Jaana Partanen: Mielen alkemiaa – Harry Potter layer

19.01.2013 - 24.02.2013

NÄKYMÄTTÖMÄN MAAILMAN IHMEELLISIÄ NÄKYJÄ

Jaana Partanen tutkii Mielen alkemiaa – Harry Potter layer -näyttelyssä paljain silmin näkymätöntä maailmaa sukeltaen mielen ja tietoisuuden arvoituksiin. Teokset pohtivat ihmiskuntaa aina askarruttaneita kysymyksiä: onko näkyvän maailman taustalla sittenkin jotain ikuista ja salaista? Voiko ihmisillä olla selittämättömiä kykyjä? Mielen ja olevaisen teemat ovat kiinnostaneet taiteilijoita halki vuosisatojen. Partanen on ammentanut aineksia eri aikojen samoja teemoja käsittelevistä kuvauksista Lemminkäisen äidistä Matrixiin ja intialaisiin jumalolentoihin.

Jaana Partanen perehtyi näyttelyä valmistellessaan mielen saloihin tutkijan tavoin, mutta esittää tutkimusmatkansa tulokset taiteen keinoin. Työstövaiheessa Partanen kohtasi niin aivotutkijoita kuin oman kokemuksensa kautta ihmismielen saloihin perehtyneitä vaihtoehtohoitajia. Hän täydensi asiantuntijoiden näkemyksiä myös omakohtaisin kokeiluin. Musiikkidokumentti tuo näkyviin näyttelyn eteen tehdyn työn kertoen kuvina monialaisen yhteistyön voiman.

Muotoaan muuttavien taideteosten yhtenä rakennusaineena ovat tieteen laitteiston tallennetut näkymät ihmiskehon sisältä. Sisältämme paljastuvista palasista koottu mediateos kutsuu jakamaan taiteilijan kokeman oivalluksen kehomme rakennusosien jatkuvasta liikkeestä – maagisesta elämäntanssista sisällämme piilossa katseilta. Näyttelyssä kohtaa sadunomaisia 3D- muotokuvia näkymättömään maailmaan perehtyneistä ihmisistä. Teokset ovat ulkoisesti valokuvan kaltaisia, mutta itse kuva näkyy kolmiulotteisena, jopa liikkuvana eri kulmista katsottaessa.

Taiteilija Jaana Partasen aikaisempi näyttelykokonaisuus Arjen alkemiaa on kiertänyt mittavasti maailmalla mm. Islannissa, Venäjällä, Ranskassa ja Saksassa sekä lukuisissa kaupungeissa Espanjassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Etelä Afrikassa. Partasen teoksia nähdään Ruotsissa nyt ensi kertaa uuden Mielen alkemiaa -näyttelykokonaisuuden maailmankiertueen lähtölaukauksena.

Partasen teokset ovat viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana olleet esillä monissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä mm. Suomen valokuvataiteen museossa. Shanghain maailmannäyttelyssä 2010 Partasen vastuualueina oli mm. liki kuusi miljoona kävijää valloittaneen Suomen paviljongin multimediataideteoskokonaisuus. Partanen toimii arkkitehtuuri-, taide ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Partnershipin taiteellisena johtajana. Hänet tunnetaan näyttelyprojektien lisäksi julkisista, taidetta ja arkkitehtuuria yhdistävistä teoksista, joita hän on toteuttanut jo kymmenen vuoden ajan sekä yksin että yhdessä arkkitehti Heikki Lamusuon kanssa. Lisätietoja: www.pa-la.fi, artblog.pa-la.fi.

Kuuntele äänimatka näyttelyn taustoihin verkossa: http://pa-la.fi/fi/mielen_alkemiaa/haastattelut (suomeksi)

Mukana Mielen alkemiaa -projektissa olleet:

Tieteen asiantuntijat

Wisconsinin yliopisto, USA – aivotutkija Richard J. Davidson

Kuopion yliopistollinen sairaala, neurokirurgi Pär-Johan Sandell

Kuopion yliopistollinen sairaala, fyysikko Mervi Könönen

Kuopion yliopistollinen sairaala, patologi Jaana Rummukainen

Itä-Suomen yliopisto, tutkija, FT Kirsi Rilla

Itä-Suomen yliopisto, professori Michael Courtney

Oman mielen tutkimus: Astangajooga – Avaava kirjoittaminen- Intuitiivinen parantaminen – Kirliankuvaus – Meditaatio – Silva menetelmät – Taiji ja chi kung – Äänen syvä ymmärtäminen

Kiitämme tuesta: Koneen Säätiö – Kuopion kaupunki, kulttuurilautakunta – Pohjois-Savon taidetoimikunta – Suomen Kulttuurirahasto – Tekes – Valtion valokuvataidetoimikunta

Yhteydet: Alla Räisänen, toiminnanjohtaja, p. 040 7272 135, alla@photonorth.fi

 

 

Pressikuva: Jaana Partanen, 3D-valokuvateos kokonaisuudesta, 2011.