Marja Saleva: Playing Like A Flower In A Red Sea While Building A Long New Dress (Family Album)

15.08.2020 - 20.09.2020

Avajaiset perjantaina 14.8. klo 17, Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria

When I was born my parents were really happy.
They were very, very happy.
My parents thought I was wonderful.
They thought I was so wonderful.
My parents were happy that I was so wonderful.
My parents couldn’t believe I was so wonderful.
I was really, really wonderful.
My parents were so happy. 

Family Album kertoo perhesuhteista ja -historiasta, rooleista joita meille annetaan ja jotka itse otamme ja omaksumme. Se kuvaa identiteetin rakentamista ja purkamista, jatkuvaa prosessia. Kuvissa näkyvät kasvu ja kivut, erilaiset roolimallit ja menneiden sukupolvien perintö, se mikä kulkee mukana pitkälle aikuisikään.

Family Album on sarja 60–80 sivuisia pieniä lehtiä, zinejä. Niissä yhdistellään perheen kotialbumikuvia, passikuvia, valokuva-automaattikuvia, kännykkäkuvia, lapsuuden aikaisia piirroksia ja tekstiä kollaasinomaisesti. Lehtiä on neljä, ja ne ovat valmistuneet vuosien 2018–2019 aikana.

Näyttely on installaatio, yksi otos kaikista neljästä zinestä. Se koostuu eri materiaaleille tulostetuista ja eri muotoon leikatuista valokuvista sekä muista elementeistä. Se on kuin kolmiulotteisessa muodossa oleva kirja, jonka läpi voi kävellä. Jokainen huone on yksi kuva tai yksi aukeama. Näyttelyä varten lehdistä on irrotettu kuvia, muodostettu niistä uusia yhdistelmiä ja luotu galleriaan uusi tarinallinen rakenne. Seinillä olevien kuvien lisäksi kaikki neljä zineä ovat esillä.

Family Album -lehdissä kierrätetään samoja kuvia ja elementtejä eri muodoissa ja yhteyksissä. Käytössä on erilaisia merkkejä, muotoja ja symboleita, joilla luodaan tilaa assosiaatioille ja avataan uusia merkityksiä. Kuvissa tavoitellaan lapsen logiikkaa ja yhdistellään kevyttä ja painavaa, hauskaa ja vakavaa.

Kokeellisuus, leikki ja amatööriestetiikka ovat keskeisessä osassa Salevan taiteellisessa työskentelyssä. Hän käyttää valokuvaa, koska sillä aina yhteys todellisuuteen, mutta samalla hän haluaa häiritä ja rikkoa tuota suhdetta, antaa mielen ja mielikuvituksen sekoittua kuvaan. Työskentely on hyvin intuitiivista. Kuuntelemalla sisäisiä impulssejaan Saleva pyrkii saamaan esiin jotakin näkymätöntä, ei-rationaalista ja tiedostamatonta, jotakin, jota ei voi tavoittaa järjellä ja ennakkosuunnittelulla.

Marja Saleva (s. 1975) on valokuvataiteilija, joka käyttää teoksissaan isoja kuvamassoja ja tekstiä. Hän rakentaa kuvansa usein kollaasinomaisesti, käyttäen erilaisia digitaalisia manipulaatioita. Teosten aiheet nousevat henkilökohtaisesta elämästä ja arjesta.

Saleva on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemian valokuvauksen osastolta 2013. Lisäksi hän on valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta 2001. Salevan teoksia on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Playing Like A Flower In A Red Sea While Building A Long New Dress (Family Album) on hänen toinen yksityisnäyttelynsä. 

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Marja Saleva Playing Like A Flower In A Red Sea While Building A Long New Dress (Family Album)

Portfolio

  • With Grandmothers Copper Hair