Kuukauden Kuvat/ Tiina Mäki: Perhosvaikutelmia

25.08.2017 - 19.09.2017

Perhonen on ihmisten mielikuvissa ristiriitainen hyönteinen. Pieneksi ja useimmiten harmittomaksi otukseksi se saattaa aiheuttaa ihmisissä paljon eriäviä mielipiteitä ja vahvoja tunteita. Toisille perhosen näkeminen tuo estetiikkaa ja iloa elämään sekä symbolisoi universumin viestejä muutoksesta, rohkeudesta ja myönteisistä asioista. Joillekin taas perhosen kohtaaminen aiheuttaa äärimmäistä pelkoa ja inhoa lepidopterophobian eli perhoskammon muodossa.

Oma suhtautumiseni perhosiin on aina ollut melko neutraali, mutta olen asunut vuosia perhoskammoisen henkilön kanssa ja tämän kuvausprojektin jälkeen koen ymmärtäväni paremmin sitä, millaisena fobiasta kärsivä ihminen näkee nämä hyönteiset. Tarpeeksi läheltä tarkasteltuna perhonen paljastuu huomattavasti karumman näköiseksi olennoksi kuin mitä äkkiseltään luonnossa liihottelevasta värikkäästä hyönteisestä voisi kuvitella. Useimmiten kuvatessani ajattelenkin, että epämiellyttävät ja pelottavatkin ilmiöt voi oikealla tyylillä kuvaten esittää mielenkiintoisella ja esteettisellä tavalla. Tämän kuvasarjan kohdalla käänsin ajattelutapani nurinkurin, koska jos yleisesti perhoset mielletään ihaniksi, nyt halusin kuvata ne tavallaan toisenlaisten linssien läpi. 

Minä ja kuvissani esiintyvä eloton kuusamaperhonen kohtasimme muutamia vuosia sitten sattumalta työpaikallani. Tarina ei tosin kerro, miten se sinne oli päätynyt ja kuinka näin hauras otus oli kuin ihmeen kaupalla säilynyt ehjänä  useampia vuosia kaapissa pelkässä muovirasiassa. Innostuin kuvaamaan perhosen olemusta makro- ja mikroskooppitekniikan avulla alunperin erästä kouluprojektia varten, koska tällaisella uteliaalla valokuvaajalla on halu tutkia asioita mahdollisimman läheltä ja hakea uusia näkökulmia tavanomaiseen. Itselleni kiehtovinta tässä projektissa oli kuvata tavanomaisesta poikkeavalla tyylillä ja tekniikalla, astua välillä oman mukavuus- ja osaamisalueen ulkopuolelle.

Halusin luoda intensiivisiä kuvia -illuusioita eläväisestä, kameraa kohti lentävästä olennosta jota ei välttämättä kaikissa kuvissa edes perhoseksi tunnista. Kuvaustekniikkani päästää katsojan ”perhosen iholle” ja paljastaa siitä sellaisia yksityiskohtia joita ei tavallisesti paljaalla silmällä näe. Samalla pyrin näyttämään erilaisilla tyyleillä sekä värikkään, kauniin ja kiehtovan hyönteisen että vastenmielisen ja pelottavan olennon, jollaisena se joidenkin ihmisten mielikuvissa esiintyy. Mitä ajatuksia sinussa herää?

 

Lisää kuviani löydät täältä:

http://tiinamphotography.portfoliobox.net

 

Portfolio