Juha Allan Ekholm: Six Days of Heaven - Valokuvia Kölnin karnevaalista

10.04.2015 - 17.05.2015

Näyttely on avoinna joka päivä klo 10:00-20:00
Taiteilijatapaaminen 10.4. klo 17
Avajaiset 10.4. klo 18

Tervetuloa karnevaaliin, toiseuteen, nurinpäin käännettyyn maailmaan. Urbaanin käyttäytymisen ja rajojen rikkomisen kollektiiviseen ilmenemismuotoon, jolla on uskonnollinen historia, mutta maallinen ilmiasu.

Turussa asuvan ja työskentelevän Juha Allan Ekholmin (s.1965) näyttely Six Days of Heaven vie katsojan Kölnin karnevaaleille, sen ilmiöihin ja ajankuvaan karnevaalien takana. Karnevaaliin olennaisesti liittyvä vapauttava nauru ja ilo muuttuu karnevaalin viimeisenä iltana kollektiiviseksi surun tunteeksi yhteisen juhlan päättymisestä.

”Kiinnostavinta karnevaali-ihmisten kuvaamisessa on kahden identiteetin rajapinta: naamion ja sen takana olevan kertomuksen esillä olo samanaikaisesti. Valokuvani syntyvät ihmisten kohtaamisista pääasiassa öisin, kun naamiot alkavat riisuuntua samalla paljastaen niiden takana olevan inhimillisen tarinan. ”

Ekholm on kuvannut maailman kolmanneksi suurinta Kölnissä järjestettävää karnevaalitapahtumaa vuosina 2011-15. Työskentely jatkuu edelleen.

”Maailmanpoliittisten tuulien muuttumisen myötä Euroopassa viimeisten parin vuoden aikana kuviin on tullut mukaan enemmän yhteiskunnallista tiedostavuutta ja historian kerroksia. Six Days of Heaven käsittelee paitsi karnevaalia, myös nyky-Saksaa katsottuna karnevaalin läpi sekä meidän kaikkien eurooppalaisten tuntemuksia maailmassa, josta on tullut hieman epävarmempi paikka.”

Juha Allan Ekholm tunnetaan mm. valokuvistaan vuokralähiöiden elämäntavasta 1990- ja 2000-luvuilla sekä kaupunkitilan kokemiseen keskittyneistä projekteistaan päävälineenään sosiaalinen valokuva. Juha Allan Ekholm on ollut esillä yhteis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja Euroopassa yli 70 kertaa ja pitänyt yli 30 yksityisnäyttelyä.

Ekholm kuratoitiin Backlight –tapahtuman screeningissä osallistumaan Six Days of Heaven –kokonaisuuden teoksilla Aleppon 12. Kansainväliseen valokuvataidetapahtumaan Syyriassa, joka olosuhteiden vuoksi projisoitiin pommitetuille seinille ja muureille. Näyttelyyn osallistui rauhan eleenä lähes sata taiteilijaa ympäri maailmaa. Osallistuminen noteerattiin Kölnin lehdistössä. Saksalaisessa mediassa taiteilija toikin esille sitä, kuinka taide pysyttelee konfliktien ulkopuolella ja on yksi harvoista sodan hallitsemattomista asioista. Hänelle on ollut tärkeää, että suomalaisena taiteilijana voi antaa tukensa sellaiselle, mikä ihmisissä on hyvää yli poliittisten tai kansallisuusrajojen.

Ekholmin teoksia on yli 15:ssä julkisessa kokoelmassa sekä yksityiskokoelmissa Suomessa, Euroopassa ja USA:ssa.

LADY IN THE AFTERHOURS, 2013