Kuukauden kuvat/ Juha Penttinen: Ihtiriekko

29.04.2019 - 26.05.2019

Ihtiriekko on on suomalaisten muinaisuskomusten mukaan siunaamatta ja kastamatta surmatun tai väärään paikkaan haudatun lapsen tai sikiön kummitus. Olento tunnistetaan ääntelystä, joka osoittaa sen surmatuksi lapseksi: se itkee kuin lapsi, meluaa, joskus nauraa ja vastaa puhutteluun. Joissakin havainnoissa sen on koettu seuraavan kauhun vallassa pakenevaa kulkijaa. Yleisimmin olento on nähty pienen lapsen hahmoisena ja samanlaisena kuin se on ollut kuoleman hetkellä: alastomana, kaulassa kuristusjälkiä tai nuora. Hahmo voi olla kuitenkin vaihteleva, se voidaan nähdä myös lintuna, tavallisesti riekkona, joka muuntautuu pieneksi lapseksi ja edelleen takaisin riekoksi, ihtiriekoksi, aaveriekoksi.

Ihtiriekko on jatkoa Juha Penttisen Heijastuksia, Kivipyörre ja Jääpyörre -näyttelyihin. Se on unenomainen matka luonnonelementtien säännönmukaisuuteen ja muinaisuskontojen mytologiaan. Näyttely koostuu valokuvista ja videoinstallaatiosta. Teoksissa abstrakti sekoittuu esittävään johdattaen katsojan toden ja tarun rajamaille.

Juha Penttinen (s.1976) on oululainen käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka teki ensimmäiset lyhytelokuvansa jo seitsemänvuotiaana. Hän on opiskellut audiovisuaalista alaa Pikisaaren käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa ja on ohjannut ja tuottanut yli sata audiovisuaalista teosta. Penttinen on myös Acid Cinema –taiteilijakollektiivin perustajajäsen. Päivätyökseen hän toimii hoitajana psykiatrisella akuuttiosastolla.

Videoinstallaation musiikin on säveltänyt Jussi Väisänen ( s. 1976, FM kirjallisuus, FM tietojenkäsittelytieteet). Oululainen, pitkän uran ambient-musiikin ja äänimaisemien tuottamisen parissa tehnyt Väisänen tunnetaan muun muassa kidekone-nimeä kantavan projektin (kidekone.com) kantavana voimana ja hänellä on taustallaan klassisen musiikin koulutus.  

 

 

Juha Penttinen: Ihtiriekko

Portfolio

  • Juha Penttinen: Ihtiriekko
  • Juha Penttinen: Ihtiriekko