Uutisarkisto: 2018

10.12.2018

Poikkeuksia aukioloissa vuodenvaihteessa

Jouluna ja vuodenvaihteessa kulttuuritalo Valve ja PVK:n näyttelyt ovat avoinna seuraavasti:

la 22.12.2018 avoinna klo 10–18

su 23.12.2018 – ti 1.1.2019 suljettu

10.12.2018

Pohjoinen valokuvakeskus lahjoittaa SNAP-valokuvafestivaalin teokset OYS:n lasten ja nuorten osastoille

Pohjoinen valokuvakeskus järjesti marraskuussa Kulttuuritalo Valveella  SNAP -lasten ja nuorten valokuvafestivaalin. Valvegalleriassa oli tuolloin esillä näyttely, jonka teokset oululaiset lapset ja nuoret olivat aiemmin järjestetyissä työpajoissa ja kursseilla kuvanneet. Näyttelyn teemana oli ”minulle on tärkeää” ja nuoret kuvaajien kuvissa nähtiinkin ystävyyttä, kouluasioita, perhettä, luontoa ja nuorten arkea.

Festivaalin nyt päätyttyä Pohjoinen valokuvakeskus vie joulutervehdyksen OYS:n lastenklinikalle ja lahjoittaa näyttelyn teokset OYS:n lasten ja nuorten osastoille.   

Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja  kuraattori Alla Räisänen toteaa:

 ”On todella ihanaa, että nuorten kuvaamat teokset jatkavat elämäänsä ilahduttamalla lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään OYS lastenosastoilla. Kiitokset myös Ylikiimingin , Haukiputaan ja Ritaharjun  lukukauden 2017-2018 valokuvakerhoille ja heidän ohjaajalleen Juuso  Haaralalle sekä teokset metallitauluina toteuttaneelle BeyondPrintille.  SNAP- festivaalin toteuttamisen Oulussa mahdollisti Suomen Kulttuurirahasto ja Alfred Kordelinin säätiö, kiitokset myös heille.”

Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Kulttuuritalo Valveen, Valveen elokuvakoulun ja Oulun kansainvälisen  lasten ja nuorten elokuvafestivaalin kanssa. 

 

Lisätietoja:

Alla Räisänen

toiminnanjohtaja, PVK

alla(at)photonorth.fi

0407272135

19.10.2018

Kati Leinosen ÄIMÄRAUTIO-valokuvakirjan julkistamistilaisuus

Raw View Editions julkaisee Kati Leinosen Äimärautio-valokuvakirjan, joka tarkastelee ihmisen ja hevosen välistä suhdetta. Äimäraution julkistamistilaisuus järjestetään Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa.

Aika ja paikka: Pohjoinen valokuvakeskus, Kulttuuritalo Valve, ke 7.11. klo 17.30-20

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.
Tervetuloa!

 

 

Tapahtuma Facebookissa:

https://www.facebook.com/events/1859205877528972

16.10.2018

Pohjoisen valokuvakeskuksen ohjelmisto 2019 on valittu

Haku Pohjoisen valokuvakeskuksen vuoden 2019 näyttelyohjelmistoon kiinnosti ennätysmäärää taiteilijoita. Hakemuksia saapui yhteensä 76 eri puolilta maailmaa.

Ohjelmistossa nähdään vuonna 2019 seuraavien taiteilijoiden näyttelyt:

Miia Autio

Anne Golaz

Sara Hornig & Karoliina Paananen

Aapo Huhta

Sandra Kantanen

Ville Lenkkeri

Susanna Majuri

Esa Ylijääskö

 

Näyttelykalenteri päivittyy Pohjoisen valokuvakeskuksen sivuille osoitteeseen

www.photonorth.fi

 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja

Alla Räisänen

0407272135

alla(at)photonorth.fi

03.10.2018

Näyttelyhaku 2019 houkutteli hakijoita

Pohjoisen valokuvakeskuksen näyttelyhaku vuodelle 2019 oli suuri menestys. Keskuksessa vuonna 2019 pilotoitava näyttelypalkkio houkutteli runsaasti hakijoita.
 
