Sara Hornig ja Karoliina Paananen: Puolet meistä

25.01.2020 - 01.03.2020

“Silloin hän oli jo aikuinen ihminen. En halunnut sörkkiä hänen elämäänsä tavalla, jota olisi ehkä voinut pitää tungettelevana. Jälkikäteen ajateltuna luulen, että valinta oli väärä.”

Millaista on olla läheisenä ihmiselle, jonka elinvoima on kadoksissa? Puolet meistä on teos masentuneiden ihmisten läheisten kokemuksista ja läheisen osaan nivoutuvasta tunteiden kirjosta.

Sara Hornigin kuvissa on terapeutin vastaanotolta kerättyjä nenäliinoja. Arkiset paperiliinat muuntuvat kuvissa veistoksellisiksi ja monumentinomaisiksi. Lähes abstrakteja objekteja voi tulkita monin eri tavoin ja omista kokemuksista käsin. Kuvien rinnalla nähdään masentuneiden ihmisten läheisten haastatteluita, jotka on koostanut toimittaja Karoliina Paananen.

Näyttelyssä on esillä myös ääni-installaatio. Konkreettiset arkielämän kokemukset ja havainnot saavat eläytymään läheisen osaan. Syyllisyyden ja keinottomuuden tunne, suru, toiveikkuus sekä huoli ja viha kuuluvat kertomuksista. Läheisen osa on tasapainottelua toisen tukemisen ja omasta jaksamisesta huolehtimisen välillä.

Sara Hornig (s. 1984) on yhteiskunnallisiin aihepiireihin keskittynyt valokuvataiteilija. Taiteellisessa työskentelyssään Hornig on kiinnostunut arkirealismin alle kätkeytyvistä teemoista, kuten sivullisuuden, kommunikaation ja jakamisen merkityksestä. Hornig on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista. Valokuvauksen lisäksi hän työskentelee sosiaaliohjaajana yläasteikäisten koulupudokkaiden kanssa, erityisopettajan työparina. Nämä kaksi ammattia hänessä ruokkivat toisiaan. Molemmissa pääsee lähelle ihmistä.

Karoliina Paananen (s. 1994) on toimittaja, joka työskentelee pääsääntöisesti uutisjournalismin parissa. Koulutukseltaan Paananen on yhteiskuntatieteiden kandidaatti. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Kuvalehdessä ja opiskelee journalistiikkaa Tampereen yliopistossa.

Sara Hornig ja Karoliina Paananen: Puolet meistä

Portfolio

  • Sara Hornig ja Karoliina Paananen: Puolet meistä
  • Sara Hornig ja Karoliina Paananen: Puolet meistä