Kuukauden kuvat / Heikki Annala: Araratin juurella

30.09.2019 - 27.10.2019

”Armenian pääkaupunki Jerevanin ulkopuolella hyvin harvat ihmiset osaavat muita kieliä kuin armeniaa tai venäjää. Kuvausretkilläni pienissä kaupungeissa ja maaseutukylissä yhteisen kielen puuttuminen ei ollut ongelma, vaan ihmiset suhtautuivat tuntemattomaan vierailijaan lämminhenkisesti. Elekielisen rupattelun, muutaman valokuvan ja kameran näytöltä katsottujen kuvien jälkeen sain usein kutsun kahville tai syömään. Joskus syöminen muuttui pienimuotoiseksi juhlaksi ja keskustelukin kehkeytyi vilkkaaksi eleiden, muutamien yhteisten sanojen tai älypuhelimen sanakirjan avulla.”

Armenialaisten pyhän vuoren Araratin valkoinen siluetti näkyy lähes joka puolelle maata. Kansallissymboli sijaitsee naapurimaa Turkin puolella ja muistuttaa samalla reilun sadan vuoden takaisesta kansanmurhasta. Jopa miljoonan armenialaisen kuolemaan johtanut joukkotuho varjostaa yhä armenialaisten mieliä. Turkki ei tunnusta tapahtumia kansanmurhaksi ja kiistan vuoksi läntinen raja Turkkiin pysyy suljettuna.

Armenian itäisellä rajalla sijaitsee puolestaan Vuoristo-Karabahin alue. Erimielisyydet alueen hallinnasta ovat kärjistyneet aseellisiin yhteenottoihin naapurimaa Azerbaidzhanin kanssa. Kaikesta huolimatta Armenia on rauhallinen maa, josta on osoituksena muun muassa vuonna 2018 verettömästi hoidettu vallankumous. Maailman ensimmäinen kristitty valtio on säilyttänyt oman uskontonsa, joka sitoo yhteen kotimaan ja kansanmurhan diasporaan heittämät armenialaiset.

Heikki Annala (s. 1962) on oululainen freelance-valokuvaaja, joka on opiskellut valokuvausta Tornion Lappiassa ja suorittanut valokuvaajan ammattitutkinnon. Toimeksiantojen ja valokuvausprojektien lisäksi hän viettää paljon aikaa myös Syötteellä kuvaten pohjoisen luontoa eri vuodenaikoina, erityisesti talvella. Näistä kuvista koostuikin hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Valon maisema viime vuonna. Nyt nähtävän näyttelyn kuvat on otettu kolmen kuvausmatkan aikana vuosina 2017-2019 valokuvaaja Jaakko Heikkilän järjestämien valokuvaustyöpajojen yhteydessä.

Heikki Annala: Araratin juurella

Portfolio

  • Heikki Annala: Araratin juurella
  • Heikki Annala: Araratin juurella