Haku oli avoinna syyskuun ajan, ja määräajan loppuun mennessä vastaanotettiin 76 hakemusta. Hakemuksista 28 tuli miehiltä ja 48 naisilta. Hakemuksia saapui eri puolilta maailmaa aina Intiasta ja USA:sta asti. Myös pohjoismaisia hakemuksia saatiin runsaasti.
 
Ohjelmistovalinnat tehdään 12.10. mennessä ja ohjelmisto julkistetaan 15.10.
 
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Alla Räisänen, alla(at)photonorth.fi, 0407272135

20.08.2018

Näyttelypalkkio taiteilijoille Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2019

Pohjoinen valokuvakeskus on vuonna 2019 päättänyt toteuttaa pilotin 400 euron (+ 24 % alv) suuruisen näyttelypalkkion maksamisesta Pohjoisen valokuvakeskuksen gallerian vuoden 2019 näyttelyohjelmistoon valituille taiteilijoille. Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria on jo parin vuoden ajan ollut taiteilijoille maksuton. Keskus on kustantanut valituille taiteilijoille teosten edestakaiset kuljetukset, teosten kuljetus- ja näyttelyvakuutukset, matka- ja majoituskulut näyttelyn avajaisiin, markkinoinnin sekä avajaiset. 

Näyttelypalkkioista ja taiteilijan oikeudesta korvaukseen näyttelyn yhteydessä on viime aikoina käyty keskustelua niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Useissa maissa on jo julkaistu erilaisia suosituksia näyttelypalkkiosta tai taiteilijan työtunneista maksettavista palkkioista.  Suomessa Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää avustuksia päätoimisesti taidenäyttelytoimintaa harjoittaville museoille näyttelypalkkioiden maksamiseen. Taiteen edistämiskeskuksen kautta valtionavustusta saaville taiteilijoiden, yhdistysten ja liittojen gallerioille ei toistaiseksi ole erillistä avustusmuotoa näyttelypalkkioiden maksamiseksi.

Näyttelypalkkiopilotilla Pohjoinen valokuvakeskus tukee taiteilijoiden oikeutta saada korvaus tehdystä työstä. Museoiden ohella ammattimaista ja päätoimista taidenäyttelytoimintaa harjoittavien yleishyödyllisten yhdistysten tulisi saada riittävästi tukea toimintaansa, jottei taiteilijoiden tarvitse maksaa teostensa esittämisestä yleisölle. Tuen avulla voidaan taata laadukkaan kuvataiteen saavutettavuus kaikkialla Suomessa.

Näyttelyhaku vuodelle 2019 järjestetään syyskuussa 2018.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja

Alla Räisänen, 0407272135 

alla(at)photonorth.fi

09.08.2018

Valokuvatapahtumia Taiteiden Yössä 16.8.

Valokuvatapahtumia Taiteiden Yössä 16.8.2018

Pohjoisen valokuvakeskuksen Taiteiden Yön ohjelmassa on tänä vuonna tarjolla tuttuja yleisön suosikkeja sekä uutta koettavaa.

Huippusuosittu Photo Laundry järjestetään tänäkin vuonna Valveen ”takapihalla” Ojakadun varren koivukujalla. Photo Laundry on Pietarista maailmalle levinnyt valokuvien vaihtotapahtuma, joka toimii periaatteella "tuo valokuva, vie valokuva". Osallistujat voivat tuoda valokuviaan vaihdettavaksi puistikkoon viritetyille pyykkinaruille. Valokuvapyykkiä pestään 14-21.

 

Ojakadun puistikosta starttaa myös lapsille ja lapsenmielisille tarkoitettu valokuvasuunnistus. Madetojan puistoon kätkeytyy kymmenen rastia, jotka suunnistajien tehtävänä on löytää ja valokuvata esimerkiksi kännyköillä. Suunnistamassa voi käydä 15-20.

