Uutisarkisto: 2021

08.08.2021

Joel Karppasen essee-elokuvien katselmus Oulun Taiteiden Yössä

Pohjoinen valokuvakeskus järjestää osana Oulun Taiteiden Yö -tapahtumaa Joel Karppasen essee-elokuvien katselmuksen. Essee-elokuvat esitetään Kulttuuritalo Valveen Studiossa klo 21 alkaen.

A Nature Documentary on essee-elokuva simuloidusta luonnosta – metsän eläimistä, petokuvaajista ja suomalaisesta maisemasta.

Vuodenajat vaihtuvat ja vuosikymmenet vierivät, kun karhut vaeltavat metsässä ja luontokuvaajat odottavat piilokojuillaan. Tervetuloa simuloituun kansallipuistoon. 

Ohjaaja: Joel Karppanen
Vuosi: 2021

Alhaisolauluja essee-elokuva suomalaisesta työväenliikkeestä

Perinteikäs työväenkuoro Ajan laulu esiintyy Kemin, Suomen vasemmistolaisimman kaupungin, viimeisellä edelleen toiminnassa olevalla työväentalolla vieden matkalle halki vappukulkueiden ja työoikeustaisteluiden projisoiden työväenluokan kollektiivista muistia, traumoja ja haaveita. 

Ohjaaja: Joel Karppanen
Vuosi: 2019

Joel Karppanen on Oulunsalo Soi -festivaalin vuoden kuvataiteilija. Hänen Simulacra-näyttelynsä on nähtävillä Oulunsalon kirjastossa elokuun ajan.

 

Kuva: Joel Karppanen, Wright 1886 (2021) näyttelystä Simulacra.

02.07.2021

Avoin haku pohjoissuomalaisille taiteilijoille - Material Light

Suomen valotaiteen seura FLASH, Pohjoinen valokuvakeskus ry sekä Taiteilijajärjestö MUU ry järjestävät yhteistyössä valon materiaalisuutta käsittelevän, media- ja erityisesti valotaiteeseen painottuvan tapahtuman Material Light toisen osan Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Oulussa marraskuussa 2021. Näyttely on myös osa Oulussa järjestettävää LUMO -valofestivaalia.

Kutsumme pohjoissuomalaisia taiteilijoita Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta ja Lapista ehdottamaan näyttelyyn teosta Material Light teemalla. Taiteilijan tulee asua alueella tai hänellä tulee olla vahva kytkös Pohjois-Suomeen. Miltä valo itsessään tuntuu, mitä se merkitsee, kertoo ja välittää teoksessa? Eri alojen taiteilijat performanssitaiteilijoista taidemaalareihin, videotaiteen tekijöistä valotaiteilijoihin sekä kuvanveistäjistä äänitaiteilijoihin ovat tervetulleita. Teemaa voi lähestyä monella eri tasolla, konkreettisesta valosta taiteen materiaalina sen konseptuaalisempaan käsittelyyn. 

Olemme myös kiinnostuneita ideoista online- tai virtuaalivalotaideteokseen. Voiko valoteos olla netissä, onko se mahdollista lähettää koneelta toiselle, tai aistia kännykän ruudulta?

Näyttelyn yhteydessä taiteilijoille tarjotaan residenssimahdollisuutta AiR Oulu residenssiohjelmassa 1-3 viikon ajalle Oulussa. Residenssi on taiteilijalle maksuton, lisäksi Pohjoinen valokuvakeskus korvaa taiteilijalle residenssiohjelmaan osallistumisesta syntyneet kohtuulliset matkakustannukset. Residenssiohjelmaan valitaan 1-2 taiteilijaa. Pohjoinen valokuvakeskus tarjoaa myös mentorointitukea residenssiohjelmaan valituille taiteilijoille. Residenssiasunto sijaitsee Oulun keskustassa ja residenssiin voi majoittua yksin tai kahden hengen työryhmänä. Residenssiohjelma tarjoaa taiteilijalle myös työtilan.

Näyttely pidetään Oulun Pohjoisessa valokuvakeskuksessa 20.11.2021- 2.1.2022. Rakennamme näyttelyä 16.-19.11.2021. Avajaiset pidetään perjantaina 19.11.2021 klo 17. 

