasiassa historiallispoliittisiin konteksteihin ja siihen, miten ne vaikuttavat tiettyyn populaatioon tai alueeseen. Morenon ensisijaisesti käyttämiä medioita ovat installaatiot ja/tai valokuvajulkaisut.

17.01.2022

PORTFOLIO- JA IDEAHAKU 2022: Aluenäyttely 2022

Pohjoisen valokuvakeskuksen 35-vuotisjuhlan kunniaksi vuoden 2022 aluenäyttelyn kuraattoriksi on kutsuttu kuraattoriduo NŌUA Pohjois-Norjasta. Vuonna 2022 Pohjoisen valokuvakeskuksen ohjelmisto juhlistaa valokuvauksen monimuotoisuutta ja monipuolisuutta kyllästettynä pohjoisella hengellä.

Avoimeen hakuun kutsutaan taiteilijoita, jotka työskentelevät valokuvan ja linssipohjaisten medioiden kanssa sekä työskentelyssään kommentoivat nykykulttuurista ja pohjoisilta alueilta nousevia aiheita. 

Kuraattorit toivovat avoimen haun toimivan tutkimuksellisena alustana taiteilijoiden aiheiden, teemojen ja teosten kautta näyttelyn lopulliselle muodolle. 

Lopulliset työt valitaan sekä toteutetaan yhteistyössä valittujen taiteilijoiden, kuraattorien ja Pohjoisen valokuvakeskuksen kesken.  

Hakuun osallistutaan portfolion, suunnitelman tai työn alla olevien teosten/projektien kanssa. Pohjoinen valokuvakeskus maksaa valituille taiteilijoille ja taiteilijaryhmille taiteilijapalkkion ja huolehtii kuljetus- ja majoituskuluista sekä avajaisiin matkustamisesta aiheutuvista kuluista.  

KUKA VOI LÄHETTÄÄ PORTFOLION?

Portfoliohaku on avoin taiteilijoille, jotka asuvat ja/tai työskentelevät Pohjoismaissa, Barentsin alueella ja Baltian maissa tai käsittelevät töissään näitä alueita koskevia, niille sijoittuvia tai muuten pohjoiseen linkittyviä aiheita.

TARKEMPAA TIETOA 

Politiikan, teknologian ja kulttuurin yhä näkyvämpi vuorovaikus luo mahdollisuuden uusille näkökulmille taiteen tekemisen prosesseihin sekä lopputuloksiin. 

Taiteilijat käsittelevät valokuvausprosessia yhä tietoisemmin luoden kulttuurisia sekä yhteiskunnallisia teemoja ja käsitteitä uusien teknologioiden, materiaalisuuden sekä teosten esillepanon kautta. 

Haemme tekijöitä jotka ovat kiinnostuneet prosessien, teknologioiden, kulttuuristen ja  yhteiskunnallisten oletusten haastamisesta sekä alustoista, joilla valokuvia esitellään.

Näyttelyn teema muodostetaan valittujen taiteilijoiden käsittelemien aiheiden kautta. 

Pohjoinen valokuvakeskus edistää oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa nykyvalokuvauksen alalla. Toivomme näyttelyehdotuksia valokuvaajilta, jotka kuuluvat kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin. Kannustamme myös kaikenikäisiä ja -sukupuolisia lähettämään hakemuksia. Otamme mielellämme vastaan töitä yksittäisiltä taiteilijoilta sekä  työryhmiltä.

Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisesti. 

 

TIETOA NŌUASTA

NŌUA on taiteilijavetoinen, nykyvalokuvataideorganisaatio Norjan Bodøssä. NŌUA tekee yhteistyötä niin norjalaisten kuin kansainvälistenkin taiteilijoiden, kuraattorien, kirjoittajien ja taidehistorioitsijoiden kanssa. Näin se luo ohjelman, joka edistää keskustelua ja innovatiivista ajattelua valokuvauksesta nykytaiteena sekä esittelee asiaankuuluvia taideproduktioita ja -käytäntöjä. Instituutin luennot, näyttelyt ja taiteilijapuheenvuorot pidetään pääasiassa heidän tiloissaan Bodøssä, mutta usein myös kaupungin ulkopuolella tai kansainvälisesti muiden laitosten kanssa. 