Sään salliessa valokuvataiteilijat Pirjo lempeä ja Naoko Chiba järjestävät puistikossa myös Kuvaelämys –syanotypiatyöpajan. Työpajassa kurkistetaan valokuvauksen alkujuurille ja tehdään sinisiä syanotypiavedoksia fotogrammitekniikalla. Osallistua voi kuka tahansa kiinnostunut, ei tarvitse osata valokuvata, eikä minkäänlaista kameraakaan käytetä.

Osallistujat saavat valmiiksi herkistetyn postikorttikokoisen syanotypia-paperin ja opastuksen kuvan tekemiseen ja sommitteluun. Kuvien aiheiksi ja negatiiveiksi käytämme mm. kasveja, tilkkuja ja pieniä esineitä. Osallistujat saavat tietenkin omat vedoksensa itselleen.

 

Työpajat klo 15, 16 ja 17. 

Enintään 10 osallistujaa/per työpaja.

Osallistumismaksu 10 € 

 

Puiston tapahtumien lisäksi valokuvakeskuksen näyttelyt Kulttuuritalo Valveella ovat avoinna aina klo 22 asti. Galleriassa on esillä Naoko Chiban & Antti Ylösen yhteisnäyttely Silent Stories of Land  ja Kuukauden Kuvissa Veikko Sarkkisen Punainen Mylly.

 

Photo Laundry, Valokuvasuunnistus ja näyttelyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Ulkotapahtumat järjestetään säävarauksella.

 

 

Lisätiedot:

Tuottaja

Julia Heikkinen

julia(at)photonorth.fi

0401281150

12.06.2018

Aukiolot kesällä 2018

Kulttuuritalo Valve ja galleriat ovat avoinna kesällä seuraavasti:

1.6.-8.7.
ma–pe klo 8–20
la–su klo 10–20

Suljettu juhannuksena 22.-24.6. sekä 9.-29.7.

07.06.2018

Uutta Kuukauden Kuvat-ohjelmistoa valittu

Tulevaa Kuukauden Kuvat-ohjelmistoa on valittu kevääseen 2019 asti. Ohjelmistossa nähdään lokakuusta eteenpäin seuraavien kuvaajien näyttelyt:

Anna Greus

Henri Toivonen

Erkki Vornanen

Seppo Hinkula

Timo Remes

Tuula Fagerholm

Juha Penttinen

Lisäksi Lyseon lukion oppilaat toteuttavat Kuukauden Kuviin ryhmänäyttelyn.

 

Onnittelut valituille!

17.04.2018

Valokuvia ilman kameraa-kurssi 12-15-vuotiaille kesäkuussa

Tällä kesäisellä valokuvauskurssilla unohdetaan digikamerat ja kuvankäsittelyohjelmat ja kokeillaan kuvien tekemistä vanhoilla menetelmillä. Teemme itse valoherkkää syanotypiapaperia ja valotamme auringossa fotogrammitekniikalla syanotypiavedoksia. Syanotypia on vanha valokuvien jalovedostustekniikka 1800 luvulta.

Menetelmä perustuu rautasuoloihin (ammoniumferrisitraatti ja kaliumferrisyanidi*) jotka yhdistettynä liuoksena muodostavat paperille siveltynä UV-valolle herkän pinnan. Kuvat valotetaan auringossa tai YV-valossa, ja kehitetään vedessä. Lopputuloksena on sinisävyinen kuva. (*Hurjasta kauppanimestään - kaliumferrisyanidi - huolimatta aineella ei ole mitään tekemistä syanidin kanssa, vaan kyseessä on kaliumheksasyanoferraatti(III), joka ei ole myrkyllistä eikä erityisen vaarallista ainetta.)

Fotogrammitekniikassa asetetaan valoherkälle paperille esineitä, valotetaan ja saadaan aikaan kuva, jossa esineen varjostama kohta on valkoinen ja valoa saaneet kohdat tummuvat kehitteessä. Syanotypiaa käytettäessä valottuneet osat paperia muuttuvat tumman ja vaalean sinisiksi ja täysin valolta suojassa olleet kohdat jäävät valkoisiksi.

