Uutisarkisto: 2021

01.02.2021

PBFF Sanomalehtiautomaatti on nähtävillä Oulussa 1.2.–4.7.2021

PBFF (Photobooks from Finland) -yhteisö on kutsunut laaja-alaisesti Suomessa toimivia taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä tutkimaan sanomalehtiformaatin mahdollisuuksia taiteen julkaisualustana. Yhdeksän eri lehteä julkaistaan kahden viikon välein PBFF -yhteisön sanomalehtiautomaatissa, joka vierailee Oulussa heinäkuun alkuun saakka. Ensimmäisenä lehtenä nähdään Milja Havaksen Community of Useless Tools. Lehti on kokoelma käsittämättömiä ja hyödyttömiä työkaluja, joita Havas on työstänyt vuosina 2016-2020. Havaksen valmistamia työkaluja voi nimittää keskeneräisiksi, puutteellisiksi tai vajavaisiksi, mutta ne yhdessä muodostavat työkalujen yhteisön, jonka kautta avautuu teemoja koskien luonnon ja kulttuurin välistä suhdetta, ihmisen muistia sekä todellisuuden esineluonnetta. Havaksen taiteellinen työ herättää kysymyksiä myös käsityötaidon ja taide-esineiden valmistamisen luonteesta.

Julkaisu koostuu Havaksen työkaluja käsittelevistä teoskuvista sekä Joonas Pulkkisen koostamasta haastattelumateriaalia ja esseistiikkaa yhdistävästä tekstistä. Havaksen oma ääni ja taiteellisen työn reflektointi käy tässä dialogia Pulkkisen pohdintojen välillä, luoden Havaksen työkalujen yhteisön ymmärtämiseen erilaisia näkökulmia. Milja Havas on helsinkiläinen taiteilija, joka opiskelee Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Aikaisemmalta koulutukseltaan Havas on puuartesaani, jonka takia puu on ollut hänelle lähivuosina ensisijainen materiaali sekä inspiraatio taiteellisen ajattelun syventämiseen. Havaksen työskentely on materiaalilähtöistä, mutta myös erilaisia tekniikoita yhdistävää leikkiä, joka nyrjäyttää todellisuutta koskevia vakiintuneita tarkastelutapoja.

Yhtenä julkaisuna nähdään Pohjoisen valokuvakeskuksen kuratoima lehti, joka julkaistaan kesäkuussa 2020. Niin valokuvia, tekstiä, maalauksia kuin veistoksia esitteleviä lehtiä on mahdollista hankkia automaatista ympärivuorokautisesti neljän euron hintaan 1.2–4.7.2021 välisenä aikana. Automaatti sijaitsee Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Kulttuuritalo Valveen sisäänkäynnin läheisyydessä. 

PBFF on vuonna 2014 perustettu yhteisö, joka tunnetaan lähtökohdastaan edistää suomalaista ja/tai Suomessa tehtyä valokuvataidekirjallisuutta arkistoimalla ja esittelemällä sitä kansallisesti ja kansainvälisesti (mm. Fotobok Festival Oslo 2016, Unseen Amsterdam 2015). Vuonna 2018 PBFF -yhteisö julkaisi ensimmäisen kustanteensa fin.land.. Siihen liittyvä näyttely oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa, Helsingissä. 

Sanomalehtiautomaatti -hanke on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella sekä yhteistyössä Pohjoisen Valokuvakeskuksen kanssa.

27.01.2021

Saamelaisten kansallispäivän juhlaa vietetään lauantaina 6.2.2021 klo 13-15:30 verkkoseminaarina Zoomissa.

Pohjoisessa valokuvakeskuksessa avautuu valokuvataiteilija Marja Helanderin Davvi -teossarja ja osana näyttelyä nähdään Helanderin tuore lyhytelokuva Suodji. Davvi-teossarjassa Helander visualisoi saamelaisuuden perinteen ja nyky-yhteiskunnan välistä problematiikkaa ja Suodji on kertomus ohjaajan sukulaisesta Oula Iivari Helanderista (Ovllá-Ivvár Helander) ja hänen toimistaan Utsjoella espanjantaudin aikaan vuonna 1918.

