Mikko Haiko: Sydänmaa

25.01.2014 - 02.03.2014

Mikko Haiko on dokumentoinut usean vuoden ajan syntymäkotiaan, perheenjäseniään ja maisemaa kotitilallaan Etelä-Karjalassa Lemin Nisolan kylässä. Haiko on kuvannut omia juuriaan ja yrittänyt tallentaa kuviinsa paikan henkeä, joka näyttäytyy hänelle itselleen luontoon kiinni kasvamisena sekä hieman kömpelönä metsäläisyytenä.

Kuvaamalla paikkaa ja ihmisiä Haiko tallentaa ja säilyttää elämää. Hän alleviivaa kameran avulla tapahtumia arkitodellisuudesta. Usein tämä arki ilmestyy kameran etsimeen ihmeellisenä ja taianomaisena. Kuvat heijastelevat myös Haikon omaa sisäistä maailmaa, tunteita ja ajatuksia.

Haikon kuvia voi ajatella nykyajan pastoraaleina, paimenrunoutena. Kuvissa on samanlaista simppelin maalaiselämän ihailua. Toisaalta kuvat ovat myös perhealbumikuvia, jotka kertovat yhden perheen tarinaa.

Sarjan nimi "Sydänmaa" tulee Haikon kotitilaan kuuluvan metsäpalstan nimestä. Nimessä on kaksoismerkitys: Sydänmaa on konkreettinen paikka, mutta samalla myös mielenmaisema.

Mikko Haiko (s.1984. Lemi) on Helsingissä asuva valokuvaaja. Pohjoisen valokuvakeskuksen näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä. Haikon teoksia on aikaisemmin ollut esillä ryhmänäyttelyissä Helsingissä, Tampereella sekä Leipzigissa. Haiko opiskelee Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa valokuvataiteen koulutusohjelmassa.  

 

 

Mikko haiko on dokumentoinut syntymäkotiaan, perheenjäseniään ja maisemaa kotitilallaan Etelä-Karjalassa Lemin Nisolan kylässä.

Portfolio