Nathalie Daoust: Korean Dreams

03.03.2018 - 08.04.2018

avajaiset pe 2.3. klo 17-19

Korean Dreams on Kanadalaisen Nathalie Daoustin (s.1977) tuorein projekti, jonka myötä Daoust matkusti Pohjois-Koreaan kuvatakseen yhtä maailman salaperäisimmistä yhteiskunnista. Useimmat kokonaisuuden kuvista on kuvattu salaa piilokameralla etälaukaisimen avulla jotta Daoustin luvattomat aikeet eivät paljastuisi. Daoust tutkii kuvissaan Pohjois-Korean hallituksen luomaa fantasiamaailmaa, jota on vaikea ymmärtää  –tai edes nähdä ulkopuolisen silmin. Korean Dreams leikittelee Daoustin aiempien projektien tapaan sekoittamalla totuutta ja fantasiaa.

Työskennellessään Pohjois-Koreassa Daoust on omalla riskillään kuvannut mahdollisimman huomaamattomasti paikoissa, joissa kuvaaminen ei ole sallittua. Näyttelyn 25 kuvaa kertovat jokapäiväisestä elämästä Pohjois-Koreassa. Ne esittävät näkymiä kaduilta, sairaalasta, pyöräilijöistä, esiintyvistä lapsista, vankilasta, koulusta, huvipuistosta, seremonioihin kokoontuvista ihmisistä ja tienristeyksistä. Jokaiseen kuvaan liittyy teksti joka saattaa paljastaa elämästä Kim Jong-Unin vallan alla jopa kuvia enemmän.

Näyttelyssä esillä olevat kuvat eivät ole dokumentaarisia, vaan Daouost on prosessoinut kuviaan kuorimalla pois emulsion kuvien taustalta, tehnyt kuvista pinnakkaisvedoksen ja toistanut tätä prosessia. Kun kuviin luodaan tekstuuria tällaisten kerrosten avulla, kuvista tulee epäselviä ja ikään kuin virheellisiä. Daoustin tarkoituksena on luoda mielikuva siitä, että totuus voi olla piilossa useiden kerrosten alla. Kuten Daoustin kuvia, myös Pohjois-Korean kansalaisia manipuloidaan niin nuoresta lähtien niin kauan että totuus ja faktat sumenevat.

1990-luvun lopulta asti valokuvanneen Daoustin kuvissa näkyy kuvaajan ehtymätön tiedonjano sekä rakkaus epätavallisiin paikkoihin. Hän on jo kahden vuosikymmenen ajan tutkinut ja dokumentoinut harvemmin nähtyjä maisemia ja paikkoja eri puolilla maailmaa. Daoustin tuotanto on moninaista ja intensiivistä, ja hänen taiteellisena tavoitteenaan on löytää uusia ilmaisutapoja käyttämällä vaihtoehtoisia tekniikoita. Hänen omintakeiset, sadunkaltaiset tarinansa kertovat modernista yhteiskunnasta mutta myös tositarinoita tuon yhteiskunnan altavastaajista. 

Näyttely esitellään Kiertelemättä-kierroksella torstaina 5.4. klo 17.

Lisäksi PVK järjestää galleriassaan keskiviikkona 28.3. klo 17.30 keskustelutilaisuuden Nathalie Daoustin Korean Dreams –näyttelyn pohjalta. Pohjois-Korealaiseen aatemaailmaan  meitä johdattaa Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian lehtori FT Erkki Urpilainen teemalla  ”Miksi Pohjois-Korea on niin outo?" Urpilainen on erityisesti perehtynyt juche - aatteeseen. Tilaisuus on kaikille avoin ja siihen on vapaa pääsy.

Lisätietoja: http://daoustnathalie.com/

 

Kanadan Suomen suurlähetystö on tukenut näyttelyn järjestämistä.

Bicycles

Portfolio

  • Kim Jong-Il
  • Traffic Lights
  • Amusement Park
  • Nurse
  • Three Generations
  • Arirang
  • University
  • Mass Gathering
  • School Girl