Material Light

20.11.2021 - 22.12.2021

Avajaiset 19.11. klo 16 Tervetuloa!

Näyttelyn taiteilijoita sekä kuraattori paikalla 17-19

Suomen valotaiteen seura FLASH, Pohjoinen valokuvakeskus ry sekä Taiteilijajärjestö MUU ry järjestävät yhteistyössä valon materiaalisuutta käsittelevän, media- ja erityisesti valotaiteeseen painottuvan tapahtuman Material Light toisen osan Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Oulussa 20.11.2021-23.12.2021. Material Light näyttely on osa Oulussa 19.-21.11.2021 järjestettävää LUMO valofestivaalia.

Valon materiaalisuutta lähestytään monella eri medialla ja tasolla, konkreettisesta valosta taiteen materiaalina sen konseptuaalisempaan käsittelyyn. Teokset vastaavat muun muassa kysymyksiin miltä valo tuntuu, mitä se merkitsee, kertoo ja välittää?

Mitä löytyy syvästä pimeästä mustasta? Onko joka hetki nyt? Voiko keho hengittää valoa ja miltä valo tuntuu? Millaisia ovat valo-olennot? Miten käyttäytyy generatiivisena simulaationa luotu valo? Näyttelyn teokset kytkeytyvät muun muassa aikaan, sykleihin ja muutokseen, organismiuteen sekä havaintokokemukseen.
Materiaalisen ja materiaalittoman väliin pakenevana ilmiönä valo hämmentää. Emme voi nähdä valoa itsessään, mutta se välittää silmillemme ympäröivän maailman materiaalisuuden.

Näyttelyn teoksissa yhdistyy monipuolisesti eri tekniikoita muun muassa kuvanveistosta, maalauksesta, filmipohjaisesta taiteesta ja videosta. Muun muassa Anna Bjöklundin neulanreikäkameratekniikka herättää eloon valo-olennot, Jenni Eskolan valoherkät lehtivihreämaalaukset muuntuvat reagoidessaan valoon ajan kanssa ja Alexander Salvesenin kineettinen valoteos pohtii valon ja ajan luonnetta. 

Kuvataiteen eri aloja yhteentuova tapahtuma tarjoaa monipuolisen kattauksen valon merkityksen, roolin ja mahdollisuuksien pohtimiseen kuvataiteen välineenä vuoden pimeimpään aikaan. FLASHn, MUU ryn ja Pohjoisen valokuvakeskus ry:n yhteishankkeena tapahtuma tuo yhteen monipuolisesti eri taiteenlajien edustajia ja tekijöitä ja tarjoaa siten puitteet ja hedelmällisen maaperän yhteistyölle, uuden löytämiselle ja uusien yhteyksien luomiselle.

Näyttelyyn on valittu mukaan kesällä 2021 järjestetyn avoimen haun kautta kolme pohjoissuomalaista taiteilijaa: Karoliina Paatos, Heikki Salo ja Tiina Vehkaperä. Näyttelyn ensimmäisen, MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa järjestetyn osan taiteilijat ovat Alexander Salvesen, Jenni Eskola, Michal Czinege, Anna Björklund, oululainen Heidi Stålnacke ja Taiteilijakollektiivi KUNST. Taiteilijat ovat mukana myös hankkeen toisessa osassa. Tapahtuman kuratoi kuvataiteilija Anu Raatikainen.

Material Light on toteutettu yhteistyössä Suomen valotaiteen seura FLASHn, Oulun Pohjoisen valokuvakeskuksen, MUU ryn, LUMO valotaidefestivaalin kanssa. Hanketta ovat tukeneet LUMO ja Oulun kaupungin valistustalorahasto.

Heikki Salo, Material Light 2021

Portfolio

  • Karoliina Paatos, Kaamos Studies 2018
  • Tiina Vehkaperä, Suomen kaunein koti, 2020