Pohjoisella valokuvakeskuksella on tarjota näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden käyttöön AV-tekniikkaa: 3kpl HD videotykki, 3kpl äänentoisto, 4kpl mediasoittimia. Muut tarvittavat materiaalit ja laitteet toivomme taiteilijoiden hankkivan itse. Taiteilijoille maksetaan näyttelyyn osallistumisesta näyttelypalkkio 400 euroa.

Näyttelyn ensimmäisen osan taiteilijat ovat Alexander Salvesen (1990), Jenni Eskola (1982), Michal Czinege (1980), Anna Björklund (1991), oululainen Heidi Stålnacke (1980) ja Taiteilijakollektiivi KUNST. Taiteilijat ovat mukana myös hankkeen toisessa osassa. Tapahtuman kuratoi kuvataiteilija Anu Raatikainen.

 

Online-hakemukset osoitteessa: https://forms.gle/FKsaNuTRZu6d7En19

Haku päättyy 06.08.2021 23:59

Valinnoista ilmoitetaan taiteilijoille henkilökohtaisesti elokuun loppuun mennessä.

 

Lisätietoa:

Näyttely
Anu Raatikainen
Suomen valotaiteen seura FLASH
anraana@gmail.com
040 544 9469

 

Residenssi:
Taija Jyrkäs
Pohjoinen valokuvakeskus
taija@photonorth.fi
040 1281 150

19.05.2021

Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtajan sijaisena aloittaa mediataiteilija Antti Tenetz Darja Zaitsevin jäädessä vanhempainvapaalle

Mediataiteilija Antti Tenetz aloittaa Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtajan sijaisena Darja Zaitsevin jäädessä vanhempainvapaalle. Antti Tenetz on toiminut pitkään kuraattorina ja aktiivisena toimijana laajasti järjestökentässä. Pohjoiseen valokuvakeskukseen hän siirtyy Taiteen edistämiskeskuksen biotaiteen läänintaiteilijan toimesta. Kuraattorina hän on toiminut muun muassa Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston Pohjavirta-hankkeessa vuosina 2014-2016, Art Ii Biennaalissa vuonna 2018 sekä Taiteen edistämiskeskuksen, Northern Dimension Partnership on Culturen (NDPC) luotsaamassa IBA:hankkessa, Exploration into Possible Futures projektissa 2020. Hän yksi Subzero-kollektiivin perustajajäsenistä. Hänellä on pitkä järjestökokemus muun muassa Biotaiteen Seuran hallituksen puheenjohtajana. Painopiste hänen työskentelyssä on monitieteisessä ja -taiteisessa paikallisuuteen nojaavassa art&science-yhteistyössä.

Pohjoinen valokuvakeskus avaa toimintaansa korona sulun väistyttyä kansainvälisillä näyttelyillä sekä uudistamalla visuaalista ilmettään sekä nettisivuja. Pohjoisessa valokuvakeskuksessa avautuu kesäkuussa islantilaisen Sigurþór “Spessi” Hallbjörnssonin 111 islannin lähiöelämään sukeltava näyttely jonka jälkeen gallerian ja kulttuuritalo Valveen näyttelytilan valtaa avautuva valtakunnallisesti merkittävä luontokuvaa ja valokuvataidetta yhdistävä Juha Suonpään kuratoima  Kenen luonto? Kokonaisuus. Heinäkuussa Pohjoisen valokuvakeskuksen ohjelmisto laajentuu Joel Niemisen Ihmiset -näyttelyyn joka nähdään Oulun kaupungilla julkisessa tilassa. Syksyn näyttelyissä nähdään ruotsalaisen Elin Bergen vuodelta 2020 siirtynyt Queejna, feminismiä monelta suunnalta lähestyvä kattava katsaus Bergen tuotantoon ja vuoden päättää valotaiteen seura FLASHin ja Muu ry:n Material Light yhteistuotanto. 

