Erica Nyholm: Sininen näyttämö

09.04.2015 - 17.05.2015

Näyttely on avoinna joka päivä klo 10-20
Taiteilijatapaaminen 10.4. klo 17
Avajaiset 10.4. klo 18

”Maalaan huoneeni seinän sinivihreäksi alankomaiden maalareiden tavoin. Ostan pöydän, jonka korjaan ja maalaan kiiltävän mustaksi. Puen paidan tytön päälle. Halkaisen valkean maljakon ja asettelen sen pöydälle. Pyydän 7-vuotiasta tyttöä seisomaan pöydän vieressä. Hennot pienet jalat kuin kipsiveistokset, toinen käsi piilossa ja katse viaton. Muisto maljasta (2012) teos on totta ja fiktiota. Tyttö on tyttö tässä hetkessä, tyttö on minä pienenä.”

Erica Nyholm (s. 1982) lainaa Mise-en-scène kuviinsa ranskalaisten maalareiden kuten Claude Monet´n ja Edgar Degas’n värejä ja kuva-aiheita. Degas’n teos The Bellelli Family (1858-1867) ikuistaa Degasin tädin perheen hetken, jolloin perhe suree menetettyä isoisää. Maalauksen äiti ja lapset ovat pukeutuneita mustaan osoituksena surusta ja perheen isä on kääntynyt selin. Nyholmin teosten lähtökohtana ovat omat ja hänen läheistensä muistot, jotka hän rekonstrukturoi tallennettavaksi valokuvaan. Nyholmin teos Menetys (2014) kertoo perheen tarinaa 2010-luvulla. Isä istuu The Bellelli Family teoksen tapaan selin kameraan, perhe on pukeutunut mustaan. Aika on pysähtynyt ja henkilöt aseteltu kuvaan kuin näyttämölle. Menetys kertoo perheestä, joka menetti äitinsä kaksikymmentä vuotta sitten.

Nyholmin teoksissa toistuu perheenjäsenenä olemisen teema. Nyholm kuvaa kuvia, joissa kuvattava asettautuu valokuvan näyttämölle jonkin tapahtuman seurauksena joko yksin tai perheenjäsentensä kanssa. Valonkuvan kautta Nyholm palaa menneisyyteen, henkilön elämää muuttaneeseen hetkeen tai kokemukseen. Huolimatta siitä esiintyvätkö mallit yksin tai yhdessä muiden kanssa valokuvan näyttämöllä, huomaa kuvien välittävän kokemusta yksinäisyydestä, joka kerros kerrokselta painautuu kuvieni pohjavireeksi kuin merkkinä siitä, mitä taiteilija kokee ihmisyyden olevan paljaimmillaan.

Erica Nyholm (s.1982) valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2013. Osana koulutusta Nyholm opiskeli Soulissa Hongik Yliopiston valokuvataiteen osastolla 2009. Valmistumisensa jälkeen Nyholm on työskennellyt Pole Image –residenssiohjelmassa Rouenissa, Cité des Arts residenssissä Pariisissa ja kotimaassa. Nyholm on osallistunut ryhmänäyttelyihin niin kotimassa kuin ulkomaillakin mm. Encontros da Imagem, Braga (2014), Selection Circulations, Pariisi (2014), MC2 Gallery, Milano (2013). Sininen näyttämö on Nyholmin ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjois-Suomessa.

Menetys, 2014