Julkisella ohjelmallaan NŌUA pyrkii edistämään merkityksellisiä produktioita ja korkeatasoisen valokuvaustaiteen innovatiivista esittelyä. Heidän ajatuksenaan on, että suuri yleisö voisi osallistua aktiivisesti ajankohtaisiin ja olennaisiin keskusteluihin valokuvausyhteisön nykyisistä ongelmista ja mahdollisuuksista.

Marianne Bjørnmyr ja Dan Mariner perustivat NŌUAn vuonna 2017.

 

Instagram: @atelier_noua

Sivusto: noua.no

 

Avoin hakuaika 17.1.2021–28.2.2022 Hakulomakkeen kautta

 

Taiteilijaprofiili:

-       Nimi, sähköposti, puhelinnumero

-       Henkilöesittely 

-       Lataa: ansioluettelo ja pdf-tiedosto. Portfolio aiemmista työ-/installaatiokuvista.

-       Linkki sivustolle:

-       Instagram-linkki:

Hakemukset pyydetään lähettämään englannin kielellä.

 

 

Portfolio:

-       Lisää kuvat ja installaatiokuvat (enintään 3 projektia) taidekuraattorialustalle. Valinta perustuu vahvasti kuviin. Portfoliolla voit antaa paremman kuvan itsestäsi/aiemmista töistäsi.

-       Lyhyt kuvaus projektista (enintään 200 merkkiä) 

-       Voit esitellä projektin lisäämällä linkkejä ja pdf-tiedostoja.

 

Uudet ideat / suunnitelmat / olemassa olevat projektit:

-       Lähetä suunnitelmat, ideat ja olemassa olevat projektit projektiehdotuksina.

-       Kerro projekti-ideastasi visuaalisen tutkimuksen keinoin. Visuaalinen tutkimus voi sisältää tekstiä tai ehdottamasi projektiteeman. 

-       Lisää lyhyt lausunto töistä. (Enintään 200 merkkiä)

-       Voit esitellä projektin lisäämällä linkkejä ja pdf-tiedostoja.

07.01.2022

AVOIN HAKU: Kuukauden kuvat ohjelmisto

Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat -ohjelmisto ja Fotonordic julkistavat avoimen haun huhti-joulukuulle 2022. Avoin haku 21.12.2021–26.1.2022

Kuukauden kuvat -ohjelmiston haku on nyt avoinna. Kulttuuritalo Valveen Aulagallerian neljän viikon näyttelypaikat ovat käytettävissä maksutta toukokuun 2022 ja joulukuun 2022 välisenä aikana. Haku on avoin niin ammattilais- kuin harrastelijavalokuvaajille.

Pohjoinen valokuvakeskus pyrkii edistämään oikeudenmukaisuutta nykyvalokuvauksen alalla. Toivomme näyttelyehdotuksia valokuvaajilta, jotka kuuluvat kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin. Kannustamme myös kaikenikäisiä ja -sukupuolisia lähettämään hakemuksia. Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Kuukauden kuvat -ohjelmiston kuvat valitsevat Fotonordicin Veera Uutinen, Pohjoisen valokuvakeskuksen Taija Jyrkäs ja vieraileva kuraattori, taiteilija Eriz Moreno. Eriz Moreno on oululainen valokuvaaja, joka on kotoisin Espanjan Bilbaosta. Hänen taiteellinen työnsä liittyy pääasiassa historiallispoliittisiin konteksteihin ja siihen, miten ne vaikuttavat tiettyyn populaatioon tai maisemaan. Teosten tyyppi riippuu installaatiosta ja/tai julkaisusta.

Näyttelytilassa on vaijeriripustus ja mahdollisuus asettaa teoksia näytteille digitaalisesti vailla huolta painatuksesta. Näyttelytilassa on kameravalvonta. Näytteilleasettaja vastaa mahdollisista tuotantokustannuksista, kuten näyttelyn painatuksesta ja kehystyksestä. Pohjoinen valokuvakeskus antaa näyttelytilan käyttöön maksutta ja tarjoaa taiteilijoille apua näyttelyn suunnittelussa, ripustuksessa ja markkinoinnissa sekä maksaa avajaiskulut.

Viimeinen hakupäivä on 26.1.2022. Lähetä hakemuksesi Google Forms -lomakkeella. Hakemuksessa tulee olla näyttelysuunnitelma, taiteellinen ansioluettelo ja kuvat osallistuvista valokuvista. 

Lisätietoja: Taija Jyrkäs, taija@photonorth.fi / +358 40 1281 150