 

Vuonna 1987 perustettu Pohjoinen valokuvakeskus toimii valokuvataiteen edistäjänä ja asiantuntijana Pohjois-Suomessa ja Barentsin alueella. Toimintaan kuuluvat kotimaiset ja kansainväliset valokuvataiteen näyttelyt ja hankkeet. Lisäksi Pohjoinen valokuvakeskus tarjoaa maksutonta asiantuntija-apua valokuvataiteen parissa toimiville ja ylläpitää valokuvataiteen kirjastoa. Galleriatilat, toimisto ja kirjasto sijaitsevat Oulun keskustassa kulttuuritalo Valveella.

22.04.2021

Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriaan ei järjestetä avointa hakua vuodelle 2022

Kulttuuritalo Valveen sulkeminen 2020-2021 koronapandemian seurauksena on aiheuttanut sen, että osa vuosille 2020 ja 2021 suunnitelluista näyttelyistä on jouduttu siirtämään vuoteen 2022. Tästä syystä Pohjoinen valokuvakeskus on päättänyt, ettei avointa näyttelyhakua vuodelle 2022 järjestetä lainkaan. Haku vuodelle 2023 avataan keväällä 2022.

Lisäksi haku Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden Kuvat -ohjelmistoon Aulagalleriaan siirretään tulevaisuuteen, ja siitä tiedotetaan valokuvakeskuksen sivuilla, kun koronarajoitukset hellittävät. 

14.04.2021

Hae Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Street Level Photoworksin taiteilijaresidenssiin 15.5.2021 mennessä

Haemme avoimen haun kautta suomalaisia valokuvataiteilijoita 35 päivän mittaiseen residenssiin, joka järjestetään Skotlannin Glasgow’ssa ja sen ympäröivillä alueilla syys-lokakuussa 2021.

Visit Scotlandin vuoden 2021 teema “Year of Coast and Waters” juhlistaa Skotlannin kaunista luonnonympäristöä. Näinä poikkeuksellisina aikoina ihmisten mielenkiinto maaseutu- ja rannikkokohdematkailua kohtaan on huipussaan. Kuitenkin samaan aikaan lämpötilat ovat nousussa ja myrskyt pauhaavat. Glasgow’ssa marraskuussa 2021 järjestettävän YK:n ilmastonmuutoskonferenssin mukaan, jos emme toimi nopeasti, ilmastonmuutos vaikuttaa jokaiseen meistä. Pohjoinen valokuvakeskus yhteistyössä Street Level Photoworksin kanssa kutsuu taiteilijoita reagoimaan tähän kiireelliseen maailmanlaajuiseen ilmastotilanteeseen sekä olemaan vuorovaikutuksessa ja inspiroitumaan Skotlannin luonnonympäristöstä vastuullisella tavalla.    

Tämän residenssin kautta Pohjoinen valokuvakeskus ja Street Level Photoworks haluavat tarjota taiteilijoille mahdollisuuksia tutkia ja tarkastella, muun muassa, nykyisiä kulttuurisia ja taloudellisia yhteyksiä, maisemaa, rannikkoa ja merta, syrjäseutuja sekä ympäristön keskinäisiä riippuvuussuhteita. 

Residenssi on suunnattu taiteilijoille, jotka identifioituvat pohjoiseen ja edellä mainittuihin teemoihin, ovat pohjoissuomalaisia tai joiden työskentelyssä on vahva kytkös Pohjois-Suomeen. Residenssiä tukevat Pohjoinen valokuvakeskus, Street Level Photoworks ja Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti.  

Lue lisää residenssistä ja hae mukaan
Hakulomake täällä

 

kuva: Oscar Marzarolin näyttelyn avajaiset, Street Level Photoworks, 2020 

26.03.2021

Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat -ohjelmisto siirtyy Aulagalleriasta Ikkunagalleriaan

Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Kulttuuritalo Valveen ollessa suljettuna, Aulagallerian Kuukauden kuvat -ohjelmisto siirtyy Ikkunagalleriaan. Ikkunagalleriassa teokset ovat yleisön nähtävillä Kulttuuritalo Valveen Hallituskadulle avautuvissa suurissa ikkunoissa ympäri vuorokauden.

