Kuukauden Kuvat/ Tarja Trygg: Solarigrafeja sarjasta 8 vuodenaikaa Utsjoella

05.02.2018 - 04.03.2018

Avajaiset maanantaina 5.2. klo 17-19

Pohjoisen kahdeksan vuodenaikaa on harvinaisuus maailmalla. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten solarigrafian kuvausmenetelmällä onnistutaan vangitsemaan auringonkaaret Utsjoen maisemissa koko vuoden aikana. Pohjoinen valo, keskiyön aurinko tuo pohjoiseen oman eksotiikkansa. Kesällä valoa on liikaa ja vastakohtana tälle valoisuudelle on pimeä ajanjakso, kaamos, joka alkaa Utsjoella 26 marraskuuta, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Seuraavan kerran aurinko nousee taas tammikuun 16. päivänä.  

Solarigrafien valokuvaaminen neulanreikäkameroilla on hidasta, koska valotusajat ovat usean viikon tai kuukauden mittaisia. Mustavalkoiselle valokuvapaperille tallentuu päivä päivältä auringon jättämä uusi kaari negatiivikuvana, joka käännetään skannauksen jälkeen kuvankäsittelyohjelmassa positiivikuvaksi.

Näyttelyssä on solarigrafeja sarjasta Kahdeksan vuodenaikaa Utsjoella (2016–2017). Solarigrafien yhteydessä näytetään filmi, jossa näkyy maiseman muutokset vuoden aikana. Samalla voi nähdä miten purkkikamerat ovat olleet maaston sijoitettuna. Katsoja voi verrata solarigrafeja samasta maisemasta otettuihin valokuviin.

Pohjoisessa ihmiset ovat tottuneet revontulien öisiin näytöksiin, mutta meteorin syöksyminen satakiloisena ilmakehään torstai-iltana16.11.2017 oli harvinainen tapahtuma. Taivaan valaissut tulipalo oli hajonnut ja sammunut noin 20-30 kilometrin korkeudella tähtitieteellisen seuran Ursan antaman tiedon ja laskelmien mukaan. Voisiko tästä ilmiöstä tallentua jälkiä myös solarigrafi-kuvaan?

Näyttelyssä on esillä myös solarigrafeja, joissa näkyy auringon ratoja Utsjoen maisemissa juuri sinä aikana, jolloin meteoroidi syöksyi ilmakehään ja paloi. Valoilmiö kesti 9,5 sekunnin ajan ja valaisi pohjoisen maisemat. T. Länsman kertoo kolmesta solarigrafi-kuvasta, että ne ovat todella kuin salamavalolla kuvattuja eli kyseessä on ilmeisesti juuri meteorin valaisema maisema. Vasemmalla kuvan taivaalla näkyy myös suora valojuova. Näiden kuvien tulkinnasta voi olla eri mieltä, mutta kiinnostavaa on, että nämä jäljet ovat tulleet juuri tämän tapahtuman aikana.

Kahdeksan vuodenaikaa Utsjoella -filmin taustalla äänimaisemassa kuuluu Mikko Heikinpoika – Polar Light Featuring Hilda Länsmanin saamelainen joiku. Videolla on Tarja A Länsmanin valokuvia ja Tarja Tryggin solarigrafeja. Videotuotanto Loistotuotanto Oy, 2018.

 

Lisätietoja: http://www.solargraphy.com/

 

 

Solarigrafi Utsjoki, 2016

Portfolio

  •  Solarigrafi Utsjoki, 2016
  • Utsjoki, tulipallojen valaisema marraskuussa 2017
  • Solarigrafi syksy Mantojärvellä 2017, tulipallon valaisema solarigrafi, jolloin meteori syöksyi ilmakehään
  • Solarigrafi Seitikkovaara 13.1.–19.3.2017