Marja Pirilä: Strindbergin huoneissa

12.04.2018 - 13.05.2018

Voiko pimeydestä tai ei-mistään syntyä jotakin? Mistä aine ja henki tulevat – ja voiko toinen muuttua toiseksi? Marja Pirilä on tunnettu valokuvista, joissa sisä- ja ulkotila sulautuvat toisiinsa luoden unenomaisen kolmannen todellisuuden. Camera obscura on Pirilälle väline, jolla kartoittaa elinympäristöjä ja mielenmaisemia, houkuttaa alitajuisia tunteita päivänvaloon. Pirilän näyttely Strindbergin huoneissa on kuin tribuutti camera obscura -kuvauksen perinteelle. Siinä yhdistyvät kokeellinen valokuvaus, luonnonilmiöt ja ihmisen havainnointi.

Ranskan Grez-sur-Loingin Hôtel Chevillonin residenssiasunnosta tuli  vuonna 2015 puolen vuoden ajaksi valon ja valokuvauksen koelaboratorio, Pirilän camera obscura. Hän toteutti käytössään olleeseen huoneistoon camera obscuran peittämällä ikkunat mustalla muovilla ja päästämällä valon sisään pienistä aukoista, joihin hän asensi yksinkertaiset linssit. Näin pienen kylän pääkadulle ja torille avautuva näkymä piirtyi huoneisiin ylösalaisin olevina kuvajaisina.

Samoissa Hotel Chevillonin huoneissa työskenteli aikoinaan myös August Strindberg (1849–1912). Ruotsin merkittävimpiin ja ristiriitaisimpiin lukeutuva kirjailija oli myös varhaisen valokuvauksen pioneeri , jonka ennakkoluulottomat valokuvauskokeet ja ajatukset inspiroivat Pirilääkin uusiin kokeiluihin.

Näyttelykokonaisuus sisältää valokuvien ja videoteoksen lisäksi camera obscuraksi muutetun suuren tammikaapin, jonka Pirilä on tehnyt yhdessä Petri Nuutisen kanssa. Wunderkamera- teos sai nimensä Strindbergin itselleen valmistamasta ja nimeämästä kamerasta.

Marja Pirilä (s.1957, Rovaniemi) on erikoitusnut camera obscura-tekniikkaan 1990-luvulta lähtien. Hän on valmistunut vuonna 1986  valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja samana vuonna myös biologiksi (FM) Helsingin yliopistosta. Pirilän teoksia on ollut näyttelyissä Euroopassa, Pohjois- ja Etelä Amerikassa sekä Aasiassa. Niitä on myös useissa merkittävissä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Pirilälle on myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto (2000), ja hänen tuotannostaan on julkaistu retrospektiivinen valokuvakirja Carried by Light (2014).

 

Camera obscura (lat. pimeä huone) on ilmiö,

jossa valo kulkee reiän tai linssin läpi hämärään tilaan

ja muodostaa sinne ylösalaisen kuvan ulkopuolisesta maisemasta.

Ilmiö perustuu valon suoraviivaiseen kulkuun,

samoin kuin silmän ja kaikkien kameroiden toiminta.

Camera obscura -ilmiön maagisuus on kiehtonut ihmisiä jo tuhansia vuosia.

Sitä on hyödynnetty tieteissä ja taiteissa: astronomisissa tutkimuksissa,

optisten ilmiöiden havainnoinnissa, piirrosten ja maalausten

teossa sekä filosofisten pohdintojen välineenä 

 

Näyttely esitellään Kiertelemättä-kierroksella torstaina 3.5. klo 17. Kierros on kaikille avoin ja sille on vapaa pääsy. 

Katso myös: www.marjapirila.com

 

Strindbergin huoneissa, 2017

Portfolio