Ensimmäisenä Ikkunagallerian näyttelynä nähdään Aulagalleriassa joulukuusta 2020 saakka yleisöä odotellut torniolaisen valokuvaajan Sakari Vierolan ~ 2000 jKr -näyttely. Näyttely on valokuvaajan satunnaisten kuvien sarja, joita yhdistää uskonto. Hetkissä tallennetuissa kuvissa näkyy kuinka uskonto näkyy arjessamme erilaisissa kohtaamisissa ja päätöksissä. Näyttely on nähtävillä Kulttuuritalo Valveen Ikkunagalleriassa huhtikuun ajan.

Toukokuussa Kuukauden kuvat -ohjelmisto jatkaa uskonnon tarkastelemista valokuvaaja Markku Karjalaisen Rivien välistä -näyttelyssä. Näyttely on valokuvaajan omaelämäkerrallinen, vaellustaidetta ja kokeellista dokumentaarista valokuvausta yhdistävä teoskokonaisuus. Karjalainen tutkii valokuvasarjassaan lestadiolaisuuden saamelaisia syntyjuuria sekä omaa kokemustaan lestadiolaisuusliikkeestä.

Kuukauden kuvat on Pohjoisen valokuvakeskuksen ketterä näyttelyohjelmisto, joka tarjoaa valokuvaajille notkean alustan kokeilla uusia näyttelykokonaisuuksia ja -ideoita. Ohjelmiston tavoitteena on myös tukea aloittavia taiteilijoita ensimmäisen näyttelyn rakentamisessa ja näin kannustaa uusia valokuvaajia kehittymään omassa työssään.

 

Kuva: Sakari Vierola, sarjasta ~ 2000 jKr

 

24.03.2021

Pohjoinen valokuvakeskus etsii valokuvaajaa dokumentoimaan gallerianäyttelyitään

Etsimme valokuvaajaa, joka kykenee joustavasti kuvaamaan näyttelynäkymäkuvat seitsemästä kahdeksaan kertaan vuodessa vaihtuvista näyttelyistä Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa Oulussa.

Toivomme jokaisesta näyttelystä 7-10 valmiiksi valittua ja käsiteltyä kuvaa. Kuvat tulisi toimittaa Pohjoiselle valokuvakeskukselle seuraavalla viikolla näyttelyn avajaisista. Kuvia julkaistaan Pohjoisen valokuvakeskuksen nettisivuilla, valokuvakeskuksen sosiaalisen median kanavissa sekä yhteistyökumppaneiden ja rahoittajien tiedotuksessa. Kuvaajan nimi julkaistaan aina kuvan julkaisun yhteydessä. Toivomme kuvaajalta persoonallista kuvausotetta, joustavuutta sekä kykyä tuoda valokuvakeskuksen galleria sekä ensisijaisesti näyttelyn teokset hyvässä valossa esille. 

Jätä tarjouksesi 9.4. klo 16 mennessä työnäytteineen osoitteeseen . Lisätietoa annamme mielellämme puhelimitse 040 1281 150 tai sähköpostilla taija@photonorth.fi

Tarjoukseen pyydetään liittämään hinta per kuva, hinta per näyttelyn kuvaus sekä koko vuoden yhteishinta. Arvostamme tähän tehtävään soveltuvia työnäytteitä sekä mahdollisia linkkejä aiempiin samankaltaisiin töihin. 

 

Kuva: Marja Saleva, näyttelynäkymä näyttelystä Playing Like A Flower In A Red Sea While Building A Long New Dress (Family Album) Pohjoisessa valokuvakeskuksessa 5.8.–20.9.2020

04.03.2021

Pohjoinen valokuvakeskus ry:n sääntömääräinen vuosikokous sunnuntaina 14.3.2021

Pohjoinen valokuvakeskus ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään sunnuntaina 14.3.2021 PVK:n toimistolla ja etänä zoomissa.VUOSIKOKOUSKUTSU 2021

Pohjoinen valokuvakeskus ry:n sääntömääräinen vuosikokous

Aika:      Sunnuntaina 14.3.2021 klo 13:00.
Paikka:  Kulttuuritalo Valve, Pohjoisen valokuvakeskuksen toimisto, 
              Hallituskatu 7, 90100 Oulu
              sekä Zoom-kokous https://zoom.us/j/92977238498
              Meeting ID: 929 7723 8498

HUOM! Oulun kaupungin johtoryhmän ja hyvinvointilautakunnan rajoitusten ja suositusten mukaan kokoontumis- ja yleisörajoitus on 1.3.2021 lähtien kuusi (6) henkilöä. Tästä johtuen vuosikokous järjestetään suurimmaksi osaksi etänä Zoom-yhteyden kautta. Jäsenet ovat kuitenkin tervetulleita Pohjoisen valokuvakeskuksen toimistolle ilmoittautumisjärjestyksessä, ilmoittaudu . tai 040 187 4558.