Ajankohta ja paikka: 11.–14.6. klo 12–15, Kulttuuritalo Valve

Kurssille mahtuu 10 osallistujaa. Osallistumismaksua ei peritä.

Opettajana toimii valokuvaaja Pirjo Lempeä.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Julia Heikkinen p. 040 128 1150 tai julia(at)photonorth.fi

21.03.2018

Poikkeuksia kevään aukioloissa

Alla poikkeukset Kulttuuritalo valveen ja PVK:n gallerian aukioloissa keväällä 2018.

Pe 30.3. – ma 2.4. Valve on suljettu / Pääsiäinen

Ti 1.5. Valve on suljettu / Vappupäivä

To 10.5. Valve on suljettu / Helatorstai

 

12.03.2018

Marja Pirilän Camera obscura-kurssi Oulussa toukokuussa

Camera Obscura-kurssi

kouluttajana Marja Pirilä

Aika ja paikka

11.–13.5.2018, pe klo 17.00–20.00, la–su klo 10.00–18.00 Limingan taidekoulu, Liminka

(ilmoitetaan tarkemmin sähköpostiin lähetettävässä kutsussa)

Kohderyhmä: Valokuvaajat, sekä ammattilaiset että harrastajat

Kouluttaja

Valokuvataiteilija Marja Pirilä
Marja Pirilä on erikoistunut 1990-luvulta lähtien camera obscura -tekniikkaan. "Camera obscura on minulle menetelmä, jolla kartoitan elinympäristöjä ja mielenmaisemia, houkutan alitajuisia tunteita päivänvaloon. Tilan muuttuessa pimeäksi huoneeksi se loihtii esiin yhä uudestaan valokuvauksen ydintä ja taikaa.” Ks. tarkemmin www.marjapirila.com.

Sisältö

Kurssilla perehdytään camera obscura -menetelmällä työskentelyyn. Muunnamme huoneita camera obscuraksi, "pimeiksi huoneiksi" ja kuvaamme niissä yhdessä ja erikseen.

 • Pe 11.5. klo 17–20    

  Aloitamme kurssin tutustumalla toisiimme ja kuvaustiloihin, joissa teemme alustavia kokeita. Lyhyt luento perehdyttää menetelmän historiaan ja camera obscuraa työssään käyttäviin taiteilijoihin.

 • La 12.5. klo 10–18    

  Muunnamme tiloja camera obscuraksi ja kuvaamme niissä koko päivän.

 • Su 13.5. klo 10–18    

  Kuvaamme aamupäivän klo 10–14 ja klo 15–18 pidämme yhteisen kuvakatselmuksen

Tarvikkeet

Ota mukaan

 • kamera

 • jalusta (mahdollisuus myös lainata)

 • taskulamppu

 • sakset ja maalarinteippiä

 • kannettava tietokone, jos on (ei pakollinen)

 • muistitikku tai ulkoinen kovalevy

Huomioitavaa

Ks. kurssin tarvikkeet

Hinta

240 € sisältäen koulutuksen

Ilmoittautuminen

16.4. mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston Oulun toimipaikkaan; koulutuksessa on rajoitettu osallistujamäärä

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Kurssin järjestävät: Marianne Lukkarinen ja Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopisto 

Lisätietoja:

http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/camera-obscura/

 

28.02.2018

SNAP- lasten ja nuorten valokuvafestivaali Ouluun syksyllä 2018

Suomen valokuvataiteen museo käynnisti yhdessä seitsemän alueellisen valokuvakeskuksen kanssa valtakunnallisen SNAP-lasten ja nuorten valokuvafestivaalihankkeen, jonka aikana tuhansia 6-18-vuotiaita lapsia ja nuoria ympäri Suomen pääsee valokuvaamaan ammattitaiteilijoiden ohjauksessa. Hankkeen rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto. Yhteistyö huipentuu eri puolilla Suomea valtakunnallisena SNAP - lasten ja nuorten valokuvafestivaalina marraskuussa viikolla 46,  12-18.11.2018.

 

 .             

