Muotokuva- Portrait

29.11.2013 - 05.01.2014

Muotokuva – Portrait 30.11.2013 – 5.1.2014

Noora Isoeskeli, Maria Mäki, Clas-Olav Slotte, Jaana Rannikko, Aki Roukala, Leena Ylä-Lyly ja Myllytullin yläkoulun oppilaat

 

Mikä  on valokuvamuotokuva?

Henkilövalokuva vai valokuvamuotokuva?

 

Näyttelykokonaisuuteen on valittu kuuden taiteilijan teoksia, jotka joko antavat vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin tai herättävät uusia kysymyksiä. Olemme myös kutsuneet näyttelyyn mukaan Myllytullin kuvataideluokkien 8A ja 8B luokkien oppilaat, jotka lähtivät tutkimusmatkalle omaan itseensä mielessään kysymys ”Kuka minä oikeastaan olen?”. Lopputuloksena rehellistä, riemukasta ja puhuttelevaa peilikuvaa nuorten elämästä.

 Jaana Rannikon Kuninkaallinen akatemia -sarja koostuu muotokuvista,  joissa hän yhdistää oman kuvansa valokuviin historiallisista muotokuvamaalauksista. Kuvankäsittelyllä  hän liittää yksittäiseen kuvaan kerroksia päällekkäisvalotuksen kaltaisesti, joka lähenee maalaamista ja piirtämistä. Tämä tekniikka mahdollistaa fiktiivisemmän ja kerroksellisemman kuvamaailman rakentamisen. Sidos kuvanottohetkenä vallinneeseen todellisuuteen etääntyy ja valokuvan todistava dokumentaarisuus muovautuu kuvitteellisemmaksi.

Noora Isoeskelin Temporary Happiness on kuvasarja, jonka  varsinainen teema käsittelee kasvamista omaan elämään ja murtautumista ulos niistä rajoista, joihin on alkujaan kasvanut. Näyttelyn nimi kuvastaa elämää, sen kestoa, luonnetta ja väliaikaisuutta. Kuvissa esiintyvien henkilöiden ympärille rakentuu oma erityinen maailmansa, joissa tuttu havainto nyrjähtää sijoiltaan ja kehottaa näkemään jo nähdyn uusin silmin.

Clas-Olav Slotte on kuvannut sarjan henkilökuvia tupakoivista ihmisistä Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Britanniassa. Teossarjan varsinaisena lähtökohtana ovat arjen ja työpäivän lyhyet tauot. Smokers  -sarjan kuvissa Slotte on keskittynyt tupakkataukoihin. Uuden tupakkalain seurauksen ovien vieressä näkyy tupakoivia ihmisiä eri tavalla kuin ennen. Tupakkatauko tarjoaa työpäivän lomassa muutaman minuutin tauon, jolloin voi rauhoittua ja paeta omiin ajatuksiin. Slotten muotokuvat tupakoitsijoista vangitsevat nämä yksityisyyden hetket.

Maria Mäen Lukitut on kuvasarja kuudesta naisvangista. Kuvat on otettu Hämeenlinnan vankilassa, Vanajan avovankilassa ja Satakunnan vankilan Köyliön osastolla. Dokumentaarsinen kuvasarjan taustalla on Mäen halu irrottautua median luomista vankilaan ja naisvankeihin liittyvistä mielikuvista. Häntä kiinnosti nähdä keitä naiset muurien sisäpuolella ovat. Tyttäriä, äitejä, vaimoja, isoäitejä.

Leena Ylä-Lylyn Tulee Hiljaisuus kuvasarjan lähtökohtana on ollut vanhuuden haurauden ja sen mukanaan tuoman muutoksen tallentaminen. Ylä-Lyly aloitti sarjan syksyllä 2009 kuvaamalla isäänsä. Helmikuussa 2010 hänen isänsä kuoli yllättäen. Kuoleman kohtaaminen ja sitä seuraava aika asetti hänen kuvasarjansa uuteen valoon ja laajensi kuvauksen teemaa vanhuudestasta käsittelemään myös kuolemaa ja hiljaista luopumista. Isänsä muotokuvista Ylä-Lyly toteaa, että ”isäni Martti oli herkkä, rohkea, epäsovinnainen mies. Sen hän osoitti myös suostumalla kuvattavakseni.”

Aki Roukalan mustavalkoiset muotokuvat kuvat ovat osa hänen tulevaa Hailuoto-kirjaansa. Roukalan kuvien kohteena on nimeltä mainittu henkilö, ja hän kutsuukin kuvia muotokuviksi. Kuvissa on surrealistinen tunnelma, jotakin unenomaista ja yllättävää. Henkilöt ovat kuvissa vahvasti läsnä ja  niissä korostuu mallin yksilöllisyys ja erityisyys.

Näyttelyn on kuratoinut toiminnanjohtaja Alla Räisänen.

Portfolio

  • Maria Mäki