Kuukauden kuvat / Reetta Breilin: Sävyjä – Näkyjä

02.11.2021 - 30.11.2021

Reetta Breilinin Sävyjä – näkyjä on tutkielma heijastumista ja sävyistä veden äärellä. Se johdattelee katsojan veden ja luonnon puhtauden teemojen äärelle. Breilin käsittelee kuvasarjassa kahden vesiympäristön ristiriitaa ja toisaalta niitä yhdistävää vihreää sävyä. 

Kuvasarjassa kaksi paikkaa sulautuu yhdeksi epätodelliselta vaikuttavaksi ulottuvuudeksi, jossa vesi on vihreää. Toisessa todellisuudessa sinileväkukinnot eli syanobakteeri on vallannut järven rantaveden. Toisessa todellisuudessa vesi pulppuaa lähteestä puhtaana ja kirkkaana. Vihreys tulee pohjaa peittävästä ja auringonvalossa hehkuvasta sammalesta. 

”Kahden vesiympäristön ristiriita ja toisaalta niitä yhdistävä vihreä sävy innostivat minut toteuttamaan tämä kokonaisuuden. Veden äärellä olevien näkymien hetkellisyys ja samanaikainen pysähtyneisyys kiehtoi minua.”

Breilin toteutti Sävyjä – näkyjä -sarjan elo-syyskuussa 2020. Näyttely oli esillä ensimmäisen kerran syksyllä 2020 Galleria Kopiossa Rovaniemellä. Näyttelyn kuvat ovat mustesuihkutulostettuja värifilmikuvia.

Reetta Breilin (s.1996) on kokkolalainen taidekasvattaja ja valokuvaaja. Hän valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmasta vuonna 2020. Hän opiskeli valokuvausta sivuaineenaan. Tällä hetkellä hän työskentelee vs kuvataideopettajana Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa. Breilin keskittyy taiteellisessa työskentelyssään filmivalokuvaukseen keskiformaatilla. Hän kuvaa näkyjä, joiden ääreen hän pysähtyy sekä asioita joiden voima ja liike viehättävät. ”Valokuvaus on tapa nähdä lähelle, ihmetellä ja kokeilla. Sen kautta keskityn, ajattelen ja rajaan visuaalisia havaintoja sekä tuon näkyväksi kokemuksiani luonnossa. Palaan tuttuihin ja tärkeisiin paikkoihin, jotka näen joka kerta hieman eri tavoin."

Reetta Breilin, Heijastus II

Portfolio

  • Reetta Breilin, Heijastus I
  • Reetta Breilin, Pinnalla I
  • Reetta Breilin, Pinnalla III