Lorenzö: Way North – Chronicles of Nervei

24.09.2016 - 23.10.2016

Maanantaina 24.10. klo 10 alkaen

Taiteilija jakaa ja signeeraa näyttelyssä esillä olleita teoksia halukkaille maksutta.

Tervetuloa valitsemaan itsellesi mieleinen muisto Nerveistä!

 

Nerveihin ei tulla sattumalta tai vahingossa.

Nervei ei ole mikä tahansa kylä Finnmarkissa.

Se on meren takia syntynyt, luonnon eristämä yhteisö jonne ei pääse maateitse.

Nervei on paikka, jossa päättää elää, paikka jossa päättää pysyä.

Tai lähteä.

Nervei on maailma itsessään.

 

Way North on taiteellinen, visuaalinen cross media –projekti, joka kertoo Pohjois-Norjassa sijaitsevan Nervein kylän tarinaa kolmen kuukauden ajalta talvella, kun kylään pääsee vain meriteitse. Matkallaan Finnmarkiin vuonna 2012 Lorenzö Chmiel jututti Gamvikin asukkaita ja kyseli, millaista elämä on pohjoisessa. Hän sai eräältä mieheltä vastauksen: “Taistelemme tuulen kanssa, taistelemme lumen kanssa, taistelemme luonnon kanssa. Kauppareissukin voi olla hengenvaarallinen riski. Se on kaunista. Tuntee elävänsä.”

Kylän tarinan kautta Way North saa katsojan pohtimaan omaa suhdettaan luontoon ja tuntemattomaan. Way North kertoo miehistä ja naisista, jotka ovat päättäneet elää erilaista arkea. Heille tavallinen on meille erikoista. Kuvillaan tavallisista ihmisistä, jotka elävät erikoista elämää, Lorenzo Chmiel haluaa ravistella mukavasti peiton alle asettunutta yleisöä ja yksinkertaisesti kysyä: “Voisinko minä tehdä noin? Voisinko elää tuolla?”

Way North ei ole esiarktisia alueita ylistävä esteettinen fresko. Se painostaa katsojan pois tämän omalta maaperältä kyseenalaistaakseen tämän suhteen luontoon ja sivilisaatioon. Projekti keskittyy neljään pääteemaan: kylän asukkaisiin, kylän arkeen, ympäristöön ja sääoloihin sekä aikaan ja aikakäsitykseen. Jokainen teema on esitetty pienenä kronikkana, joka kertoo omaa tarinaansa, omaan tahtiinsa, upottaen katsojan aistimusten kupliin.

Kylän asukkaat on kuvattu 8x10 koon kameralla suoraan positiiville, joka on kehitetty Nerveissä käyttäen filtteröityä jokivettä ja Caffenolia. Virallisen oloiset mustavalkoiset muotokuvat ovat kuin merkkejä hetkestä, joissa on hyvin vähän tai ei ollenkaan kontekstia. Arkea kuvaavat valokuvat ja videoteokset, jotka kertovat tositarinoita ja tositaruja. Videot on kuvattu käyttäen kameraa ikäänkuin avoimena ikkunana, jonka läpi katsojan silmät voivat vapaasti vaeltaa.  Ympäristöä ja säätä esittävät ääniteokset, videot ja valokuvat. “Esittävät” on oikea ilmaisu, koska tuulen voimaa, lumen pehmeää mutta musertavaa puristusta tai pakkasen puraisua ei voi toistaa, sitä voi vain esittää. Aikaa ja aikakäsitystä hahmottavat videoteosten rytmi ja kuvatun toiminnan tahti.

Nerveissä ajalla on omat yksikkönsä. Täytyy oppia olemaan kärsivällinen, täytyy oppia hyväksymään odottaminen. Suunnittelu ja aikataulut kehittyvät omaksi kronikakseen, joka seurailee muita teemoja. Jokaista kronikkaa voi tarkastella itsenäisenä taideteoksena, mutta projekti kasvaa täyteen tarkoitukseensa ja vaikuttavuuteensa kun se on koottu näyttelykokonaisuudeksi. Kuvat, videoteokset ja äänimaailma kommunikoivat toistensa kanssa muodostaen aistikokemuksen, joka transponoi katsojan ainutlaatuiseen ulottuvuuteen.

Taiteen edistämiskeskus/Valtion visuaalisten taiteiden toimikunta on tukenut näyttelyä.

Lisätietoja: http://lzo.fr/waynorth/

Portfolio