Vuosikokouksessa on esillä sääntömääräiset asiat. Muista esille halutuista asioista on sääntöjen mukaan ilmoitettava hallitukselle viimeistään viikkoa ennen kokousta kirjallisesti.

Kirjalliset esitykset toimitetaan osoitteeseen: Pohjoinen valokuvakeskus ry/Puheenjohtaja Kati Leinonen, PL 42 90015 Oulun kaupunki. 

Vuosikokouksen asiapaperit:
-  Toimintakertomus vuodelta 2020
-  Vuoden 2020 tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
-  Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2021

Asiapaperit jaetaan osallistujille vuosikokouksessa. Materiaalit saa pyynnöstä etukäteen toiminnanjohtaja Darja Zaitsevilta,

Äänioikeus vuosikokouksessa on kaikilla yhdistyksen jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä. Mikäli jäsenmaksun maksaminen on unohtunut, voit maksaa sen tilille FI35 5741 4061 9008 53. Jäsenet 20 €, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset 10 €. Kirjoita viestitilaan 2020 ja oma nimesi. 

Tervetuloa!

 

Vuosikokouksen esityslista

1. Kokouksen avaus

2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus

3. Kokousvirkailijoiden valinta
Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja pöytäkirjatarkastajien valinta.

4. Esityslistan hyväksyminen

5. Toimintakertomus vuodelta 2020

6. Tilinpäätöksen vahvistaminen tilikaudelta 2020 sekä tili- ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle

7. Jäsenmaksun suuruus vuodelle 2021
Hallitus esittää vuosikokoukselle, että vuoden 2021 jäsenmaksut ovat seuraavat:
Opiskelijat ja työttömät 10 €, jäsenet 20 €, yhdistykset 50 €, kannatusjäsenmaksu 100 €.

8. Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2021

9. Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten valinta
Sääntöjen § 6 mukaan Valokuvakeskuksen asioita hoitaa vuosikokouksen valitsema hallitus, jonka kokoonpanossa on otettava huomioon koko Pohjois-Suomen alueellinen edustus. Hallituksen muodostaa kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja sekä kolme (3) – kuusi (6) jäsentä. Puolet hallituksen jäsenistä on vuosittain erovuorossa, ensimmäisellä kerralla arvan, sitten vuoron mukaan.

Hallituksen jäsenten valinta kaudelle 2021 –2022
Erovuorossa: puheenjohtaja Kati Leinonen, Paavo J. Heinonen, Joel Karppanen ja Vesa Ranta.
Kaudella 2021 jatkavat: Juuso Haarala, Sanna Krook ja Julia Heikkinen. 

10. Tilintarkastajien valinta
Sääntöjen 10 § Vuosikokous mukaan yhdistyksellä tulee olla kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa.

Hallitus esittää vuosikokoukselle, että tilintarkastajiksi valitaan KHT Jari Nurkkala ja KHT Miika Nurkkala Pohjois-Suomen tilintarkastus Oy:stä ja varatilintarkastajaksi Pohjois-Suomen tilintarkastus Oy.

