Kuukauden Kuvat/ Timo Remes: Syanotypiakokeiluja

04.03.2019 - 31.03.2019

Syanotypia on vanhanaikainen valokuvan vedostusmenetelmä, jonka alunperin kehitti englantilainen tutkija ja astronomi John Herschel muistiinpanojen ja kaavioiden kopiontia varten vuonna 1842.

Menetelmä perustuu rautasuolojen valoherkkään ominaisuuteen. Kun ammoniumrautasitraatista (A) ja kaliumferrisyanidista (B) tehdään liuos, saadaan ultravioletti-valolle herkkä seos. Seos levitetään vedostuspaperille ja annetaan kuivua. Syanotypia on negatiivinen vedostusprosessi. Alueet, joihin valo ei prosessin aikana pääse, pysyvät valkoisina. Positiivinen kuva saadaan valottamalla herkistetty paperi filmillä tai kalvolla olevan kuvan negatiivin lävitse pinnakkaismenetelmällä. Valotuksen jälkeen paperi huuhdellaan vedellä. Syanotypioita tehdään useasti myös ilman kuvan negatiivia, niin sanotulla fotogrammi-tekniikalla, jolloin valotusmaskin tilalla käytetään suoraan erilaisia esineitä, kuten lehtiä ja kankaita. Syanotypialla tehty kuva on sinisävyinen, joskin sitä on mahdollista värjätä erilaisin tekniikoin.

Timo Remes tutustui syanotypiaan Limingan Taidekoulussa vuonna 2016. Menetelmässä kiehtoi käsillä tekeminen. Remes kiinnostui myös muista vaihtoehtovalokuvauksen tekniikoista: neulanreikäkameroista ja muista linssittömistä -tekniikoista, fotogrammeista ja solarigrafiasta.

Tässä näyttelykokonaisuudessa Remes on tutkinut syanotypia-vedosten vedostusta erilaisille materiaaleille. Lisäksi hän on halunnut yhdistää teoksiin muuta käsityötä, kuten puutöitä. Hänen tavoitteenaan on ollut tehdä työvaiheista mahdollisimman paljon omin käsin, sekä suosia kierrätysmateriaaleja. Kehykset hän on sirkkelöinyt lähikaupastaan S-Market Oulunsalosta lahjoituksena saaduista kuormalavoista. Hän on myös kokeillut vedostusta grafiikan Hahnemühle -syväpainopapereille, japaninpaperille sekä akvarellipaperille, kuluneille lakanoille ja lasille.

Kuvien lähtökohtana ovat olleet erilaiset valokuvauksen kokeilut, valokuvapaperille tehdyt fotogrammit, neulanreikäkameralla tai erilaisilla filmi- ja digikameroilla otetut kuvat. Kuvissa olevat esineet ovat peräisin Remeksen lapsuudesta sekä hänen Limingassa viettämältään ajalta.

 

Näyttely esitellään kulttuuritalo Valveen Kiertelemättä -näyttelyopastuksella torstaina 7.3. klo 17. Taiteilija on paikalla kertomassa teoksista.

Kuukauden Kuvat/ Timo Remes: Syanotypiakokeiluja

Portfolio