Kuukauden kuvat / Markku Karjalainen: Rivien välistä

01.05.2021 - 30.05.2021

Kuvataiteilija Markku Karjalainen tekee Rivien välistä -näyttelyssään matkan lestadiolaisuuden ja saamelaisuuden syntyjuurille, sekä hänelle henkilökohtaisesti ja uskonnollisesti merkityksellisiin paikkoihin Rovaniemellä ja Oulun seudulla. Aihetta on lähestytty neutraalilla ja tutkivalla otteella kuvaajan menneisyyteen, uskontoon ja sen historiaan. 

Omaelämänkerrallisessa, kokeellisen dokumentaarisen valokuvan projektissaan Karjalainen tarkastelee lestadiolaisuutta, omaa kokemustaan uskonnollisesta liikkeestä sekä lestadiolaisuuden saamelaista historiaa symbolien kautta. Symboleina toimivat Karjalaisen äidin rippiraamattu, Siionin laulut ja virsikirja, sekä porojen erottelussa yleisesti käytetty, ja samalla vahvasti saamelaiseen elinkeinoon linkittyvä suopunki. Näyttelyssä nähdään sarja joka on tuotettu giclee-menetelmällä.

Esineitä on kuvattu Pohjois-Pohjanmaalta Lappiin ulottuvalla matkalla, erilaisissa lestadiolaisuuteen ja saamelaisuuteen sekä niiden historiaan liittyvissä paikoissa. Kuvasarja kulkee historiallisen kronologisesti saamelaisuuden pyhistä seidoista Pakasaivolta ja Kirkkopahdalta lestadiolaisuuden syntysijoille Kaaresuvantoon. Lisäksi matka taittuu uskonnon ensimmäisille levinneisyysalueille Muonioon, sekä lestadiolaisuuden perustajana tunnetun Lars Levi Laestadiuksen (1800-1861) kuolinpaikkaan Pajalaan.

Historiallisen kuvaosuuden jälkeen katsoja pääsee kurkistamaan Karjalaisen syntymäpaikkaan Rovaniemelle sekä hänen lapsuutensa ja nuoruutensa maisemiin Kempeleeseen ja Ouluun sekä Kempeleen ja Oulun rauhanyhdistyksiin.

Markku Karjalainen (s. 1990, Rovaniemi) on graafinen suunnittelija ja kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee parhaillaan Helsingissä. Hän opiskelee digitaalista kuvataidetta Lapin ammattikorkeakoulussa.Taiteellisissa projekteissaan Karjalainen yhdistää usein vanhaa ja uutta niin temaattisesti kuin teknisesti.

markkukarjalainen.com

Markku Karjalainen, Seita

Portfolio

  • Markku Karjalainen, Seita