Eija Timonen: Jäisiä Unia

07.08.2015 - 13.09.2015

Perjantaina 7.8.

Taiteilijatapaaminen klo 17

Avajaiset klo 18

 

Taiteilija Eija Timosen Jäisiä Unia tutkii jäätä, sen eri olomuotoja ja symboliikkaa. Kuvat ovat peräisin pääosin järven jäältä Saimaalta, mutta Timonen käyttää jäätä ja sen tuomia optisia keinoja myös studionomaisissa olosuhteissa.

Taiteilija on tallentanut kuviinsa jään ja valon luomia näkyjä, joita ihmissilmä ei jäästä erota. Unenomaiset, mystiset valokuvat leikittelevät perspektiiveillä ja katsoja alkaakin nähdä kuvissa alitajunnasta nousevia hahmoja ja elementtejä. Siinä missä joku näkee jään kuvassa mytologisen hahmon, toinen näkee naudan tai norpan. Tuttu ja outo rakentavat kiehtovan liiton.

”Kameran läpi jääkansi näyttää erilaiselta. Keskitalvella jää muistuttaa kristallia. Se on karkeaa ja geometrista, ja kylmä talven valo rajoittaa väriskaalaa. Usein näkyykin vain mustan ja valkoisen eri sävyjä.

Keväällä valonsäteet tekevät jäästä haurasta, ohutta ja särkyvää. Sulaminen alkaa rannalta, kun vesi pääsee pilkistämään sieltä täältä ja tuomaan kuplia jään pintaan. Jään struktuuri vaihtelee koko ajan, sattumanvaraisesti ja kontrolloimatta. Kauneus piilee valon ja struktuurin jatkuvassa liikkeessä ja muutoksessa, kun järvi riisuu hitaasti kauniin kantensa.”

Jäisiä Unia - näyttelyssä on esillä valokuvateoksia vuosilta 2012-2015. Valokuvien lisäksi Timonen on rakentanut kuvista myös videoita sekä suurikokoisia paperi- ja valokuvakollaaseja.

Eija Timonen toimii mediatieteen professorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa sekä dosenttina Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella. Kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana hän on mm. kirjoittanut lastenkirjoja, piirrostarinoita sekä suunnitellut multimediaa. Timosen jäätä käsitteleviä kokonaisuuksia on esitelty mm. Kemissä, Rovaniemellä ja Espoossa.

Eija Timonen on valittu Oulunsalo Soi - Oulun seudun XVII musiikkijuhlien vuoden kuvataiteilijaksi vuonna 2015. Hänen teoksiaan on esillä myös Oulunsalon kirjastossa kauppakeskus Kapteenissa (Karhuojantie 2) 04.08.-29.08.2015.

 

Lisätiedot:

www.lightofice.net

www.photonorth.fi

www.oulunsalosoi.fi  

 

Cross over, 2013

Portfolio

  • Cross Over, 2013
  • Horizones, 2014
  • Magic Guard, 2015
  • Dawn, 2013
  • Alone, 2012