Nanna Saarhelo: How to Imitate Gray Weather

07.08.2015 - 13.09.2015

Perjantaina 7.8.

Taiteilijatapaaminen klo 17

Avajaiset klo 18

 

How to Imitate Gray Weather -näyttelyn valokuvissa seikkailee kuvitteellinen naishahmo, joka reagoi ja yrittää mukautua ympäristöönsä. Performanssimaisista kuvista muodostuu eräänlainen absurdi selviytymisopas. Kuvissa tapahtuva toiminta on pientä, hiukan melankolista mutta sinnikästä sopeutumisen yritystä, joka usein näyttäytyy töksähtelevänä imitaationa. Hahmo lähestyy päämääriään hiukan oudosta näkökulmasta, liian kirjaimellisesti, välillä lapsen- tai eläimen omaisesti.

Kuvauspaikat ovat kauniita mutta anonyymejä. Hauska ja surumielinen kohtaavat, mutta on hankala sanoa mihin yksi päättyy ja mistä toinen alkaa. Imitaatiota tapahtuu myös toisella tasolla: kuvat lainaavat tietoisesti toisista kuvista, maalaustaiteen historiasta ja nykyvalokuvataiteesta. Muun sopeutumisen ohessa siis myös kuvat itsessään koettavat kömpelöllä ja hajanaisella tavallaan kuulua joukkoon, kuvataiteen jatkumoon ja konventioihin. Ne kertovat tutunoloisia tarinoita, mutta sisältävät lisäksi jotain kirpeää: epäkorrektin tai vitsikkään elementin, joka sotkee luentaa.

”Käytän itseäni kuvissa mallina, mutta teokset eivät ole omakuvia sen enempää kuin mikä tahansa valokuva voi olla tekijälleen omaelämäkerrallinen. Kyseessä on improvisaatioon perustuva työtapa, joka vapauttaa hetkessä tapahtuvaa ideointia. Käytännössä juoksen edestakaisin kameran ja kuvan välillä, poseeraamassa ja tarkastamassa jäljen. Jotain tapahtuu noiden kahden position välisellä matkalla. Olen koko ajan liikkeessä, teen nopeita päätöksiä enkä anna syvemmälle kritiikille aikaa ennen kuin kuvaus on ohi. Juoksentelu toimii verryttelynä myös mielelle. Kuvaustilanteesta muodostuu meditatiivinen, ajatuksenjuoksusta virtaavaa: jokainen kiinnostavalta tuntuva idea on kokeiltavissa, ja toiminta niin vauhdikasta etteivät ajatukset ehdi kunnolla kääntyä sanoiksi, vain kuviksi.”

Näyttelyn kuvat ovat vuosilta 2014-2015 ja tässä näyttelyssä ensimmäistä kertaa esillä julkisesti. Nanna Saarhelo on Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007 valmistunut helsinkiläinen valokuvataiteilija ja kuvatoimittaja. Hänen teoksiaan on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla.

 

nannasaarhelo.com

Portfolio