11. Muut asiat

12. Muut hallitukselle vähintään viikkoa ennen kokousta kirjallisesti toimitetut asiat

13. Ilmoitusasiat

14. Kokouksen päättäminen

Pohjoinen valokuvakeskus ry Hallitus

 

01.02.2021

PBFF Sanomalehtiautomaatti on nähtävillä Oulussa 1.2.–4.7.2021

PBFF (Photobooks from Finland) -yhteisö on kutsunut laaja-alaisesti Suomessa toimivia taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä tutkimaan sanomalehtiformaatin mahdollisuuksia taiteen julkaisualustana. Yhdeksän eri lehteä julkaistaan kahden viikon välein PBFF -yhteisön sanomalehtiautomaatissa, joka vierailee Oulussa heinäkuun alkuun saakka. Ensimmäisenä lehtenä nähdään Milja Havaksen Community of Useless Tools. Lehti on kokoelma käsittämättömiä ja hyödyttömiä työkaluja, joita Havas on työstänyt vuosina 2016-2020. Havaksen valmistamia työkaluja voi nimittää keskeneräisiksi, puutteellisiksi tai vajavaisiksi, mutta ne yhdessä muodostavat työkalujen yhteisön, jonka kautta avautuu teemoja koskien luonnon ja kulttuurin välistä suhdetta, ihmisen muistia sekä todellisuuden esineluonnetta. Havaksen taiteellinen työ herättää kysymyksiä myös käsityötaidon ja taide-esineiden valmistamisen luonteesta.

Julkaisu koostuu Havaksen työkaluja käsittelevistä teoskuvista sekä Joonas Pulkkisen koostamasta haastattelumateriaalia ja esseistiikkaa yhdistävästä tekstistä. Havaksen oma ääni ja taiteellisen työn reflektointi käy tässä dialogia Pulkkisen pohdintojen välillä, luoden Havaksen työkalujen yhteisön ymmärtämiseen erilaisia näkökulmia. Milja Havas on helsinkiläinen taiteilija, joka opiskelee Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Aikaisemmalta koulutukseltaan Havas on puuartesaani, jonka takia puu on ollut hänelle lähivuosina ensisijainen materiaali sekä inspiraatio taiteellisen ajattelun syventämiseen. Havaksen työskentely on materiaalilähtöistä, mutta myös erilaisia tekniikoita yhdistävää leikkiä, joka nyrjäyttää todellisuutta koskevia vakiintuneita tarkastelutapoja.

Yhtenä julkaisuna nähdään Pohjoisen valokuvakeskuksen kuratoima lehti, joka julkaistaan kesäkuussa 2020. Niin valokuvia, tekstiä, maalauksia kuin veistoksia esitteleviä lehtiä on mahdollista hankkia automaatista ympärivuorokautisesti neljän euron hintaan 1.2–4.7.2021 välisenä aikana. Automaatti sijaitsee Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Kulttuuritalo Valveen sisäänkäynnin läheisyydessä. 

PBFF on vuonna 2014 perustettu yhteisö, joka tunnetaan lähtökohdastaan edistää suomalaista ja/tai Suomessa tehtyä valokuvataidekirjallisuutta arkistoimalla ja esittelemällä sitä kansallisesti ja kansainvälisesti (mm. Fotobok Festival Oslo 2016, Unseen Amsterdam 2015). Vuonna 2018 PBFF -yhteisö julkaisi ensimmäisen kustanteensa fin.land.. Siihen liittyvä näyttely oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa, Helsingissä. 

Sanomalehtiautomaatti -hanke on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella sekä yhteistyössä Pohjoisen Valokuvakeskuksen kanssa.

27.01.2021

Saamelaisten kansallispäivän juhlaa vietetään lauantaina 6.2.2021 klo 13-15:30 verkkoseminaarina Zoomissa.

Pohjoisessa valokuvakeskuksessa avautuu valokuvataiteilija Marja Helanderin Davvi -teossarja ja osana näyttelyä nähdään Helanderin tuore lyhytelokuva Suodji. Davvi-teossarjassa Helander visualisoi saamelaisuuden perinteen ja nyky-yhteiskunnan välistä problematiikkaa ja Suodji on kertomus ohjaajan sukulaisesta Oula Iivari Helanderista (Ovllá-Ivvár Helander) ja hänen toimistaan Utsjoella espanjantaudin aikaan vuonna 1918.

Juhlapäivän ohjelmistossa kuullaan puheenvuoroja saamelaisilta luovien alojen tekijöiltä. Päivän vieraina ovat Helanderin lisäksi runoilija Inger-Mari Aikio, musiikintekijä-muusikko Heli Aikio ja runoilija, väitöskirjatutkija Helga West.

