Jaakko Heikkilä: Veden kätkemiä huoneita

24.01.2018 - 25.02.2018

avajaiset keskiviikkona 24.1. klo 17

näyttelyn avaa Kansallismuseon näyttelypäällikkö Minerva Keltanen

”Campo Santa Maria Formosalla lapset raapustavat kirjaimia kiveen. San Marcon aukiolla kyyhkyset viheltävät. Varpunen istahtaa pöydälle jääneen tyhjän lasin laidalle, kurkistaa sisään ja jatkaa sitten matkaansa. Piirrän viivaa vihreään veteen, auringon kultaamat katot, ikkunoiden puitteet hajoavat. Kunnes palaset asettuvat taas paikalleen, kiviset perustukset laskeutuvat sameaan veteen.”

”Hän avaa valtavan lasioven ja taas Canal Grande tuulahtaa kosteana. ´Aateluus, Arkistokratia´, hän toteaa painavasti. Patsaat, persoonat menneisyydestä, kuin elävät muistot, päivän kirkastamat ihmiset, sulkevat silmänsä avarassa salissa. Maalaukset seinillä. Kultaiset kruunut tulevat katosta kuin merien valaistut reitit.”

Sitaatit kirjasta

Jaakko Heikkilä, Veden Kätkemiä Huoneita.  Kansallismuseon julkaisuja 9, Maahenki, Helsinki 2016.

 

Veden Kätkemiä Huoneita vie katsojan matkalle venetsialaiseen aristokratiaan, satoja vuosia vanhaan eurooppalaiseen rikkauteen.  Jaakko Heikkilä on päässyt kurkistamaan maailmaan, joka on suljettu Venetsian miljoonilta turisteilta. Hän on kuvannut kaupungin yksityispalatseja ja niiden asukkaita – aatelia, joka hallitsi Venetsian tasavaltaa vuosisatojen ajan.

Projekti Venetsian aatelistosta sai alkunsa vuonna 2005 kun Heikkilä oli tekemässä sarjaansa armenialaisesta diasporasta. Heikkilän Venetsiassa asuva vanhaan armenialaiseen aatelissukuun kuuluva ystävä sanoi Heikkilälle, että ”Todellinen aateluus on katoamassa. Jos haluat tehdä jotakin Venetsian aateluudesta voin auttaa sinua”. Armenialaisylimys tarkoitti vanhaa noblesse oblige - aateluus velvoittaa -ideaa ja sen häviämistä.

Varsinaisesti projekti käynnistyi vuosina 2009 ja 2010 Venetsian yliopiston nykytaiteen ja taidehistorian professori Agnes Kohlmeyerin avulla, joka järjesti Heikkilälle mahdollisuuksia aateliston tapaamiseen ja kuvaamiseen. Venetsian aatelisissa Heikkilää kiehtoo paitsi hienostuneisuus, myös surumielisyys. Pitkä historia on myös taakka, joka synnyttää tietynlaisen melankolian ja raskauden.

Harvat aateliset asuvat enää palatseissa. Niitä muutetaankin hotelleiksi tai ne päätyvät rikkaiden amerikkalaisten tai venäläisten omistukseen. Venetsian aatelistoon kuuluu heidän oman kertomansa mukaan enää vain noin sata ihmistä, ja joukko vähenee entisestään. Sama kehitys on käynnissä koko Venetsiassa. Alkuperäinen väki muuttaa pois ja turistit tulevat tilalle. Toisaalta Venetsian tulevaisuus riippuu myös siitä, jatkaako vedenpinta nousuaan vai saadaanko se padotuksi.  Esimerkiksi Markuksen torilla vesi nousee usein polven korkeudelle, kuten yhdestä näyttelyn kuvasta näkee. Jos veden pinta jatkaa kohoamistaan, Venetsia tyhjenee.

Veden Kätkemiä Huoneita -näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingissä Kansallismuseossa 2016 ja 2017 Rovaniemellä Korundissa. Näyttelyn on tuottanut Kansallismuseo.

Jaakko Heikkilä on syntynyt 1956 Kemissä. Hän valmistui diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta 1983, ja oli tutkijana Suomen Akatemiassa vuoden 1989 loppuun asti.Vuodesta 1990 lähtien hän on ollut vapaa valokuvataiteilija. Yksityis- ja ryhmänäyttelyitä hänellä on ollut useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa ja Etelä-Amerikassa, mm. Venetsian Biennaalissa vuonna 2005.

Heikkilä sai Valokuvataiteen Valtion palkinnon vuonna 2007 ja voitti Saksan Hanaussa kansainvälisen taidekilpailun ”Time and Nature” 2002. Lapin taidepalkinto hänelle myönnettiin vuonna 1993, ja Barentsin Kulttuuristipendi 2017. 

 

Näyttely esitellään Kiertelemättä –kierroksella torstaina 1.2. klo 17.

Kierros on kaikille avoin ja sille on vapaa pääsy. 

 

Portfolio

  • Palazzo Malipiero
  • Grimanin palatsissa
  • Raimondo And Laura