Hanna Råst: Pine Needles

13.08.2016 - 18.09.2016

perjantaina 12.8.

taiteilijatapaaminen klo 17

avajaiset klo 18

 

Hanna Råstin Pine Needles käsittelee lapsuuden kipupisteitä. Teokset esittävät ihmisen haavoittuvaisuutta, omakuvan vääristymistä, traumaa sekä siihen liittyvää muistamista ja muistamattomuutta. Materiaaleina on käytetty niin itse otettuja valokuvia kuin vanhoja perhealbumikuvia, joita on muokattu jälkikäteen ja työstetty edelleen raaputtamalla, leikkaamalla, piirtämällä ja teksteillä. Lopputuloksena on uusi tulkinta sekä muistin hataruudesta että valokuvan roolista identiteetin kuvantamisessa. Työskentelyssäni yritän määritellä kuinka ihmisen persoona saattaa äkillisesti muuttua ja kuinka menneisyyden käsittäminen on välttämätöntä nykyhetken itsen ymmärtämiselle.

"Käytän vanhoja valokuvia uusien kanssa jälleen rakentaakseni kuvaa itsestäni ja identiteetistäni. Se on eräänlainen tutkimus siitä, kuinka ottaa haltuun oma kertomuksensa. Kuvien parissa työskennellessäni en enää ole tarkkailija, vaan minusta tulee osallistuja. Osallistujana koen trauman vaikutukset, joilla ei välttämättä ole ratkaisua. Mutta lopullista ratkaisua parempaa on oivaltaminen ymmärryksen tasolla. Lapsuuden valokuvamme saattavat näyttää meille menneisyytemme, mutta mitä niillä teemme ja kuinka niitä käytämme, on kiinni tässä päivässä. Ei eilisessä. Menneen elämämme jäljet ovat valjastettu loputtomaan muokkaamisen, uudelleenmuokkaamisen ja selvittämisen prosessiin itsestämme, tässä hetkessä.”

Hanna Råst on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-Yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2011. Valmistumisen jälkeen Råst on työskennellyt taiteilijana niin Suomessa kuin ulkomailla osallistuen ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin. Råstin taiteellinen työ on nostettu sekä kansainvälisesti arvostetun Photo Levalloissin finalistiksi että Art Proof Grant -kilpailun voittajaksi 2015.Vuodesta 2014 Råst on taiteellisen työn ohella opettanut pääkaupunkiseudulla valokuvausta sekä ohjannut taidetyöpajoja eri kohderyhmille. 

Alongside Alone