@massisolationprojectfi

10.05.2021 - 13.06.2021

@massisolationprojectfi -ryhmänäyttely on katsaus vuoden takaiseen koronapandemian aiheuttamaan sulkutilaan – miltä eristyneisyys, yksinäisyys ja kyllästyneisyys näyttävät valokuvissa? Yhdeksän kuukauden ajan Instagram-kampanja kannusti valokuvaajia tallentamaan arkeaan poikkeustilan aikana. Tästä yli tuhannen kuvan virrasta on koostettu näyttely sekä julkaisu, jotka ovat nähtävillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa.

 #massisolationproject -sosiaalisen median kampanja sai alkunsa maaliskuussa 2020 irlantilaisen Photography Gallery Irelandin aloitteesta dokumentoida koronapandemian aiheuttamaa poikkeustilaa – miten arkea eletään keskellä odottamatonta kriisiä? Instagram-kampanjan nimi on saanut inspiraatiota Britanniassa vuosina 1937–1960 toteutetusta yhteiskuntatieteellisestä Mass Observation -projektista, jossa yli 500 osallistujaa tallensi omaehtoisesti arkeaan vuosien ajan kyselyiden, valokuvien ja tekstien avulla. Vuonna 2020 koronapandemian taltiointikampanja laajeni nopeasti Suomen lisäksi Englantiin ja Australiaan. Suomen taltiointihanketta ovat koordinoineet Pohjoinen valokuvakeskus, Luovan valokuvauksen keskus ja Valokuvakeskus Nykyaika. Kampanjaan osallistui yli 1000 kuvaa, joista Photography Gallery Irelandin kuraattori Trish Lambe kuratoi 100 kuvan kokonaisuuden ja josta julkaistiin kirja sekä valokuvakeskuksia kiertävä näyttely.

”Mass Isolation Finland esittelee laajan ja ainutlaatuisen tunnekirjon. Monet meistä ovat kokeneet eristyneisyyden ja tympääntyneisyyden näinä erikoisina ja ennen kokemattomina aikoina. Olemme läpikäyneet tunneskaalan itsensä tutkiskelun hetkistä aina vahvaan kumppanuuteen, iloon, kiintymykseen ja huumoriin saakka.” kuvailee kuraattori Trish Lambe näyttelykokonaisuutta. Näyttelyn kuvissa maisema, sen tyhjyys ja toisaalta siitä löydetyt yksityiskohdat nousevat vahvasti esille. Kokonaisuus tarjoaa kiinnostavia hyppyjä niin huolettomaan kuin huolestuneisuuden täyttämään arkeen, sekä kurkistuksia valokuvaajien henkilökohtaisiin tiloihin. 

Näyttely kiertää hankkeeseen osallistuvissa valokuvakeskuksissa sekä Vetelin Taidekartanossa vuoden 2021 aikana. Näyttelykiertue alkoi Jyväskylän Galleria Ratamosta (4.2.–21.3.) ja Pohjoisesta valokuvakeskuksesta se siirtyy Tampereelle Valokuvakeskus Nykyaikaan 10.7–2.8. väliseksi ajaksi. Kiertue päättyy Vetelin Taidekartanoon elo-syyskuussa 2021. 

Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa @massisolationprojectfi @pohjoinenvalokuvakeskus. Tägää oma poikkeusajan kuvasi hashtagilla #massisolationfi ja ole mukana kampanjassa.

@helekamassisolationproject

Portfolio

  • @nataliasmita