Kuukauden Kuvat/ Anna K. Greus: Unitarha

29.10.2018 - 25.11.2018

avajaiset ma 29.10. klo 18-20

En muista minkä ikäinen olin, yhä lapsi kuitenkin. Perheemme oli saanut vieraita ulkomailta, sisareni ystäviä. Muistan sen yhden tyypin, jolla oli mukanaan merkillisiä esineitä. Fabian Rose oli käsityöläinen, joka rakensi kaleidoskooppeja – koristeellisia optisia putkiloita, jollaisen sisään kurkistaessa näyttäytyy silmäin edessä kuin toinen maailma. Siellä alati muuttuvat kauniit kuvat monistuvat ja saavat aina uusia muotoja ja värejä. Tuo ihmeellinen elämys kiinnittyi muistona jonnekin sokkeloisen alitajuntani seinälle kuin säkenöivä taikapeili. Sinne se jäi, heijastelemaan signaaleja tulevaisuuteen.

On jännä juttu, kuinka jollain pienellä, elämän virrassa ohimenevällä asialla voi olla meihin niin voimakas vaikutus. Esimerkiksi yksittäinen uni voi järkyttää, ihastuttaa tai muuten askarruttaa meitä pitkän aikaa. Unen sisältöä voidaan tulkita kuin kuva-arvoitusta. Uniin on kautta aikain liitetty myös mystillisiä yhteyksiä. Kuten sellaisia, että nukkuessa sielu kulkee toiseen todellisuuteen. Minäkin olen välillä heittäytynyt pohtimaan, mitä unet oikeastaan ovat ja kuinka ne syntyvät. 

Aikuisuuden kynnyksellä, kymmenisen vuotta sitten, kiinnostuin yliluonnollisia ilmiöitä kuvailevista kertomuksista sekä valokuvista, joihin sanottiin tallentuneen vainajain henkiä ja tunnistamattomia ilmassa liikkuvia kohteita. Kiinnostuin myös kuvista, joissa ei ollut mitään yliluonnollista, mutta esimerkiksi teknisten virheiden vuoksi niissä esiintyi erikoisia elementtejä. Minua huvitti, että jotkut halusivat tuottaa sellaisia kuvia tahallaan.

Innostuin itsekin hankkimaan retrokopion 1960-luvun Diana-muovikamerasta sekä rullallisen kummallisen värimaailman synnyttävää filmiä. Kokeilu oli vähän tyyris ja kuvien osalta enimmäkseen epäonnistunut. Se oli silti sikäli elähdyttävä, että halusin luoda näitä unenomaisia valokuvia lisää ja intensiivisemmin. Halusin tutkia, miten se onnistuisi digitaalijärjestelmäkameralla mutta analogisin keinoin, ilman kuvankäsittelyohjelman digitaalitaikasauvan suurempia ihmeitä.

Päällekkäisvalotukset, valovuodot, heijastukset ja muut filmiaikana kiusallisiksi virheiksi mielletyt yksityiskohdat löysivät tarkoituksensa luovassa työskentelyssäni. Tykkään ajatella, että tutkimusmatkani on ollut kuin monivaiheinen uni, joka on materialisoitunut moninaisia välineitä sisältäväksi taikurin salkuksi. Salkkuni sisältää muun muassa sellaisia menneiden vuosikymmenten optiikoita, joita pidetään aikakausiensa inhokkeina niiden kuviin aiheuttamien ei-toivottujen asioiden vuoksi.

Unitarha on kokoelma tutkimusmatkani varrelta vuosilta 2015–2018. Sen sisältö painottuu tähän vuoteen, sillä tekniikoiden harjoittelu ja hiominen on ottanut oman aikansa. Kuvissa herää henkiin lapsuudenmuisto ihmeellisestä kaleidoskoopista, unien utuiset kerrostuneet maailmat sekä kuvalliset ja sanalliset kertomukset yliluonnollisen kohtaamisesta. Unitarha on puutarhaleijailu mystillisillä mailla, unien autereisilla sijoilla. 

www.annagreus.com

Instagram: @unitarhuri | #unitarha

Anna K. Greus: Sielun matka

Portfolio

  • Fabian's Rose
  • Fata Morgana
  • Miami Vibe
  • Aikamatka/ Time Travel
  • Sielun matka/ Soul Flight
  • Kaksoisolento/ Dobbelgänger
  • Viesti/The Message