Anni Hanén: Pieniä Ilmakuoppia vain

19.09.2015 - 25.10.2015

19.9.-25.10

 

Perjantaina 18.9.

Taiteilijatapaaminen klo 17

Avajaiset klo 18

 

Anni Hanénin Pieniä ilmakuoppia vain –sarja käsittelee henkistä kasvua lapsuudesta aikuisuuteen. Se pohjautuu universaaleihin kysymyksiin siitä, miten näemme toisemme perheen sisällä. Läsnäolo, lapsuus, vanhemmuus ja sen mukana tulevat onnistumiset, epäonnistumiset, unelmat ja pelot ovat kokemuksia, joihin voimme samaistua. Teokset kannattelevat nykyaikaan myös vanhoja kansantarinoita, joita isoäiti lauloi Annille hänen lapsuudessaan. Ne kuvaavat arkea sekä tapaa katsoa ja ymmärtää elämää. Kuvien rinnalla teosten nimet ovat merkittävässä roolissa. Nimet johdattelevat katsojaa sisälle kuvamaailmaan. Tämä yhdistelmä antaa katsojalle mahdollisuuden heijastaa oman historiansa ja kokemuksensa kuviin. Hanénin työskentelyä kuvaa hyvin myös abstraktisuus, jossa omakuva ei ole vain omakuva, vaan heijastus tästä maailmasta, samaistumispinta -kuva toisessa.

”Maailmani on kuin mustavalkoinen kuva, jonka sydän värittää omakseen. Tarinoiden kuvaaminen on minun tapani kertoa lapselleni Eelille tarinoita, jotka elävät meissä. Valokuvateatterimaisissa hetkissä yhdistyvät sekä oma että lapseni kokemus toistemme näkemisestä. Aloitin sarjan kuvaamisen muutettuani perheeni kanssa lapsuuden kotitalooni muutama vuosi sitten. Kuvasin tunteita, jotka nousivat esille talossa, joka oli täynnä muistoja niin puutarhoineen kuin lähimetsineen. Näkökulmani on värittynyt muistikuvillani menneestä kuin lapsen ennakko-odotuksista. Minulle tämä sarja on silta menneen, nykyisen ja tulevan välillä.”

Anni Hanén (s.1981) valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2013. Valmistumisensa jälkeen Hanén on työstänyt valokuvasarjaansa Pieniä ilmakuoppia vain / Just Small Hiccups. Sarjan teoksia on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomailla, yksityisnäyttelyissä kuin kansainvälisillä valokuvafestivaaleilla, ryhmänäyttelyissä, lehdistössä ja valokuvayhteisöissä. Alkuvuodesta 2015 Hanén osallistui teoksillaan Festival Circulation(s) – valokuvatapahtumaan Pariisissa, Ranskassa, jonka jälkeen työt ovat kiertäneet muun muassa seuraavilla festivaaleilla: Belfast Foto festivaleilla, BIP Biennale internationale de la Photographie, Encontros da Imagem de Braga, Format Festival ja Fotografia Europea de Reggio Emilia. Pieniä ilmakuoppia vain on Hanénin ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjois-Suomessa.

Lisätiedot:

www.annihanen.com

Anni Hanén, So close so still