Kuukauden Kuvat/ Keijo Laitala: Polaroid Oulu

03.09.2018 - 30.09.2018

Pikafilmikuvaaminen on osaksi tiedettä, tuuria, kemiaa ja taikuutta.

Huolellisen kuvan sommittelun ja oikean valon ja värien etsimisen jälkeen painettaessa kameran suljinpainiketta, Polaroid-filmi tulee ulos kamerasta kulkemalla kamerassa olevien kahden metallisen rullan välistä, jotka levittävät filmissä olevat kehityskemikaalit kuvaan. Seuraavaksi alkaa vahintään 15 minuuttia kestävä kehitysprosessi, jonka aikana kuva on suojattava valolta ja pidettävä riittävän lämpimässä. Kärsivällisen odottamisen jälkeen on mahdollista, että kuvaan on saatu taltioitua jotain maagista, jotain joka on ominaista ainoastaan Polaroid-pikafilmille kuvattaessa. Yksikään kuva ei tule olemaan samanlainen.

Polaroid Oulu -näyttelyssä olevat kuvat on otettu tänä ja viime kesänä Polaroid Image System -kameralla (Pohj.-Amerikassa Polaroid Spectra) vanhentuneille Impossible Projectin valmistamille pikafilmeille. Olen kierrellyt Oulua pyörällä ja kävellen ja koittanut taltioida värejä, muotoja, esineitä ja paikkoja, joissa pikafilmin ominaisuudet voisivat päästä parhaiten oikeuksiinsa sekä hakea kauneutta arkipäiväisistä ja kenties rumiksikin koetuista kaupunkimme kohteista.

Polaroid-kuvaamisen aloitin vasta viime vuonna, mutta kiehtovuudessaan ja jännittävyydessään se on jo ehtinyt viedä minut mennessään. Filmikasetissa on vain kahdeksan kuvaa, joten kuva on parempi saada onnistumaan kerralla. Vähemmän on enemmän -asenteella kuvattaessa filmikasetin saakin riittämään yllättävän pitkään. Kuvaaminen on haastavaa ja tulokset voivat yllättää, mutta on todella palkitsevaa saada käsiin fyysinen ja konkreettinen analoginen kuva.

Ps. Polaroid-kuvaa ei ravisteta! :)

 

-Keijo Laitala

Polaroid Oulu-näyttelyn kuvista koostettu zine myynnissä PVK:n toimistolla hintaan 10€.

Portfolio