Oulussa Pohjoinen valokuvakeskus ry järjesti yhdessä Kulttuuritalo Valveen kanssa lukuvuonna 2017-2018 valokuvaaja Juuso Haaralan ohjaamat SNAP-työpajat Ylikiimingin, Haukiputaan ja Ritaharjun kouluilla. Kesäkuussa järjestettiin myös Pirjo Lempeän ohjaama syanotypiatyöpaja. Työpajojen kuvista tuotetaan Kulttuuritalo Valveen Valvegalleriaan näyttely, joka on avoinna 10.11 - 30.11.2018 joka päivä 10-20.

Festivaaliviikolla 46 galleriassa järjestetään erilaisia kaikille avoimia, maksuttomia valokuvaustyöpajoja, teatteriesityksiä ja opastuksia.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja

Alla Räisänen

alla(at)photonorth.fi, 0407272135

 

28.02.2018

Sääntömääräinen vuosikokous torstaina 22.3.2018

VUOSIKOKOUSKUTSU

Pohjoinen valokuvakeskus ry:n sääntömääräinen vuosikokous

Aika: Torstaina 22.3.2018 klo 16:00

Paikka: Kulttuuritalo Valve, 2 krs

Esillä sääntömääräiset asiat. Muista esille halutuista asioista on sääntöjen mukaan ilmoitettava hallitukselle viimeistään viikkoa ennen kokousta kirjallisesti. Kirjalliset esitykset toimitetaan osoitteeseen:

Pohjoinen valokuvakeskus ry/Puheenjohtaja Kati Leinonen, PL 42 90015 Oulun kaupunki.

Vuosikokouksen asiapaperit:

 • Toimintakertomus vuodelta 2017
 • Vuoden 2017 tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
 • Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 

Asiapaperit jaetaan osallistujille vuosikokouksessa.  Materiaalit saa pyynnöstä etukäteen alla(at)photonorth.fi.

Äänioikeus vuosikokouksessa on kaikilla yhdistyksen jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä.

Tervetuloa.

Hallitus

 

Vuosikokouksen esityslista 

1. Kokouksen avaus

2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus

3. Kokousvirkailijoiden valinta

4. Esityslistan hyväksyminen

5. Toimintakertomus vuodelta 2017

6. Tilinpäätöksen vahvistaminen tilikaudelta 2017 sekä tili- ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle

7. Jäsenmaksun suuruus vuodelle 2018

Hallitus esittää vuosikokoukselle, että vuoden 2018 jäsenmaksut ovat seuraavat:

Opiskelijat ja työttömät 10 €, jäsenet 20 €, yhdistykset 50 €, kannatusjäsenmaksu 100 €.

8. Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018

9. Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten valinta

Sääntöjen § 6 mukaan Valokuvakeskuksen asioita hoitaa vuosikokouksen valitsema hallitus, jonka kokoonpanossa on otettava huomioon koko Pohjois-Suomen alueellinen edustus. Hallituksen muodostaa kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja sekä kolme (3) – kuusi (6) jäsentä. Puolet hallituksen jäsenistä on vuosittain erovuorossa, ensimmäisellä kerralla arvan, sitten vuoron mukaan.

9.2. Hallituksen jäsenten valinta kaudelle 2018 –2019.

Erovuorossa:  Juuso Haarala ja Tuomas Mujunen.

Kaudella 2018 jatkavat puheenjohtaja Kati Leinonen, Paavo J. Heinonen, Mikko Törmänen, Vesa Ranta, Veera Uutinen.

10. Tilintarkastajien valinta

Sääntöjen 10 § Vuosikokous mukaan yhdistyksellä tulee olla kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa.

Hallitus esittää vuosikokoukselle, että tilintarkastajiksi valitaan KHT Jari Nurkkala ja KHT Miika Nurkkala Pohjois-Suomen tilintarkastus Oy:stä ja varatilintarkastajaksi Pohjois-Suomen tilintarkastus Oy.

11. Muut asiat

12. Muut hallitukselle vähintään viikkoa ennen kokousta kirjallisesti toimitetut asiat

13. Ilmoitusasiat

14. Kokouksen päättäminen