Lauri Eriksson: 22 tapausta asunnottomuudesta

28.05.2016 - 22.06.2016

Perjantaina 27.5.

Taiteilijatapaaminen klo 17

Avajaiset klo 18

 

Suomessa on yli 7500 asunnotonta. Heistä 90 prosenttia on yksinäisiä miehiä.

Asunnottomien ja sitä kautta syrjäytyneiden ryhmä ei ole homogeeninen vaan taustat ja syyt ovat moninaiset. 

Valokuvaaja Lauri Eriksson valokuvasi ja haastatteli asunnottomana pitkään olleita miehiä. Muotokuvat ja miesten tarinat on nyt koottu näyttelyksi. Teoksiin valokuvatut miehet ovat saaneet paikan asumisyksiköistä. Heillä on historiana vuosien asunnottomuus: tilapäiset yösuojat, autotallit, rappukäytävät, kattotasanteet, kaverien sohvat – väliaikaiseen nukkumiseen soveltuneet paikat. Muotokuvien miehissä on yrittäjiä, työmiehiä, asiantuntijoita yms. Osa heistä on päätynyt asunnottomaksi avioeron, työttömyyden, päihteiden ja vammautumisen seurauksena. Monet heistä omaavat erityisiä kykyjä: kuka on taitava pianisti taidokas, jalkapalloilija tai näppärä puuseppä.

”Tiedän tapauksen, joka on ollut jonossa 18 vuotta. Yksinäisen miehen asema asunnottomuudessa on heikoin.”                                   -kaupungin virkamies

Eriksson esittelee näyttelyssään 22 miestä, joiden taustalta löytyy vuosien asunnottomuus. He ovat iältään 25-70 -vuotiaita. ”Esitin miehille kymmenen kysymystä, liittyen heidän elämäntilanteeseensa ja toiveisiinsa. Halusin tutkia, miten he arvioivat omaa elämäänsä, kykyjään ja mahdollisuuksiaan, sekä onko heillä mm. sosiaalisia verkostoja. Miesten käsinkirjoitetut vastaukset asetettuihin kysymyksiin - yhdistettynä muotokuviin - luovat muotokuville muodon jossa objekti ja subjekti sekoittuvat”.

22 tapausta asunnottomuudesta -näyttelyssä Eriksson pohtii hyvän elämän lähtökohtaa: asunnon ja kodin käsitettä. Mikä on tie syrjäytymiseen? Ja onko asunnoton häiriötekijä ympäristölleen? Vai onko hänellä kuitenkin samat toiveet kuin monilla muillakin: saada oma koti ja olla terve?

Lauri Eriksson (s. 1965) on valokuvaaja, jonka töitä on 25 vuoden ajan julkaistu laajalti sekä kotimaisissa että ulkomaisissa lehdissä. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin. Erikssonilta on ilmestynyt valokuvakirjat Suomi Pictures sekä Bitter & Sweet. Parhaillaan hän työstää uutta kirjaa. Hän on lisäksi toiminut vierailevana luennoitsijana alan oppilaitoksissa mm. Aalto-yliopistossa ja Lahden ammattikorkeakoulussa. 22 tapausta asunnottomuudesta -kokonaisuus valittiin Fotofinlandia 2016 -finalisteihin.

 

http://www.erikssonpictures.com/

 

Tero, 2015