Miia Autio: Your Face Here

14.12.2019 - 19.01.2020

Avajaiset 13.12.2019 klo 17

 

 

 

Oletko olemassa?

Oletko näkyvissä?

Kuka voi nähdä sinut?

Miltä se sinusta tuntuu?

 

Vuonna 1890 ranskalainen poliisivirkailija Alphonse Bertillon kehitti tunnistusmenetelmän, joka pohjautui fyysisiin kehonmittauksiin. Se oli ensimmäinen tieteellinen järjestelmä, jota käytettiin rikollisten tunnistamiseksi. Samalla se loi standardin valokuvatunnistukselle sekä pohjan modernille valvonnalle. Sittemmin valvonnan ja kontrollin mekanismit ovat muuttuneet näkymättömiksi.

 

Kiinan yli kolmen vuosikymmenen ajan harjoittamaa yhden lapsen politiikkaa voidaan pitää valtion kansalaisiinsa harjoittamana äärimmäisenä kontrollina. Sen seurauksena maassa arvellaan olleen noin 13 miljoonaa toisena lapsena syntynyttä paperitonta henkilöä. Paradoksaalisesti äärimmäinen kontrolli loi ihmisryhmiä kontrollin ulkopuolelle.

 

Joulukuussa 2018 yhdysvaltalainen grafiikkateknologia-alan yhtiö NVIDIA julkaisi mittavan tietokannan keinoälyn generoimia ihmiskasvoja. Flickr-Faces-HQ (FFHQ) sisältää 70,000

korkealaatuista kuvaa 1024 resoluutiolla. Samaan aikaan kun suuri joukko ihmisiä on pakotettu elämään kasvottomina, keinoäly on oppinut luomaan uskottavia kasvokuvia ihmisistä, joita ei todellisuudessa ole olemassa.

 

Miia Autio (s. 1986) on pääosin valokuvan parissa työskentelevä kuvataiteilija. Teoksissaan hän käsittelee toiseuden, identiteetin ja kuvan katsomisen teemoja erilaisten yhteiskunnallisten aiheiden näkökulmasta. Usein jonkin tarkkaan rajatun aiheen tai ihmisryhmän kautta avautuu laajempia kysymyksiä ja yhdistäviä teemoja. Taiteellisessa työskentelyssään hän on kiinnostunut tuomaan esille valokuvan luomia mielikuvia ja valta-asetelmia.

 

Autio on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista sekä Bielefeldin ammattikorkeakoulusta. Tällä hetkellä hän suorittaa maisteriopintoja Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

 

 

Lisää taiteilijasta: miiaautio.com

Miia Autio: Your Face Here

Portfolio

  • Miia Autio: Your Face Here
  • Miia Autio: Your Face Here
  • Miia Autio: Your Face Here