Kati Leinonen: Reflection

09.08.2014 - 07.09.2014

”Löysin metsästä lammikon, jonka pinta muistutti vanhan peilin rikkoutunutta pinnoitetta. Se oli sinertävä ja rosoinen laatta, jonka läpi oli vaikea nähdä. Kun kuitenkin sain silmäni (kamerani) tarkennettua heijastukseen pinnan alle, löytyi sieltä toinen maailma. Pinnan sininen öljy muutti heijastuksen laveerauksenomaiseksi. Vedostettuani kuvan heijastuksesta tarkastelin sitä pitkään ja käänsin sen lopulta ylösalaisin. Enää en pystynyt täysin hahmottamaan, mistä päin maisemaa katson. Kuva muuttui unenomaiseksi. Lammikon öljytyn pinnan mykkä läsnäolo kuvassa sai minut tuntemaan kuin katsoisin maailmaan maan sisältä, vainajan näkökulmasta.

On niin pienestä kiinni, miten hahmotamme maailmaa ja koska lakkaamme hahmottamasta. Kuinka vähästä kaikki voi kääntyä ylösalaisin ja tuttu muuttua vieraaksi."

Kokonaisuus on kuvattu pääosin vanhentuneelle filmille, joka tuo kuviin paikoin epärealistisen värimaailman. Työskentely analogisella kameralla filmille vaatii keskittymistä, kun kuvia ei voi katsoa ja poistaa kuvaustilanteessa. Näin ajatusprosessi kuvaustilanteessa on tarkempi ja huolellisempi. Vanhentunut filmi lisää työskentelyyn jännitettä tuoden mukanaan sattumanvaraisuutta, joka voi esiintyä visuaalisina yllätyksinä.

Kati Leinonen on oululainen valokuvataiteilija, joka on opiskellut valokuvausta ja valmistunut taiteen kandidaatiksi London College of Printingistä sekä taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta. Leinosen ensimmäinen yksityisnäyttely oli vuonna 2010 Oulun Galleria 5:ssä, ja 2012 hän oli Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlien vuoden valokuvataiteilija.