Kuukauden kuvat / J. Hartelin: Toteemit ja muita asetelmia

03.08.2021 - 31.08.2021

Aulagalleria

J. Hartelinin Toteemit ja muita asetelmia -näyttely pureutuu ilmastonmuutokseen, yhteiskunnallisiin ja kulttuurillisiin ongelmiin. Taiteilija nostaa teoksissaan rannoille jätetyt muovijätteet jalustalle, kuvaten ne asetelmina. Syntyy paradoksi. Värikkäät esineet, humoristisissa asetelmissa muuttuvatkin vakaviksi, ehkä uhkaaviksikin asetelmiksi ja päädymme pohtimaan maapallon herkkää tasapainoa, joka notkahtaa ja romahtaa hetkenä minä hyvänsä.

Toteemit ja muita asetelmia -näyttelyn valokuvat ovat syntyneet Senegalissa, taiteilijan työskennellessä WAAW taiteilijaresidenssissä. Residenssin tavoitteena edistää senegalilaista ja afrikkalaista kulttuuria tarjoamalla puitteet yhdessä tekemiseen ja opiskeluun. Waaw'ta vetää suomalainen vapaaehtoisryhmä yhteistyössä paikallisten senegalilaisten asiantuntijoiden ja kulttuurivaikuttajien kanssa. 

Näyttelyssä nähtävät asetelmat ovat syntyneet löytöesineistä, jotka taiteilija on kerännyt residenssijaksonsa aikana. Suurin osa esineistöstä on mitä erilaisimpia muoviesineitä ja monet niistä myös arkisia käyttöesineitä kuten, mukeja, lautasia, purkkeja ym. Saint-Louisin kaupunki on jo tällä hetkellä vakavasti vaurioitunut ilmastonmuutoksen johdosta ja niemimaan kalastajakylässä rannikon eroosio ja vedennousu ovat jo tuhonneet osan asutuksesta ja pakottanut ihmisiä muuttamaan. On spekulaatioita että osa kaupungista saattaa tuhoutua jo 25 vuoden sisällä, mikäli kunnollisia toimenpiteitä ei oteta käyttöön. 

J. Hartelin on Helsingissä työskentelevä valokuvaaja. Tyypillistä hänen taiteellisessa työskentelyssään on keskittyminen arkeen ja arkipäiväiseen, sekä huoli aiheista kuten, kaupunki (niin tilana kuin sosiaalisena ympäristönä), sosiaalinen vieraantuminen ja ihmisen ekologia. Intuitiivisuus ja huumori ovat tärkeitä elementtejä hänen töissään, kuin on myös halu tutkia valokuvan eri muotoja ja mahdollisuuksia. Alun perin itseoppineena on hän vastikään valmistunut kuvataiteilijaksi Turun taideakatemiasta. Viime vuosien aikana hän on ollut residenssissä sekä Cité internationale des arts, Pariisissa että WAAW, Senegalissa. Viimeisimpiä näyttelyitä ollut esillä Senegalissa ja Turussa. Omakustanne TENEBRAE julkaistiin vuonna 2017 ja vuonna 2020 valmistuneelle taiteilijakirjalle; Happiness is a cloud of dust hän etsii parhaillaan julkaisijaa.


J. Hartelin, Toteemi 1

Portfolio

  • J. Hartelin, Toteemi 1