Päivän teemana käsitellään 1960-luvun lopulta alkanutta saamelaisrenessanssia, jossa perinteet yhdistyivät uuden ajan vaikutteisiin ja näkemyksiin. Millaista on tämän päivän saamelaistaide ja millaista taidetta saamelaiset tekevät

Linkki Zoomiin: https://zoom.us/j/94092545724

Kuva: Marja Helander, Hidden From The Day. Marja Helanderin Davvi -näyttely on nähtävillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa kulttuuritalo Valveen avauduttua 14.3.2021 saakka.

26.01.2021

Suomalainen korona-arki näyttäytyy Irlantilaiselle kuraattorille tyhjänä maisemana

Tyhjiä katu, tyhjiä polkuja, yksinäisyyttä, koti. Suomalaisten kuvaajien taltioima korona-arki näyttäytyy Irlantilaiselle kuraattori Trish Lambelle autiona maisemana ja lohdullisena yhdessäolona. “Mass Isolation Finland esittelee laajan ja ainutlaatuisen tunnekirjon. Monet meistä ovat kokeneet eristyneisyyden, yksinäisyyden ja kyllästyneisyyden näinä erikoisina ja ennen kokemattomina aikoina. Olemme läpikäyneet tunneskaalan itsensä tutkiskelun hetkistä aina vahvaan kumppanuuteen, iloon, kiintymykseen ja huumoriin saakka.” Trish Lambe, kuraattori.

Luovan valokuvakeskuksen galleria Ratamossa avautuu keskiviikkona 3.2. #massisolationfi näyttely klo 17. Näyttelyyn ja julkaisuun valitut kuvat tallentavat aikaa, jonka odotettiin kestävän muutamia kuukausia mutta omaehtoinen eristäytyminen on tänäkin päivänä äärimmäisen ajankohtainen. 

#massisolationfi Instagram-kampanja sai alkunsa maaliskuussa 2020 Photography Gallery Irelandin aloitteesta tallentaa koronapandemian aiheuttama poikkeustila. Arjen taltiointiprojektilla haluttiin tallentaa, miten arkea elettiin keskellä odottamatonta kriisiä kaikkien kuvaajien silmin. Hanke laajeni nopeasti Suomen lisäksi Englantiin ja Australiaan. Suomen taltiointihanketta ovat koordinoineet Pohjoinen valokuvakeskus, Luovan valokuvauksen keskus ja Valokuvakeskus Nykyaika. Kampanjaan osallistui yli 1000 kuvaa, joista kuraattori Trish Lambe on kuratoinut 100 kuvan kokonaisuuden yli 60 kuvaajalta. Kokonaisuudesta julkaistaan kirja sekä näyttely.

Näyttely kiertää hankkeeseen osallistuvissa valokuvakeskuksissa sekä Vetelin Taidekartanossa vuoden 2021 aikana. Näyttelykiertue alkaa Jyväskylästä 4.2. ja on nähtävillä Galleria Ratamolla 21.2. saakka. Näyttelyn avajaisia ja kirjan julkistamista juhlitaan virtuaalisesti Zoomissa osoitteessa https://zoom.us/j/94347688445 3.2. Klo 17. Paikalla on taiteilijoiden lisäksi kuraattori Trish Lambe. Seuraavaksi näyttely jatkaa Pohjoiseen valokuvakeskukseen Ouluun ajalle 1.–30.5. ja siirtyy Tampereelle Valokuvakeskus Nykyaikaan 10.7–2.8. väliseksi ajaksi. Kiertue päättyy Vetelin Taidekartanoon elo-syyskuussa. 

Näyttelyn on kuratoinut Trish Lambe Trish Lambe toimii kuraattorina ja johtajana Irlannin kansallisessa valokuvakeskuksessa, Gallery of Photographyssa, jossa hän vastaa näyttelyiden kuratoinnista ja suunnittelusta yhdessä kollegansa Tanya Kiangin kanssa.