Juhlapäivän ohjelmistossa kuullaan puheenvuoroja saamelaisilta luovien alojen tekijöiltä. Päivän vieraina ovat Helanderin lisäksi runoilija Inger-Mari Aikio, musiikintekijä-muusikko Heli Aikio ja runoilija, väitöskirjatutkija Helga West.

Päivän teemana käsitellään 1960-luvun lopulta alkanutta saamelaisrenessanssia, jossa perinteet yhdistyivät uuden ajan vaikutteisiin ja näkemyksiin. Millaista on tämän päivän saamelaistaide ja millaista taidetta saamelaiset tekevät

Linkki Zoomiin: https://zoom.us/j/94092545724

Kuva: Marja Helander, Hidden From The Day. Marja Helanderin Davvi -näyttely on nähtävillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa kulttuuritalo Valveen avauduttua 14.3.2021 saakka.

26.01.2021

Suomalainen korona-arki näyttäytyy Irlantilaiselle kuraattorille tyhjänä maisemana

Tyhjiä katu, tyhjiä polkuja, yksinäisyyttä, koti. Suomalaisten kuvaajien taltioima korona-arki näyttäytyy Irlantilaiselle kuraattori Trish Lambelle autiona maisemana ja lohdullisena yhdessäolona. “Mass Isolation Finland esittelee laajan ja ainutlaatuisen tunnekirjon. Monet meistä ovat kokeneet eristyneisyyden, yksinäisyyden ja kyllästyneisyyden näinä erikoisina ja ennen kokemattomina aikoina. Olemme läpikäyneet tunneskaalan itsensä tutkiskelun hetkistä aina vahvaan kumppanuuteen, iloon, kiintymykseen ja huumoriin saakka.” Trish Lambe, kuraattori.

Luovan valokuvakeskuksen galleria Ratamossa avautuu keskiviikkona 3.2. #massisolationfi näyttely klo 17. Näyttelyyn ja julkaisuun valitut kuvat tallentavat aikaa, jonka odotettiin kestävän muutamia kuukausia mutta omaehtoinen eristäytyminen on tänäkin päivänä äärimmäisen ajankohtainen. 

#massisolationfi Instagram-kampanja sai alkunsa maaliskuussa 2020 Photography Gallery Irelandin aloitteesta tallentaa koronapandemian aiheuttama poikkeustila. Arjen taltiointiprojektilla haluttiin tallentaa, miten arkea elettiin keskellä odottamatonta kriisiä kaikkien kuvaajien silmin. Hanke laajeni nopeasti Suomen lisäksi Englantiin ja Australiaan. Suomen taltiointihanketta ovat koordinoineet Pohjoinen valokuvakeskus, Luovan valokuvauksen keskus ja Valokuvakeskus Nykyaika. Kampanjaan osallistui yli 1000 kuvaa, joista kuraattori Trish Lambe on kuratoinut 100 kuvan kokonaisuuden yli 60 kuvaajalta. Kokonaisuudesta julkaistaan kirja sekä näyttely.

Näyttely kiertää hankkeeseen osallistuvissa valokuvakeskuksissa sekä Vetelin Taidekartanossa vuoden 2021 aikana. Näyttelykiertue alkaa Jyväskylästä 4.2. ja on nähtävillä Galleria Ratamolla 21.2. saakka. Näyttelyn avajaisia ja kirjan julkistamista juhlitaan virtuaalisesti Zoomissa osoitteessa https://zoom.us/j/94347688445 3.2. Klo 17. Paikalla on taiteilijoiden lisäksi kuraattori Trish Lambe. Seuraavaksi näyttely jatkaa Pohjoiseen valokuvakeskukseen Ouluun ajalle 1.–30.5. ja siirtyy Tampereelle Valokuvakeskus Nykyaikaan 10.7–2.8. väliseksi ajaksi. Kiertue päättyy Vetelin Taidekartanoon elo-syyskuussa. 

Näyttelyn on kuratoinut Trish Lambe Trish Lambe toimii kuraattorina ja johtajana Irlannin kansallisessa valokuvakeskuksessa, Gallery of Photographyssa, jossa hän vastaa näyttelyiden kuratoinnista ja suunnittelusta yhdessä kollegansa Tanya Kiangin kanssa.

