Aluetoiminta: Atte Tolonen / Uskovaisten sarja

29.01.2022 - 24.02.2022

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen näyttelytilassa

Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.
(Hepr. 11:1)

Uskovaisten sarja on kertomus siitä, miltä kristillinen usko näyttää. Se ei ole kokonaisteologinen esitys, vaan omaa henkilökohtaista tutkiskelua ja huomioita siitä, miten usko näyttäytyy jokapäiväisessä. Arjen mukana on väistämättä myös juhlaa, sillä kirkon elämässä juhlia riittää.

Pyhä on arjen ja maallisen vastakohta, mutta se murtautuu paikoitellen tähän meidänkin todellisuuteemme. Sen etsiminen ja näkeminen on työni tavoitteena. Olen koittanut katsoa kameran läpi sielun silmin ja nähdä uskon todellisuuteen. Kuvat ovat dokumentaarisia ja päiväkirjamaisia. Kuvatessa olen rajannut työni pappina pois. Osa kuvista on kuvattu filmille, osa diginä, osa järjestelmäkameralla ja osa pokkarilla. Aihepiirin parissa työskentely jatkuu.

Luterilaista uskoa kuvatessa on tietenkin kuvattua paljon kirkollisia toimituksia, piispoja, hautausmaita, kirkkoja, lähetysmatkoja, suviseuroja jne. Kuvasto kuitenkin toistaa usein itseään, ja näin erityinenkin muuttuu tavanomaiseksi - jopa tylsäksi. Usko kuvataan usein pitkälti rituaaleina ja tekemisen kautta. Perinteinen tapa käsitellä uskoa on myös keskittyä kuoleman kulttuureihin. Kuvissani usko on enemmän elämän pohjavire, joka värittää kaikkea.

Näyttelyni kuvat eivät ole alttareita eivätkä ikoneita, mutta ehkä nekin pysäyttävät hetkeksi ja vievät pyhän äärelle. Näyttävät pyhän sielläkin, missä sitä ei ole totuttu näkemään.

Näyttelyä ovat tukeneet apurahalla Finnfoto sekä Oulun hiippakuntasäätiö. Näyttely on osa Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Muhoksen kunnan vuosittaista näyttely yhteistyötä. 

 

Näyttely on avoinna kulttuurikeskuksen aukioloaikojen mukaisesti:

Ma-ke klo 8-19
To klo 8-16
Pe klo 8-19
La klo 11-14

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus
Muhostie 2
91500 Muhos