Joel Karppanen: Suomalainen pastoraali

08.09.2018 - 07.10.2018

avajaiset ja kirjan julkistamistilaisuus pe 7.9. klo 17

näyttelyn avaa kuraattori Veikko Halmetoja


Ei ole olemassa kuin hiljaisuus


Kaikella muulla on rajansa

Kaikella muulla on alkunsa ja loppunsa


Kaiken muun voi ymmärtää


– Uuno KailasSuomalainen pastoraali on valokuvateos katoavaisuudesta ja nykyihmisen maaseudun kaipuusta. Valokuvataiteilija Joel Karppanen kuvasarja tutkii niitä jälkiä, jotka jälkiteollinen aika on maaseudulle muovannut. Tarkastelun keskiössä on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva kahdensadan asukkaan Karinkannan kylä. Karppanen kuvasi kylän, toisen kotipaikkansa, hiljaista elämää kahden vuoden ajan uudelleenmäärittääkseen suhteensa maaseutuun.“Suurella osalla suomalaisista on juuret maaseudulla, jos ei toisessa niin vähintään neljännessä polvessa. Oli kyse mummolamuistoista tai kansallisromanttisesta kuvastosta, on mielikuvamme maaseudusta nostalgisoitunut. Meihin on iskostunut tiedostamaton maaseudun kaipuu. Se on jokin sisäämme kirjoitettu mielentila; kansakuntamme historian saatossa muotunut mielikuva rauhallisesta turvapaikasta; tunnemuisto kadonneesta maisemasta.” Teoksessaan Karppanen maalaa haikean ja aistivoimaisen panoraaman menneestä suomalaisesta unelmasta. Kuvat tarjoavat ikkunan toiseen maailmaan, mahdollisuuden katsoa sinne minne yleensä ei nähdä: joutomaille ja välitiloihin - tuleviin raunioihin. “Maaseudun murrosta pohtiessani ohjenuoranani on ollut Georg Simmelin ajatus raunioiden vapauttavasta vallasta. Hänen mukaan rauniot auttavat arvostamaan kaikkea “keskeneräistä, muodotonta ja sitä, mikä rikkoo kehykset”. Aikoinaan maaseudulla kehykset rikkovaa saattoi olla sieltä pois muuttaminen, kun nykyään sitä voisi olla sinne jääminen; perheen perustaminen. Kyseinen maalta pois ja takaisin -muuttoliike, urbaanin ja ruraalin fuusioituminen sekä elinkeinorakenteen muuttuminen pitävät maaseutua jatkuvassa jännitteessä.”

Kansallisromantiikan stereotypioiden taakse katsova, mutta esikuvistaan tietoinen kuvasarja leikittelee realistisen ilmaisun ja nostalgisen, metatodellisen estetiikan välillä. Lopulta runollisten kuvien virta kasvaa liki tragikoomiseksi, mutta aina lämminhenkiseksi ja kohdettaan kunnioittavaksi tulkinnaksi elämän kiertokulusta. Kaikki on vain tilapäistä.

Joel Karppanen (s. 1993) on oululaislähtöinen valokuvataiteilija. Hän on keskittynyt henkilökohtaisten ja syväluotaavien dokumentaaristen valokuvasarjojen luomiseen. Tavallisista ihmisistä kiinnostuneen Karppasen työskentely nojaa yhteiskunnallisen realismin sekä humanistisen valokuvan perinteisiin. Eurooppalaisesta elokuvasta vaikutteita imevä Karppanen pyrkii tavoittamaan teoksissaan arjen “näkymätöntä magiaa”.

 Vuonna 2017 Karppaselle myönnettiin Jouko Lehtolan säätiön Nuori sankari -palkinto sekä Burn Magazinen Emerging Photographer Fund -ehdokkuus. Talvella 2018 hän voitti Uusi kuvajournalisti -palkinnon Kuvajournalismikilpailussa.
  Karppasella on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä mm. Valokuvagalleria Hippolytessä ja Mäntän Kuvataideviikoilla. Hänen töitään löytyy yksityisistä ja julkisista kokoelmista, ja niitä on julkaistu myös kansainvälisissä lehdissä. Musta Taide -kirjasarjassa julkaistu Suomalainen pastoraali on Joel Karppasen esikoisteos.Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto on tukenut taiteilijan työskentelyä yksivuotisella apurahalla. Näyttelyn ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto ja Jouko Lehtolan säätiö.

 

Katso myös: https://www.joelkarppanen.com/

 

Portfolio

  • Ontuva sonni
  • Juhannuskokko