Majaoja-palkitut 2017

25.11.2017 - 14.01.2018

Avajaiset 24.11. klo 17

Näyttelyn avaa Tampereen Taidemuseon johtaja Taina Myllyharju

 

Pohjoisen valokuvakeskuksen 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmiston päättää vuonna 2017 Majaoja-säätiön valokuvataidepalkinnon saaneiden kolmen taiteilijan yhteisnäyttely. Majaoja-palkitut ja heidän yhteisnäyttelynsä julkistettiin syyskuussa Tampereella Backlight-valokuvataidefestivaalilla, joka on tamperelaisen valokuvakeskus Nykyajan ohella Pohjoisen valokuvakeskuksen pitkäaikainen yhteistyökumppani. 

Majaoja-säätiö päätti tukea suomalaista valokuvataidetta palkitsemalla kolme vuoden 2017 Backlight-festivaalin suomalaista taiteilijaa. Vuoden 2017 Backlight –festivaalin teema oli itsenäisyys, ja Majaoja-palkitut taiteilijat valittiin kaikkien tapahtumaan hakeneiden suomalaisten taiteilijoiden ja työryhmien keskuudesta. Palkitut taiteilijat valitsi Backlight-jury, jonka jäseniä olivat Tuula Alajoki, Miha Colner, Angela Ferreira ja Tina Schelhorn yhdessä Majaoja-säätiön hallituksen kanssa.

 

Majaoja-palkinto myönnettiin Juha Suonpäälle, Juha Arvid Helmiselle sekä Jaakko Kahilaniemelle seuraavin perustein:

3. sija

Juha Suonpää, IBIDEM

Palkinnon saa taiteilija, joka on tehnyt mittavan taustatyön selvittäessään ja kerätessään aineistoa teokseensa, joka saa Backlight-näyttelyssä maailman ensiesityksensä. Lasinegatiiveista valmistetut kuvat vuoden 1918 tapahtumista Tampereella ovat vaikuttavia jo itsessään, mutta tekijän yhdistettyä ne huolellisesti samoihin paikkoihin Tampereen katukuvassa 2017 luovat hiljentävän vaikutuksen. Teos on yhtä aikaa ajaton ja ajankohtainen.

2. sija

Juha Arvid Helminen, The Invisible Empire

Palkinnon saa taiteilija, jonka huolellisesti lavastetut kuvat vallasta, sen muodoista ja vallankäytöstä yhtä aikaa kiehtovat ja kauhistuttavat katsojaa ankaruudellaan.

1. sija

Jaakko Kahilaniemi, 100 Hectares of Understanding

Palkinnon saa taiteilija, jonka sarja vakuutti tuomariston päälle liimaamattomalla omalaatuisuudellaan. Taiteilijan aihe on arkinen –suomalaisille jopa niin sanottu toinen koti: yhteinen, henkinen koti jonne kansamme juuret voidaan jäljittää. Tätä kotia ja perintöä taiteilija mittaa, pilkkoo, arkistoi ja kuvaa lähes tieteellisellä tarkkuudella, silti inhimillisen lämmön säilyttäen. Sarja on kunnianhimoinen, oivaltava ja loppuun harkittu, teosten loppuunsaattamisesta nimeämiseen saakka. Sarjasta välittyy tekijän, omistajan kiintymys ja vastuu metsään.

 

Näyttely esitellään Kiertelemättä -kierroksella torstaina 7.12. klo 17.

Portfolio

  • Juha Suonpää
  • Jaakko Kahilaniemi
  • Juha Arvid Helminen