Atelieri O. Haapala: Retrospektiivi/Retrospektiv 2008-2014

23.05.2014 - 03.08.2014

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 23.05.2014

Artist Talk klo 17:00

Näyttelyn avaaminen 18:00

Molemmat taiteilijat ovat läsnä avajaisissa.

Atelieri O. Haapala on sekä uusviktoriaaninen muotokuvastudio että yhteisöllinen taideprojekti, joka aloitti toimintansa vuonna 2008 yleisötapahtumia kiertävänä valokuvaamona, historiallisten markkinakuvaamoiden hengessä. Atelieri luo kuvitteellisen maailman valokuvien ja performanssin keinoin sadan vuoden takaiseen menneisyyteen. Tuon maailman keskushahmot ovat rouva Onyxei Haapala ja hänen uskollinen toverinsa Helmut Schweinstein. Atelieri O. Haapala on toiminut vuodesta 2008 ja sen ovat luoneet helsinkiläiset valokuvaajat Saara Salmi ja Marco Melander.

Näyttelyssä Retrospektiivi – Retrospektiv 2008-2014 on esillä kabinettikuvia Atelieri O. Haapalan muotokuvaprojekteista, joissa muotokuvat häilyvät todellisuuden ja fiktion rajoilla: valokuvat ovat samanaikaisesti sekä muotokuvia luoduista roolihahmoista että dokumentteja ihmisistä, jotka elävät fantasiaansa todeksi tässä ajassa. Lisäksi näyttelyssä esitetään seikkailukuvia Onyxei Haapalan ja Helmut Schweinsteinin ihmeellisestä maailmasta. Seikkailukuvissa Haapala ja Schweinstein nähdään mm. metsästämässä jääkarhuja sekä haudanryöstöpuuhissa Gizan pyramideilla.

Atelieri O. Haapalan edustama menneisyys tarjoaa eskapistisen vaihtoehdon arkitodellisuudelle. Tavoitteena ei ole historian uskollinen jäljittely, vaan nostalginen fiktio, jonka rakennusaineita ovat 1800–1900 -lukujen taitteen visuaalinen maailma, optimismi ja teknologiseen kehitykseen luottava edistysusko. Vaikka Atelierin valokuvat on toteutettu nykyaikaisella tekniikalla, niiden esikuvat ja inspiraation lähteet löytyvät valokuvauksen varhaishistoriasta ja muotokuvamaalareiden yli viisisataavuotiaasta traditiosta.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään Wanhan Woimalan taidehallissa yleisökuvaustapahtuma, jossa voi käydä kuvauttamassa itsestään uusviktoriaanisen muotokuvan. Yleisökuvaus järjestetään lauantaina 24.5.2014 klo 12-16 osoitteessa Kasarmintie 3. Muotokuvien hinta alkaen 15 euroa. Lisätietoja täältä.

Taiteilijoita ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus sekä Svenska Kulturfonden.

Pohjoinen valokuvakeskus ry saa toimintaansa tukea Taiteen edistämiskeskukselta ja Oulun kaupungilta.

Portfolio