19.01.2021

Darja Zaitsev Pohjoisen valokuvakeskuksen uusi toiminnanjohtaja

Darja Zaitsev aloittaa 1.2.2021 Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtajana. Zaitsevilla on vakuuttava kokemus niin kotimaisten kuin kansainvälisten projektien kuratoinnista, organisoinnista ja toteuttamisesta. Hänellä on laaja asiantuntijuus ja verkostot kansainväliseltä valokuvataiteen kentältä. Zaitsev on työskennellyt muun muassa Valokuvataiteilijoiden liitto ry:n ja Valokuvagalleria Hippolyten näyttelykoordinaattorina sekä Finnish Agencyn kuraattorina. Zaitsevin koulutus on syvällinen ja perusteellinen. Hänellä on taskussaan kahdet taiteen maisterin paperit, joista tuoreimmat Aalto-yliopiston CuMMA (Master’s Programme in Curating, Managing and Mediating Art) -koulutusohjelmasta.

Valtakunnallinen kiinnostus toiminnanjohtajan paikkaa kohtaan kertoo Pohjoisen valokuvakeskuksen pitkäjänteisestä työstä valokuvataiteen kentällä, jonka myötä valokuvakeskus on saavuttanut arvostetun positionsa visuaalisen taiteen alalla. Pohjoisen valokuvakeskuksen väki odottaa innolla helmikuussa alkavaa yhteistyötä tämän innostavan ja monipuolisen valokuvataiteen asiantuntijan kanssa.

KUVA: Santeri Happonen

13.01.2021

Kuukauden kuvat ohjelmisto on valittu

Vuonna 2020 Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat näyttelyhaussa etsittiin näyttelyehdotuksia erilaisilta kuvaajilta ja kannustettiin kuvaajia testaamaan uusia teemoja. Pohjoisen valokuvakeskuksen Aulagalleria toimii loistavasti debyyttinäyttelytilana.

Näyttelyhakemuksia saapui yhteensä 37, joista vuodelle 2021 valittiin seitsemän sekä yksi yhteistyönäyttely Muhoksen Koivu ja Tähti kulttuurikeskukseen.

Hakemukset olivat äärettömän monipuolisia ja hakijat niin valokuvauksen ammattilaisia kuin harrastajiakin. Korona-arki näkyi osittain näyttelyehdotusten teemoissa mutta teossarjojen käsittelemät teemat vaihtelivat fiktiosta, luontokuvan kautta dokumentaariseen valokuvaan. Yhteisenä teemana korostui kuvaajille itselleen tärkeät paikat ja nousussa on selkeästi hitaan kuvaamisen tekniikat kuten filmikuvaus.

Vuodelle 2021 valituissa näyttelyissä oululaisen Päivi Tuomaalaan Rehun kylä on tekijänsä debyyttinäyttely, jossa päästään kurkistamaan pienen perheyhteisön maailmaan kaupungin kupeessa. Yhtenä kokonaisuutena nähdään turkulainen Pleasure Room -kollektiivin Room 2 -teossarja, joka pohjautuu identiteetin kerrostumiin ja intuitioon. Rovaniemeläinen Mari Mäkiranta on kuvannut kotikatunsa miehiä Korona-arjessa ja tuo esille heidän tarinoitaan muotokuvin. Reetta Berilinin muhkeat ja yltäkylläiset vihreät vesistöt vievät katsojan lähteeltä sinileväjärveen. Kolarissa työskentelevä Tanja Koistisen Potential partnership on valokuvainstallaatio ja dokumentoitu performanssi tutkimuksesta, jossa käsitellään öljy-yhtiöiden suhteita paikallisväestöön ja oululaisen Teija Soinin Kulkijat -valokuvaprojektissa tutkitaan kuinka naisen liikkuminen luonnossa on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Lisäksi Kuukauden kuvissa nähdään Oulun kameraseuran kanssa totetutettu yhteistyönäyttely, jossa nähdään kuratoitu kokonaisuus katuvalokuvauksesta Oulussa.

Kuukauden kuvat ohjelmiston valitsee vuosittain vaihtuva kuraattoriduo. Vuoden valinnat toteutti Pohjoisen valokuvakeskuksen hallituksen jäsen Juuso Haarala yhdessä tuottaja Taija Jyrkäksen kanssa.