Kuukauden Kuvat/ Eeva Riihelä: Connecting People

08.01.2018 - 04.02.2018

Tutustuin ensimmäistä kertaa Intiaan vuonna 2012 kahden viikon mittaisella pakettimatkalla. Siitä lähtien Intia on kutsunut joka vuosi takaisin pidemmille ja pidemmille seikkailuille. Viimeisin, keväällä 2017 toteutettu puolentoista kuukauden mittainen reissu oli kaikkiaan seitsemäs. Valokuvaajana rakastan Intian monipuolisuutta, arvoituksellisuutta ja yllätyksellisyyttä. Kameraa kannan mukanani aika kun mahdollista.

Mitä enemmän olen kuvannut ihmisiä, sitä useammin olen nykyisin huomannut että kuvassa on myös puhelin. Intialaiset ovat erittäin sosiaalista kansaa ja puhelimesta on tullut tiivis osa arkea. Tylsäkin työpäivä muuttuu mielekkääksi, kun voi samalla rupatella sukulaisten ja muun lähipiirin kanssa. Sosiaaliset tilanteet tallennetaan puhelimen kameralla ja erilaiset selfieposeeraukset on huolella opeteltu. Valitettavasti silloin tällöin uhkarohkeat yritykset ottaa selfieitä johtavat jopa kuolemiin. Tuttua ja kotoisaa Nokian soittoääntä kuulee siellä täällä, ja suomalaisuudestani mainitessani intialainen tietää, että Nokia on Suomesta.

Kännykän omistaminen ei ole Intiassa enää tulotasosta kiinni, vaan puhelimia näkyy alimpiinkin yhteiskuntaluokkiin kuuluvilla ihmisillä. Intia on maailman toiseksi suurin kännyköiden markkina-alue, ja uuden älypuhelimen saa parhaimmillaan täkäläisen karkkipussin hinnalla. Vanhat puhelimet korjataan ja kierrätetään. Vaikka älypuhelimissa on varjopuolensa, helpottavat ne intialaisten arkea monin tavoin lisäämällä tietoa ja tuomalla palvelut käden ulottuville.

Portfolio