Kuukauden kuvat / Teija Soini: Kulkijat

02.06.2021 - 01.08.2021

Ikkunagalleriassa 2.6.–1.8.2021
Aulagalleriassa 2.6.–4.7.2021

Avajaiset perjantaina 4.6.2021 klo 17:30. 

Ilmoittaudu paikan päälle osoitteessa: https://forms.gle/VNr7c7VfCUpbGnKp6

 

Teija Soinin Kulkijat -näyttely kertoo metsissä, soilla ja tuntureilla liikkuvista naisista. Näyttelyn kuvat on kuvattu Jenni Räinän tietokirjaan Kulkijat, Like 2021. 

 

Viimeisten kymmenien vuosien aikana luonnossa retkeilevien naisten määrä on lisääntynyt. Naiset ovat löytäneet perhokalastuksen, metsästyksen sekä pitkät vaellukset, ja kansallispuistot tekevät vuosittain uusia kävijäennätyksiä. Eräkuvastoa on pitkään määritellyt nimenomaan miehen suhde ”villiin luontoon” ja  kuvissa kuvataan usein miehiä kalastamassa ja metsästämässä. Kuvillani pyrin moninaistamaan kuvaa retkeilystä.

 

Millainen luonnossa liikkuvien naisten suhde luontoon on? Koronavuoden aikana ihmiset ovat liikkuneet enemmän luonnossa kuin vuosiin. Suhde luontoon on korostunut vaikeana aikana. 

Valokuvissaan Soini on halunnut tuoda esille näiden naisten vahvaa halua liikkua luonnossa, Mikä näitä naisia vetää luontoon? Valokuvaajan oma vahva suhde luontoon on muotoutunut jo lapsuudessa kulkiessa isän jalanjäljissä kalalla ja metsissä. Teija Soinille luonnossa liikkuminen antaa vastapainoa kiireiselle, hektiselle elämälle, paikan rauhoittumiseen.

“Pyrin kuvilla tuomaan esille, millaisia kokemuksia luonto antaa siellä liikkujalle ja pohdin kuinka olemme osa luontoa. Näyttelyn kuvissa avaan näkymää Suomen luontoon luonnossa liikkuvien naisten näkökulmasta.” Soini kuvailee.

Pohjoisen valokuvakeskuksen Kuukauden kuvat -ohjelmistossa nähdään Teija Soinin valitsema kokonaisuus Jenni Räinän Kulkijat kirjaan kuvatuista kuvista. Kuvissa yhdistyvät luonto sekä ihmisten muotokuvat. Valokuvia yhdistää taiteilijan katse lumottuun luontoon ja utuinen mystisyys.

 

Teija Soini (s.1967) inspiroitui valokuvaamisesta jo vuosina 1995-97 asuessaan Teksasissa. Hän opiskeli valokuvausta tuolloin North Lake Collegessa, Dallasissa ja kuvasi dokumentaarista valokuvaa elämästä Teksasissa ja Usa:ssa. Kuvaaminen jatkui aktiivisena 2000-luvun alussa viiden Italian Toscanassa asutun vuoden ajan. Vuonna 2007 Soini palasi Suomeen ja löysi oman paikkansa Pohjois-Suomesta Kellon kylästä. Hän on suorittanut Suomessa valokuvaajan erikoisammattitutkinnon ja kuvaa freelancevalokuvaajana useille suomalaisille aikakauslehdille, yrityksille ja sanomalehdille. Pohjoinen luonto, ihmiset ja ilmiöt inspiroivat Soinin kuvia. Hänen valokuvaprojektinsa käsittelevät usein luontoa ja ihmisen luontoyhteyttä. Parhaillaan Soini osallistuu Harri Pälvirannan ja Jari Silomäen luotsaamaan mentorointiryhmään. Vuonna 2020 hän julkaisi valokuvakirjan N65°37′32″E27°36′16″, joka kertoo Syötteen alueella nähdyistä tunnistamattomista valoilmiöistä, alueen ihmisistä ja heidän luontosuhteestaan sekä muista yliluonnollisista kohtaamisista. Kirjan julkaisi arvostettu Raw View Editions. Hankkeen kuvia on ollut esillä myös useissa näyttelyissä.

Teija Soini: Salme, 2020

Portfolio

  • Teija Soini: Kulkijat, 2020
  • Teija Soini: Koski, 2020