Karoliina Paatos

26.10.2013 - 24.11.2013

Karoliina Paatos: The American Cowboy

Freelance-valokuvaaja Karoliina Paatos on kuvannut cowboy-kulttuuria Yhdysvaltojen länsiosissa vuodesta 2010. Hän on viettänyt yksitoista viikkoa karjatiloilla ja rodeoissa Nevadassa, Idahossa, Oregonissa, Arizonassa ja Teksasissa. Kuvausmatkoillaan hän on osallistunut karjanajoon, vasikoiden polttomerkitsemiseen ja hevosten kouluttamiseen sekä seurannut muun muassa kojootin ampumista, lehmien poikimista ja rodeoareenoiden elämää valokeilojen ulkopuolella.

 Paatos tunnetaan kuvajournalistina, joka pääsee lähelle kuvattaviaan. Hänen lähestymistapansa on mielistelemätön mutta ymmärtävä. Cowboy-hankkeessaan Paatos on palannut samoihin paikkoihin ja samojen ihmisten luo useita kertoja, mikä on avannut hänelle karjatilojen arkea pintaa syvemmältä. Kuvissaan Paatos katsoo kulissien taakse ja paljastaa lehmipoikien elämän hohdokkaat ja karut puolet lämmintä ironiaa unohtamatta.

 Paatoksen kuvat osoittavat, etteivät cowboyt kuulu vain populaarikulttuuriin ja myytteihin vaan heidän elämäntapansa on elinvoimainen ja muuttuva osa Yhdysvaltojen nykypäivää. Cowboyt ovat nykyajan nomadeja, jotka tekevät liikkuvaa ja raskasta työtä pienellä palkalla. ”Lännenkuvasto on kiehtonut minua lapsesta asti. Cowboyn hahmossa yhdistyy herkullisella tavalla macho, sankari ja keikkatyöläinen. Haluan näyttää, että vaikka cowboy saattaa ratsastaa auringonlaskuun yksin, kädessään hänellä on älypuhelin, jolla hän chattailee ystäviensä kanssa”, Paatos kertoo.

 Karoliina Paatos on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista 2006. Hän työskentelee Suomen suurimmille sanoma- ja aikakauslehdille. Journalistisen työn ohessa hän on työstänyt aktiivisesti omia projektejaan ja esitellyt niitä useissa näyttelyissä. Paatoksen edellinen laaja kuvahanke Macho Looks, jonka hän toteutti yhdessä Johanna Kannasmaan kanssa, käsitteli Balkanin macho-kulttuuria. The American Cowboy on Paatoksen ensimmäinen yksityisnäyttely.

Lisätiedot:

Alla Räisänen, toiminnanjohtaja p. 040 72 72 135, alla@photonorth.fi

 

Pressikuva: Freelance-valokuvaaja Karoliina Paatos on kuvannut cowboy-kulttuuria Yhdysvaltojen länsiosissa vuodesta 2010.

Portfolio

  • Karoliina Paatos: The American Cowboy
  • Karoliina Paatos: The American Cowboy
  • Karoliina Paatos: The American Cowboy
  • Karoliina Paatos: The American Cowboy
  • Karoliina Paatos: The American Cowboy