19.01.2021

Darja Zaitsev Pohjoisen valokuvakeskuksen uusi toiminnanjohtaja

Darja Zaitsev aloittaa 1.2.2021 Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtajana. Zaitsevilla on vakuuttava kokemus niin kotimaisten kuin kansainvälisten projektien kuratoinnista, organisoinnista ja toteuttamisesta. Hänellä on laaja asiantuntijuus ja verkostot kansainväliseltä valokuvataiteen kentältä. Zaitsev on työskennellyt muun muassa Valokuvataiteilijoiden liitto ry:n ja Valokuvagalleria Hippolyten näyttelykoordinaattorina sekä Finnish Agencyn kuraattorina. Zaitsevin koulutus on syvällinen ja perusteellinen. Hänellä on taskussaan kahdet taiteen maisterin paperit, joista tuoreimmat Aalto-yliopiston CuMMA (Master’s Programme in Curating, Managing and Mediating Art) -koulutusohjelmasta.

Valtakunnallinen kiinnostus toiminnanjohtajan paikkaa kohtaan kertoo Pohjoisen valokuvakeskuksen pitkäjänteisestä työstä valokuvataiteen kentällä, jonka myötä valokuvakeskus on saavuttanut arvostetun positionsa visuaalisen taiteen alalla. Pohjoisen valokuvakeskuksen väki odottaa innolla helmikuussa alkavaa yhteistyötä tämän innostavan ja monipuolisen valokuvataiteen asiantuntijan kanssa.

KUVA: Santeri Happonen

13.01.2021

Kuukauden kuvat ohjelmisto on valittu

Vuonna 2020 Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat näyttelyhaussa etsittiin näyttelyehdotuksia erilaisilta kuvaajilta ja kannustettiin kuvaajia testaamaan uusia teemoja. Pohjoisen valokuvakeskuksen Aulagalleria toimii loistavasti debyyttinäyttelytilana.

Näyttelyhakemuksia saapui yhteensä 37, joista vuodelle 2021 valittiin seitsemän sekä yksi yhteistyönäyttely Muhoksen Koivu ja Tähti kulttuurikeskukseen.

Hakemukset olivat äärettömän monipuolisia ja hakijat niin valokuvauksen ammattilaisia kuin harrastajiakin. Korona-arki näkyi osittain näyttelyehdotusten teemoissa mutta teossarjojen käsittelemät teemat vaihtelivat fiktiosta, luontokuvan kautta dokumentaariseen valokuvaan. Yhteisenä teemana korostui kuvaajille itselleen tärkeät paikat ja nousussa on selkeästi hitaan kuvaamisen tekniikat kuten filmikuvaus.

Vuodelle 2021 valituissa näyttelyissä oululaisen Päivi Tuomaalaan Rehun kylä on tekijänsä debyyttinäyttely, jossa päästään kurkistamaan pienen perheyhteisön maailmaan kaupungin kupeessa. Yhtenä kokonaisuutena nähdään turkulainen Pleasure Room -kollektiivin Room 2 -teossarja, joka pohjautuu identiteetin kerrostumiin ja intuitioon. Rovaniemeläinen Mari Mäkiranta on kuvannut kotikatunsa miehiä Korona-arjessa ja tuo esille heidän tarinoitaan muotokuvin. Reetta Berilinin muhkeat ja yltäkylläiset vihreät vesistöt vievät katsojan lähteeltä sinileväjärveen. Kolarissa työskentelevä Tanja Koistisen Potential partnership on valokuvainstallaatio ja dokumentoitu performanssi tutkimuksesta, jossa käsitellään öljy-yhtiöiden suhteita paikallisväestöön ja oululaisen Teija Soinin Kulkijat -valokuvaprojektissa tutkitaan kuinka naisen liikkuminen luonnossa on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Lisäksi Kuukauden kuvissa nähdään Oulun kameraseuran kanssa totetutettu yhteistyönäyttely, jossa nähdään kuratoitu kokonaisuus katuvalokuvauksesta Oulussa.

Kuukauden kuvat ohjelmiston valitsee vuosittain vaihtuva kuraattoriduo. Vuoden valinnat toteutti Pohjoisen valokuvakeskuksen hallituksen jäsen Juuso Haarala yhdessä tuottaja Taija Jyrkäksen kanssa.